Συνεντεύξεις

Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: «Η Ίννια θα συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση»

Ο κοινοτάρχης της Ίννιας, Γιάγκος Τσίβικος, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» αναφέρεται στα αιτήματα της κοινότητάς του, διαμηνύοντας ότι ο μόνος τρόπος να καταστεί βιώσιμη οποιαδήποτε πολιτική για την περιοχή, είναι να γίνει αποδεκτή από όλους τους κατοίκους της

Στην τελική ευθεία για τη δημοσίευσή του βρίσκεται το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με τις κοινότητες της περιοχής να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να περιληφθούν στο Σχέδιο πρόνοιες που θα δημιουργήσουν πραγματικές συνθήκες ευημερίας στην περιοχή. Ο κοινοτάρχης της Ίννιας, Γιάγκος Τσίβικος, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» αναφέρεται στα αιτήματα της κοινότητάς του, διαμηνύοντας ότι ο μόνος τρόπος να καταστεί βιώσιμη οποιαδήποτε πολιτική για την περιοχή, είναι να γίνει αποδεκτή από όλους τους κατοίκους της.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα;

Το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση του Τοπικού Σχέδιο Ακάμα είναι αφενός μια θετική εξέλιξη, αφετέρου, όμως, διαπιστώνουμε με δυσαρέσκεια ότι οι πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, και ιδιαίτερα της Ίννιας, δεν ικανοποιούνται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό της πολιτικής για τον Ακάμα. Όπως έχει διαφανεί μέσα από τη μελέτη παρόμοιων περιπτώσεων στο εξωτερικό, κανένα τοπικό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, χωρίς τη συναίνεση και αποδοχή του από την τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων East Anglia και European School of Political and Social Sciences (ESPOL), σύμφωνα με την οποία οι τοπικές κοινότητες είναι οι καλύτεροι διαχειριστές περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Η εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η κατανόηση των αιτημάτων τους από την Πολιτεία, καθώς και η κοινωνικοοικονομική τους ενδυνάμωση αποτελούν την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τη μακροπρόθεσμη προστασία ευαίσθητων περιοχών.

Με ποια σημεία στον υφιστάμενο σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα διαφωνείτε;

Όπως ανέφερα, θεωρούμε ότι το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα διαμορφώθηκε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητάς μας, κάτι που το καθιστά μη βιώσιμο. Συγκεκριμένα, αποκλείει την οποιαδήποτε πιθανότητα για βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, αφού απαγορεύει την οικοδομική ανάπτυξη εντός των κτημάτων που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων του Ακάμα και των ορίων του δικτύου Natura. Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του καθεστώτος των μηδενικών συντελεστών δόμησης στον Ακάμα, το οποίο απαγορεύει στους κατοίκους να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο τις περιουσίες τους.

Επιπρόσθετα, η τουριστική ζώνη, όπως έχει διαμορφωθεί στο Τοπικό Σχέδιο, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινότητας. Αίτημά μας είναι η δημιουργία νέας τουριστικής ζώνης εκτός του πυρήνα της Ίννιας, κάτι που θεωρούμε ότι είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας στο χωριό μας. Παράλληλα, ζητούμε όπως εφαρμοστεί η πολιτική ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας, καθώς και τη μετακίνηση της κτηνοτροφικής ζώνης της κοινότητάς μας.

Η Ίννια, ως η μεγαλύτερη σε έκταση εκ των κοινοτήτων του Ακάμα, καλύπτοντας 30.000 σκάλες ιδιωτικής γης, εξαιρουμένων των δασικών εκτάσεων, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, αφού όλη η περιουσία των κατοίκων της επηρεάστηκε από το διάταγμα του 1989, το οποίο απαγόρευσε την οποιαδήποτε ανάπτυξη εντός των ιδιωτικών κτημάτων. Η τελευταία πρόταση της Κυβέρνησης αφορά δικαίωμα ανάπτυξης σε έκταση 100 σκαλών γης στις παρυφές της κοινότητας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί στάχτη στα μάτια του κόσμου και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών μας συνθηκών. Είναι αδιανόητο να στερούμαστε από το 1989 ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με κανένα τρόπο τις περιουσίες μας. Ως Ίννια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση.

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του Ακάμα;

Η αρχή της κοινωνικοοικονομικής παρακμής των κοινοτήτων του Ακάμα ξεκίνησε με τη Δήλωση Πολιτικής το 1989, η οποία αποστέρησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των περιουσιών των κατοίκων, αφού μεγάλες περιοχές και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών εντός του Ακάμα καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό Προστασία της Φύσης και με μηδενικό συντελεστή δόμησης. Τριάντα χρόνια μετά, καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες, ούτε λήφθηκαν άλλα μέτρα για να αντισταθμιστεί η δέσμευση των περιουσιών τους. Έκτοτε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέτυχαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Ακάμα. Πλέον, όμως, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου το μπαλάκι της ευθύνης για τον Ακάμα δεν μπορεί να συνεχίσει να ρίχνεται σε κάθε επόμενη κυβέρνηση.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, όμως πρέπει να αποζημιωθεί και ο κόσμος που υπέστη μια τεράστια αδικία, χάνοντας τις περιουσίες του. Πουθενά αλλού στην Κύπρο δεν υφίσταται παρόμοια κατάσταση, κάτι που νιώθουμε ότι μας καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πώς απαντάτε στα επιχειρήματα που θέλουν τους κατοίκους του Ακάμα να επιθυμούν να τσιμεντώσουν την περιοχή;

Ως μόνιμοι κάτοικοι του Ακάμα, είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να μην καταστραφεί το περιβάλλον. Ειδικά εν έτει 2021, με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της φύσης να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αυτό που ζητούμε είναι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσει και ο άνθρωπος. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που θέλουν να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, αλλά αντ’ αυτού αναγκάζονται να τον εγκαταλείψουν.