Συνεντεύξεις

«Όχι στην αδιαφορία, ναι στην προφύλαξη εναντίον του AIDS/HIV»

Ο διεθνούς φήμης Κύπριος hair stylist Στράτος Δημητρίου ετοίμασε για 12η χρονιά το ημερολόγιο δημοφιλών προσώπων για το 2022, προς στήριξη του ΚΥΦΑ, προσφέροντας όλα τα έσοδα για στήριξη των οροθετικών συνανθρώπων μας

Ένα ημερολόγιο αγάπης και προσφοράς έρχεται να φωτίσει το 2022, με τύχη και ευδαιμονία, φέροντας την υπογραφή του διάσημου hair stylist Στράτου Δημητρίου. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που είναι η 1η Δεκεμβρίου και βεβαίως τον ερχομό του νέου έτους, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες έκδοσης του ημερολογίου που χορηγεί η εταιρεία επαγγελματικών καλλυντικών μαλλιών «L'Oréal Professionnel» και έχει καταστεί θεσμός τα τελευταία χρόνια, μέσω της θερμής και αλτρουιστικής πρωτοβουλίας του γνωστού Λεμεσιανού hair stylist, Στράτου Δημητρίου, για στήριξη του έργου του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων AIDS/HIV (ΚΥΦΑ), και των οροθετικών συνανθρώπων μας. Το λαμπερό ημερολόγιο περιλαμβάνει τους μήνες του ημερολογιακού έτους και σε κάθε μήνα φωτογραφήθηκαν αφιλοκερδώς γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της μόδας και της τηλεόρασης.

Κύριε Δημητρίου, πώς αποφάσισες να εκδίδεις το ετήσιο ημερολόγιο για σκοπούς στήριξης του ΚΥΦΑ;

Ο λόγος που αποφάσισα να το εκδώσω είναι πρωτίστως για να στηρίξω περαιτέρω οικονομικά ανθρώπους που περνάνε πολύ δύσκολα λόγω της ασθένειας αλλά και λόγω της προκατάληψης που δυστυχώς ακόμα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης πιστεύω πως μέσω μιας ομαδικής συνεργασίας όσον αφορά τη μόδα, δίνουμε μιαν άλλη υπόσταση στον θεσμό του ΚΥΦΑ και στον σύνδεσμο και προκαλούμε και άλλους ανθρώπους να αναμειχθούν ως προς τη στήριξη του Κέντρου, για να έχει και περισσότερο κύρος. Είναι σημαντικό να εμπλέκεις άτομα από διάφορους χώρους, επειδή, κατά τη γνώμη μου, το θέμα AIDS είναι μια ασθένεια που βρίσκεται λίγο στο περιθώριο και στην αδιαφορία και είναι καιρός αυτό να τερματιστεί.

Για μένα το ημερολόγιο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, επειδή το ΚΥΦΑ είναι ένας σύνδεσμος που δημιούργησε η αδελφή μου, η Στέλλα Μιχαηλίδου. Ολόχρονα μέσω της Στέλλας ακούω για δυσπραγούντες συνανθρώπους μας και βοηθούμε μαζί άτομα που χρειάζονται τη στήριξή μας επειδή, όπως έχω ήδη αναφέρει, δυστυχώς το Κέντρο είναι παραμελημένο από αυτούς που επιβαλλόταν να το στηρίζουν. Το ΚΥΦΑ είναι για μένα οικογένεια, επειδή μέσω αυτού στηρίζουμε ανθρώπους. Ήθελα πάντα, και εύχομαι να το έχω πετύχει, το ημερολόγιο να ευαισθητοποιήσει και άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να βοηθάμε άλλους συνανθρώπους μας που ζουν με δυσκολίες στην υγεία τους, στα οικονομικά τους αλλά και υπό τον φόβο του στίγματος.

Με συγκινεί ακόμα και η κουβέντα που κάνουμε τώρα, επειδή έχω γνωρίσει άτομα που έφυγαν από τη ζωή λόγω της νόσου και θέλω να τονίσω πως όλος ο κόσμος που συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία και το έργο διακατέχεται από έντονα συναισθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι πρέπει να προφυλαχθούμε αλλά να μην απομακρυνθούμε, διότι με την απομάκρυνση δεν γλιτώνεις από τον ιό, γλιτώνεις μόνο με την προφύλαξη. Πρέπει να είμαστε κοντά και να «αγγίξουμε» τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον ιό.

