Αναλύσεις

Μοντάζ και καμπαρέ: Σοβαρές κατηγορίες Α. Πιττάτζιη κατά Al Jazeera

Βαριές κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων του Al Jazeera εξαπέλυσε σε δύο αναρτήσεις του στο Facebook ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης που βρέθηκε προ μηνών στο επίκεντρο του σκανδάλου των "Cyprus Papers". Αποκαλύπτει πως και ο ίδιος ηχογραφούσε τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους διότι τους υποψιάστηκε και τους κατηγορεί για μοντάζ. Κατηγορίες πως ο «πελάτης» έκανε χρήση των «υπηρεσιών» καμπαρέ της Αγίας Νάπας και αιχμές για τις σχέσεις του καναλιού με τουρκικά συμφέροντα.

Με δύο διαδοχικές αναρτήσεις του στο Facebook ο Ανδρέας Πιττάτζιης, ο δικηγόρος που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου με αφορμή τα βίντεο του Al Jazeera, μετά από μήνες αποφάσισε να ανταποδώσει το κτύπημα προβαίνοντας σε αποκαλύψεις που δίνουν και μια άλλη διάσταση στην όλη εξέλιξη, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι κρυφές βιντεογραφήσεις των δημοσιογράφων, καθώς και του τι έκαναν όταν βρίσκονταν στην Κύπρο.

Ο Πιττάτζιης σπάει την σιωπή του και αποκαλύπτει πως και ο ίδιος ηχογραφούσε τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους διότι υποψιάστηκε πως κάτι δεν πάει καλά, κάτι άλλωστε που είχε αναφέρει άλλωστε και στις πρώτες του ανακοινώσεις γύρω από το θέμα. Ο δικηγόρος ισχυρίζεται πως η δική του ηχογράφηση αποκαλύπτει πως οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera μοντάρισαν τα πλάνα και δεν παρουσίασαν το πλήρες περιεχόμενο των συνδιαλέξεών τους, όπως για παράδειγμα το τι συζητήθηκε γύρω από την περίφημη ατάκα «This is Cyprus».

«Κράτησα για 3 μήνες το στόμα μου κλειστό. Άφησα τα κοράκια του Al Jazeera να φαν και το τελευταίο κομμάτι σάρκας από πάνω μου και την ψυχή μου», αναφέρει στην πρώτη ανάρτησή του ο Πιττάτζιης, στην οποία αποκαλύπτει πως είχε και ο ίδιος ηχογραφήσει τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους διότι υποψιαζόταν πως κάτι δεν πάει καλά με αυτούς. Μαζί με την μακροσκελή ανάρτησή του δημοσιεύει και ηχητικό για το οποίο και σημειώνει, «Σας ΠΡΟΚΑΛΩ κύριοι του Al Jazeera να διαψεύσετε την πρώτη (απο τις πολλές) ηχογράφηση. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να πείτε ότι τα ακόλουθα δεν είναι λόγια που σας είπα στις 25/10/2019 και ώρα 03:10 το απόγευμα. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να μας εξηγήσετε γιατί τα αποκρύψατε. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να καλύψω ΟΛΑ τα έξοδα να στείλετε τις πραγματικές σας ηχογραφήσεις, όχι τα μονταρισμένα και ψεύτικα πλάνα που παίξατε».

Στη δεύτερη του ανάρτηση, αναφέρει πως ο υπό κάλυψη δημοσιογράφος εκτός από την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, φαίνεται να απόλαυσε και ένα μέρος της. Συγκεκριμένα, ο Πιττάτζιης αναφέρει πως ο υποψήφιος για πολιτογράφηση «πελάτης» βρέθηκε σε «ξενοδοχείο για υπηρεσίες» για την απόλαυση «γυναίκας» από καμπαρέ της Αγίας Νάπας και άφησε αιχμές για το κατά πόσο είναι συμβατή η καταπολέμηση της διαφθοράς με την ενθάρρυνση της σωματεμπορίας.

Ο δικηγόρος αναφέρεται και στις σχέσεις του καναλιού με την Τουρκία αμφισβητώντας την αγνότητα των προθέσεών του για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο.

Παρόμοια αναφορά είχε κάνει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης που βρισκόταν στο επίκεντρο του βίντεο του Al Jazeera, πριν παραιτηθεί, μιλώντας για προσπάθεια παγίδευσης και σκηνοθετημένη προπαγάνδα. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Giovanni Group αναφέρθηκε πως «εάν υπήρχε αμφιβολία για τα κίνητρα του Al Jazeera, το γεγονός ότι βιντεογραφούσαν μέσω ηλεκτρονικής συσκευής, για να δημοσιεύσουν ένα χρόνο αργότερα τρέηλερς και ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος.  Είναι απορίας άξιον κατά πόσο ίδιες εχθρικές πρακτικές ακολουθούνται και για άλλες χώρες».

