Συνεντεύξεις

Ανδρέας Μαυριγιάννης: «Η κυριαρχική ισότητα, το τέλος του τόπου»

"Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτά που προβάλλει η Τουρκία"

Δεν υπάρχει περίπτωση η δική μας πλευρά να δεχθεί τη θέση που προβάλλει η τουρκική πλευρά περί κυριαρχικής ισότητας, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» o διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Τονίζοντας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δύο έννοιες «κυριαρχική ισότητα» και «δύο κράτη» κάπως εναλλακτικά, υπονοώντας ότι αυτό που επιθυμεί είναι συνομοσπονδιακή μορφή λύσης, προσθέτει πως κάτι τέτοιο θα είναι θανατηφόρο και το τέλος του τόπου μας.

Παράλληλα, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει ότι η σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης είναι ένα θέμα που παραμένει ρευστό, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας, η οποία δεν αποκλείεται να αποκρύβει, κατά την έκφρασή του, ενδεχομένως, την από μέρους της έλλειψη πραγματικής πολιτικής βούλησης.

Σε άλλο σημείο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει ότι η Βρετανία «έχει κάποιες ιδέες και κάποιες σκέψεις σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης του μοντέλου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με κάποιες από τις απαιτήσεις της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Όσον αφορά τις προοπτικές της επί θύραις διαδικασίας, υπογραμμίζει πως «δύσκολα θα μπορούσα να πω πως συντρέχουν επί της ουσίας των θεμάτων, καλύτερες προϋποθέσεις σήμερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017. Απλώς έχει ανοίξει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για συνέχιση της διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.