Πόσα χρόνια τώρα εκδίδεται το ημερολόγιο; Κάντε μας και μια σύντομη αναφορά μερικών γνωστών προσώπων που έλαβαν μέρος στις φωτογραφίσεις…

Φέτος κλείνω αισίως 12 χρόνια από τη χρονιά που ονειρεύτηκα το φιλανθρωπικό ημερολόγιο. Τα δύο πρώτα έτη τα ημερολόγια εκδοθήκαν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή βεβαίως εξαιρετικά γνωστών και δημοφιλών προσώπων. Στη συνέχεια προχώρησα στην έκδοση του ημερολογίου στο νησί μας. Μεταξύ άλλων έχω επιμεληθεί τα μαλλιά διεθνών γνωστών μοντέλων με πρώτο τον πρώην «Mr Κόσμος» Νίκο Παπαδάκη. Επιμελήθηκα τα μαλλιά διασήμων όπως της Δούκισσας Νομικού, του Γιάννη Σπαλιάρα, της Βίκης Κουλιανού και πολλών άλλων από τον ελλαδικό και ξένο χώρο της show biz.

Ποιοι άλλοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς σε αυτήν την προσπάθεια και ποια τα φετινά ονόματα που έλαβαν μέρος στη φωτογράφιση;

Συνήθως η ομάδα που εργαζόμαστε είναι κοινή επειδή το project για το ημερολόγιο έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ούτως ώστε να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα, αλλά είναι και πολύωρο, επομένως επιβάλλεται να συμμετέχει μια ομάδα που έχει ξαναδουλέψει. Φέτος ο χορηγός μας είναι φυσικά η «L'Oréal Professionnel», συνεργάστηκα με τη σχεδιάστρια μόδας Κάλια Μονογιού και την Αθηνά Μονογιού Κλοκκάρη, ενώ τα αντρικά κοστούμια είναι από τα καταστήματα «KOUROS». Συνεργάστηκα επίσης με τον φωτογράφο Ξάνθο Γεωργίου, την make-up artist Ilona Garamvolgyi και το styling επιμελήθηκε ο Ρόης Ηροδότου. Τα βίντεο για σκοπούς διαφήμισης ανέλαβε ο Ξάνθος Αβρααμίδης. Κάθε χρόνο σε όλα τα ημερολόγια μας τα γραφικά αναλαμβάνει η Τατιάνα Μιτσή της «Spinach Communications». Και φυσικά τα άτομα που εργαζόμαστε στο «Stratos Hair Art Studio». Υποστηρικτές του έργου είναι οι: Ράνια και Γλαύκος Μουσκής. Όλοι δουλεύουν αφιλοκερδώς και πρόκειται για δουλειά μηνών και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία.

Όσο για τα πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν για το ημερολόγιο, τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στην παρουσίαση του ημερολογίου αρχές Δεκεμβρίου.

Το ετήσιο ημερολόγιο του ΚΥΦΑ έχει γίνει πλέον θεσμός. Να περιμένουμε και κάτι άλλο που ενδεχομένως ακολουθεί;

Αυτό που ακολουθεί για την ώρα είναι το fashion party που προγραμματίζεται για την παρουσίαση του ημερολογίου μας στις 13 Δεκεμβρίου, στο νυχτερινό κέντρο «MARINA BREEZE». Θα είναι ένα λαμπερό πάρτι με τη συμμετοχή των ατόμων που φωτογραφήθηκαν και θα έχει τηλεοπτική και όχι μόνο κάλυψη. Θα υπάρχει σχετική είσοδος για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν και βεβαίως όλα τα έσοδα καθώς και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου κόστους 10 ευρώ το ένα, θα πάνε στο ΚΥΦΑ.

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το ημερολόγιο του 2022 και από πού μπορεί να το προμηθευτεί ο κόσμος;

Θα κυκλοφορήσει αρχές Δεκεμβρίου. Οι χώροι από τους οποίους θα μπορεί ο κόσμος να το προμηθευτεί θα ανακοινωθούν σύντομα, ωστόσο σίγουρα θα υπάρχουν εκδόσεις στο ΚΥΦΑ και στον δικό μου χώρο στο «Stratos Hair Studio», στη Λεμεσό.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 28/11/2021)