Η πρώτη ανάρτηση:

«Κύριοι του Al Jazeera.

Φερθήκατε άτιμα. Δεν «παίξατε» την αλήθεια. Ζυγίσατε το ακροατήριο. Αυτή την νέα Κύπρο. Του Κολοσσαίου. Αυτήν που μπούχτισε από την διαφθορά και διψά για αίμα. Που μου έστελναν μηνύματα να πεθάνω, να πάθω καρκίνο, να εξαφανιστώ και άλλα κοσμητικά επίθετα. Τα ψεύτικα μονταρισμένα σας πλάνα τελειώνουν εδώ! Γιατί δεν ήσασταν οι μόνοι που ηχογραφούσατε...

Κράτησα για 3 μήνες το στόμα μου κλειστό. Άφησα τα κοράκια του Al Jazeera να φαν και το τελευταίο κομμάτι σάρκας από πάνω μου και την ψυχή μου. Έκαμνα υπομονή… Μάτωσα, εξευτελίστηκα, έκλαψα, προδόθηκα, διαπομπεύθηκα, ταπεινώθηκα, περιθωριοποιήθηκα, διερευνήθηκα, κτυπήθηκα. Έκαμνα υπομονή… Κάποιος φίλος έγραψε σε ένα άρθρο του για εμένα, ότι «στο τάφο του θα γράφει 25 χρόνια τίμιος και μετά δικηγόρος». Έκαμνα υπομονή… Όχι φίλε... Στον τάφο μου θα γράφει «ή τὰν ή ἐπὶ τᾶς».

Κύριοι του Al Jazeera. Όταν παίξατε το απόσπασμα για την αλλαγή του ονόματος, γιατί δεν «παίξατε» αυτά που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σας είπα; Γιατί μοντάρατε και με μια ψεύτικη ταινία πήγατε να σκοτώσετε έναν άνθρωπο που δεν σας έφταιξε; Που να υπολογίζατε όμως εσείς οι Τουρκόφιλοι, τα μεγαθήρια, ότι αυτός ο δικηγοράκος από μια μικρή πόλη της μικρής Κύπρου σας υποψιάστηκε... Και δεν ηχογραφούσατε μόνον εσείς. Με το αίμα να στάζει ακόμα, σηκώνομαι πάνω και σας προκαλώ. Όσο δυνατοί κι αν είστε. Όσους Εμίρηδες και δισεκατομμύρια κι αν έχετε πίσω σας.

“THIS IS CYPRUS”. Η ατάκα που έλαβε «Όσκαρ» διαφθοράς. Ήταν αλήθεια, όμως; Παρουσιάσατε ότι δήθεν τον συγκεκριμένο παράνομο θα του άλλαζα το όνομα και ΜΕΤΑ θα του έβγαζα Κυπριακό Διαβατήριο. Δεν παίξατε ότι με ρωτήσατε ΓΕΝΙΚΑ για την διαδικασία και ΟΧΙ ΕΙΔΙΚΑ για τον δήθεν παράνομο…Δεν παίξατε αυτά που πραγματικά σας είπα. Τα ΜΟΝΤΑΡΑΤΕ και σερβίρατε ψεύτικο πιάτο.

K.Y.C. που θα ακούσετε στην ηχογράφηση, τι σημαίνει: Know Your Client (KYC). Είναι οι έλεγχοι που γίνονται σύμφωνα με τον Νόμο 188(Ι)/2007 για να διαπιστωθεί ότι τα χρήματα μιας συναλλαγής προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες. Εκατοντάδες σελίδες εγγράφων. Σας έδειξα κύριοι του Al Jazeera την λίστα των εγγράφων που απαιτούνται. Ότι πριν γίνει οποιαδήποτε επένδυση/αίτηση πρέπει να γίνει η έρευνα με βάση το νόμο. Γιατί δεν το είπατε; Γιατί δεν την δείξατε και εσείς; Σας ΕΔΙΩΞΑ από το γραφείο μου όταν δεν δίνατε τα στοιχεία, γιατί δεν το παίξατε; Ήρθατε πίσω και με διαβεβαιώσατε ότι θα μου στέλνατε τα στοιχεία να ελέγξω τι πραγματικά και ΑΝ όντως αντιμετώπιζε κάτι ο πελάτης σας. Γιατί δεν το παίξατε; Γιατί δεν είπατε ότι στις 26/10/2019 και ώρα 10:20 μ.μ. σας είπα ξεκάθαρα ότι ο πελάτης σας ΔΕΝ θα μπορούσε να λάβει Κυπριακό Διαβατήριο.

