Συνεντεύξεις

Ο Λεμεσιανός που κέρδισε διεθνές βραβείο φωτογραφίας

Ο Ξάνθος Γεωργίου κέρδισε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας στον παγκόσμιο διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας με την ονομασία «Wed Awards»

Ένας νεαρός φωτογράφος μάς κάνει περήφανους σε ολόκληρη την υφήλιο. Πρόκειται για τον Ξάνθο Γεωργίου, από τη Λεμεσό, που από μικρό παιδάκι ξεκίνησε ως χόμπι να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας και ακολούθως αφιερώθηκε επαγγελματικά στην τέχνη του φωτογράφου, κερδίζοντας σειρά βραβείων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Μεταξύ άλλων έλαβε τον περασμένο μήνα το πρώτο βραβείο φωτογραφίας ανά το παγκόσμιο σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το μεγαλύτερο που γίνεται διεθνώς με την ονομασία «Wed Awards».

Στον σχετικό διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες φωτογράφοι απ’ όλον τον κόσμο και κάθε μήνα αναδεικνύονται οι νικητές. Στο τέλος του χρόνου εκλέγονται οι καλύτερες 100 φωτογραφίες με διεθνή αναγνωσιμότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΞΑΝΘΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.jpg

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως ο ίδιος στοχεύει τώρα στην πρώτη τριάδα που θα ανακοινωθεί σε ένα χρόνο, εκπροσωπώντας τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς.

Κέρδισες πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Πότε έγινε αυτό, υπό ποίες συνθήκες και πώς αισθάνθηκες όταν είδες το όνομα σου στη θέση του νικητή;

Πριν από μερικούς μήνες αποφάσισα να ασχοληθώ με παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας για να δω αν η απήχηση που έχουν οι φωτογραφίες μου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλούσαν ενδιαφέρον και σε αναγνωρισμένους κριτές. Έτσι, πήρα μέρος σ’ έναν μεγάλο διαγωνισμό, που βραβεύει μηνιαίως 100 φωτογραφίες μέσα από αρκετές χιλιάδες συμμετέχοντες. Σε 3 μήνες κατάφερα να πάρω 8 βραβεία και σε κατάταξη βρίσκομαι στην πρώτη θέση. Σε ακριβώς ένα χρόνο θα βγει και η λίστα με τους «top 10» φωτογράφους του διαγωνισμού. Στόχος μου είναι η πρώτη τριάδα και, γιατί όχι, και η πρώτη θέση.

Κάθε φορά που ένα βραβείο προστίθεται στη συλλογή μου νιώθω όπως ένα παιδάκι που πάει πρώτη φορά στο λούνα-παρκ. Το να αναγνωρίζεται η δουλειά σου και ο κόπος σου δημιουργεί μια δυναμική, που σε σπρώχνει σε νέα μονοπάτια, πιο δημιουργικά και πιο καινοτόμα.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη φωτογραφία και ποια τα επόμενά σου σχέδια;

Από μικρό παιδί είχα πάντα μια κάμερα στο χέρι, το έκανα χόμπι μου μεγαλώνοντας και τελικά τη μοναδική μου ασχολία τα τελευταία χρόνια. Σπούδασα γεωπόνος και δούλευα για αρκετά χρόνια και τις δυο δουλειές παράλληλα, αλλά τελικά η μεγάλη μου αγάπη για την τέχνη υπερίσχυσε. Τα επόμενά μου σχέδια είναι να φωτογραφίσω ζευγάρια σε όλα τα σημεία του πλανήτη, σε μοναδικά τοπία, μεγάλες πόλεις, στα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Πώς μπορεί κάποιος που επιθυμεί να λάβει μέρος σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς και ποια είναι τα βραβεία;

Όλοι οι διαγωνισμοί έχουν θεματολογία, deadlines και καθορισμένη ποιότητα χαρακτηριστικών της φωτογραφίας. Αν τα έχεις αυτά και πιστεύεις πως οι φωτογραφίες σου αξίζουν να τύχουν αναγνώρισης, τότε μπορείς να το ψάξεις διαδικτυακά και να βρεις αναγνωρισμένους διαγωνισμούς με βαρύτητα ή και να ασχοληθείς με τοπικούς διαγωνισμούς της χώρας σου.

Τα βραβεία μπορεί να ποικίλλουν από μερικές εκατοντάδες ευρώ μέχρι δώρα φωτογραφικού εξοπλισμού αλλά και μηδενικό ποσό, αν θεωρήσει κανείς την διάκριση μηδενικό ποσό, που σίγουρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Οι διάσημοι διαγωνισμοί πάντα σε βοηθούν να αναγνωριστείς παγκοσμίως ή σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κύκλους και μέσω αυτών σε βρίσκουν άνθρωποι που θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου.

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο από την πολιτική/κοινωνική ζωή του τόπου που θα ήθελες να απαθανατίσεις και δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή και δεν τα κατάφερες;

Ένα άτομο που επιθυμούσα να γνωρίσω από κοντά και να φωτογραφίσω αλλά έφυγε όταν ακόμα κρατούσα κάμερα με φιλμ (κατ’ ακρίβειαν δύο άτομα) είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, και την ήθελα δίπλα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Πάντα λάτρευα αυτό το κορίτσι της διπλανής πόρτας (εμφανισιακά) που μεταμορφωνόταν, μπροστά στο φακό, σε σταρ με βαρύτητα μεγατόνων.

Ποιο το επόμενο σημείο που επιθυμείς να φωτογραφήσεις;

Σίγουρα περιοχές όπως η Σαντορίνη και η Καππαδοκία και μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ. Όποιο έρθει πρώτο είναι καλοδεχούμενο!

Πώς αντιλαμβάνεσαι τη φωτογραφική τέχνη;

Σαν κάτι ζωντανό, ατελείωτο, που κάποτε η πιο μεγάλη ατέλεια μπορεί να κάνει την πιο τέλεια λήψη, σαν ένα παιχνίδι με πολλά στοιχεία, που όταν τα στήσεις σωστά βγαίνεις πάντα νικητής! Είναι αυτό που αγαπώ και αν σταματήσω να το υπηρετώ, τότε θα σταματήσω να φωτογραφίζω!