Σας ΠΡΟΚΑΛΩ, κύριοι του Al Jazeera, να διαψεύσετε την πρώτη (απο τις πολλές) ηχογράφηση. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να πείτε ότι τα ακόλουθα δεν είναι λόγια που σας είπα στις 25/10/2019 και ώρα 03:10 το απόγευμα. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να μας εξηγήσετε γιατί τα αποκρύψατε. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να καλύψω ΟΛΑ τα έξοδα να στείλετε τις πραγματικές σας ηχογραφήσεις, όχι τα μονταρισμένα και ψεύτικα πλάνα που παίξατε.

This IS Cyprus Al Jazeera. And I am not afraid of you. I summon you to the Court of Public Opinion and I dare you to respond.

Oι δίκαιοι δεν χάνονται στις δίκες του χρόνου.»

Η δεύτερη ανάρτηση:

«Κύριοι του Al Jazeera.

Αφού ήρθατε στη Κύπρο να μας πουλήσετε ηθική και νομιμοφροσύνη, σας προκαλώ να αρνηθείτε τα εξής:

Στις 26/10/2019 στις 10:30 το βράδυ, ο υπο κάλυψη δημοσιογράφος σας Billy Lee πήγε ή δεν πήγε στο καμπαρέ D****** στην Αγία Νάπα; Στις 11:36 της ίδιας νύχτας αγόρασε ή δεν αγόρασε “γυναίκα” από το ίδιο μαγαζί αφού φιλιόντουσαν αρκετή ώρα επι πληρωμή; Στις 11:50 της ίδιας νύχτας μετέφερε την M**** στο ξενοδοχείο A**** στην Αγία Νάπα για να προσφερθούν οι αγορασμένες «υπηρεσίες» ναι ή όχι; Για ευνόητους λόγους, video δεν θα παίξει στο facebook. Μου κοκορεύθηκε ή όχι την επόμενη μέρα ότι πέρασε καλά με την κοπέλα;

Διερωτώμαι κύριε David Harrison, ήσασταν και εσείς στο δωμάτιο με την ιερόδουλη; Γυρίστηκε και εκεί άλλου είδους ταινία; Ποια είναι η θέση σας για τα αδικήματα εμπορίας προσώπων; Ποια είναι η θέση σας ως τάχα έγκριτου δημοσιογράφου για την εκμετάλλευση γυναικών και την πορνεία; Μήπως το ηθικό AL Jazeera ήρθε στη Κύπρο για ιερόδουλες ή για να αποκαλύψει εγκληματίες;

Σας ΠΡΟΚΑΛΩ κύριοι του Al Jazeera να διαψεύσετε τα ανωτέρω. Σας ΠΡΟΚΑΛΩ να πείτε ότι δεν είναι αλήθεια. Και πάλι σας ΠΡΟΚΑΛΩ να καλύψω όλα τα έξοδα να στείλετε τις πραγματικές σας ηχογραφήσεις, όχι τα μονταρισμένα και ψεύτικα πλάνα που παίξατε.

Και κάτι άλλο.. την επόμενη φορά που θα έρθετε Κύπρο, φέρτε ξανά τις κάμερες μαζί σας. Όχι για να πάτε στα καμπαρέ πάλι και να βγάζετε τα μάτια σας. Ούτε για να μοντάρετε ψεύτικα πλάνα για να παραπλανήσετε την κοινή γνώμη. Αλλά για να πάρετε πλάνα από το σπίτι της μάνας μου στο Βαρώσι και από το γραφείο του πατέρα μου στο Βαρώσι από τα οποία τους έδιωξαν και τα κρατούν τα κολλητάρια σας οι Τούρκοι που τους δάνεισε το Κατάρ κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ. Να σας πάρω να βιντεογραφήσετε τους τάφους των παππούδων μου που θάφτηκαν πρόσφυγες. Δεν σας φοβάμαι. Μπορεί να είμαι λαβωμένος, προδομένος, ματωμένος, διασυρμένος, φερόμενος ως διεφθαρμένος, αλλά δεν σας φοβάμαι. Την αλήθεια δεν την φοβάμαι. Κοπιάστε.

This IS Cyprus Al Jazeera. And I am not afraid of you. I summon you to the Court of Public Opinion and I dare you to respond.

Οι δίκαιοι δεν χάνονται στις δίκες του χρόνου.»