Ειδήσεις

Παρέδωσαν ασπίδες, ρόπαλα και κράνη οι απλοί αστυνομικοί - «Δήθεν αυθόρμητες» οι κινητοποιήσεις

Απέναντι σε κουκουλοφόρους και πέτρες εκτελείται ο νόμος και ο αστυνομικός κάνει τη δουλειά του με ξεκάθαρη προϋπόθεση την ανάλογη βία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των Αστυνομικών ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ. Κάλεσε για πλήρη έρευνα που να καλύπτει όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις, μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας της Αστυνομίας παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλληλεγγύη: «Κατευθυνόμενη από το ΑΚΕΛ και άλλους "νεοφανείς επαναστάτες"» η κινητοποίηση.

Στην εκπομπή «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» μίλησε σήμερα το πρωί ο Νίκος Λοϊζίδης, εκπρόσωπος της συντεχνίας των αστυνομικών ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, ο οποίος μίλησε για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Λευκωσία και τα επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών.

Όπως είπε, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα διεξάγεται έρευνα και ζήτησε από το κοινό όπως περιμένει τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν όντως υπήρξε δυσανάλογη βία. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι, σαν συντεχνία και σαν αστυνομικοί, που αν υπάρξει δυσανάλογη βία ζητούμε να λάμψει η αλήθεια. Όπως είμαστε και οι πρώτοι όμως που ζητούμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου πραγματικά αναλογούν.»

Έρευνα σε όλη την ιεραρχία της Αστυνομίας

Μιλώντας για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής δήλωσε ότι «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, και όταν λέω χαμηλόβαθμοι εννοώ στο πεδίο όπου ένας Ανώτερος Υπαστυνόμος και κάτω, μέχρι τον τελευταίο Αστυφύλακα, προσπαθούν να εκτελέσουν διαταγές, δεν υπάρχουν μόνο εκεί ευθύνες.»

Ο λόγος που ως ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ εξέδωσαν ανακοίνωσή (ακολουθεί ολόκληρη πιο κάτω) είναι διότι «εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε κουκουλοφόρους και πέτρες εκτελείται ο νόμος και ο αστυνομικός κάνει τη δουλειά του με ξεκάθαρη προϋπόθεση την ανάλογη βία. Αυτό θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και να είμαστε όμως υπομονετικοί και να γίνει εκ βάθους η έρευνα.»

Ερωτώμενος για τις διαταγές που έλαβαν οι εβρισκόμενοι επί του πεδίου αστυνομικοποί το Σάββατο, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε: «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί υπάρχει μια έρευνα για τις οδηγίες, δεν είμαι εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου, είμαι εκπρόσωπος της Συντεχνίας.» Υπογράμμισε ότι «εκ βάθους έρευνα, και όταν λέμε εκ βάθους έρευνα εννοούμε και το Κέντρο Κρίσεως του Αρχηγείου και εννοούμε ότι πρέπει ήδη να καταγραφούν και να ληφθούν οι ηλεκτρονικές καταχωρήσεις. Είναι όλα καταγεγραμμένα κάτω, το σύστημα ονομάζεται "Κλειώ"» και πρόσθεσε «να πάμε και πιο πίσω, στα πρακτικά συσκέψεων όσον αφορά την κατάστρωση των πλάνων σαν επιχείρηση. Εμείς σαν Συντεχνία θέλουμε εκ βάθους την διερεύνηση. Δεν θα αφήσουμε συναδέλφους που ήταν στο πεδίο να τους πυροβολούν και να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα όσα συμβαίνουν. Και αυτό που μας στεναχωρεί αφάνταστα είναι ότι δεν θέλουμε πίσω από αυτά όλα να είναι τίποτα άλλο, να μην υπάρχουν αλλότρια κίνητρα ή αλλότριοι λόγοι πίσω από όλα αυτά» καλώντας εκ νέους για μια εις βάθος έρευνα.

Δυσανάλογη βία, σχεδιασμός της επιχείρησης και στοχοποίηση απλών αστυνομικών

Στο ερώτημα αν οι αστυνομικοί μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα ή αν πρέπει πρώτα να δεχθούν επίθεση για να απαντήσουν, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε:

«Κοιτάξετε, ο όρος δυσανάλογη βία και ο σχεδιασμός μιας επιχείρησης, σας το ξαναείπα, να το αναλύσουν αυτοί που το κατάστρωσαν. Γνωρίζουμε πράγματα, δεν μπορούμε, εμείς είμαστε Συντεχνία και μιλούμε εκ μέρους των απλών αστυνομικών.»

Σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως για αυτήν «υπάρχουν 4 προϋποθέσεις: γραπτό παράπονο από παραπονούμενο για να επέμβει, πρόσταγμα από τον Γενικό Εισαγγελέα, γραπτή ανάθεση από Υπουργό Δικαιοσύνης και αυτεπάγγελτη έρευνα όταν περιέλθει σε γνώση της Αρχής το οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα εκ μέρους της Αστυνομίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως σαν Σώμα και σαν Αστυνομία είναι όλο το φάσμα που ονομάζεται Αστυνομία και τήρηση του νόμου και της τάξης που έχουν ευθύνες για ο,τιδήποτε».

Παρακάλεσε για αναμονή ολοκλήρωσης της έρευνας που ζήτησε ο Αρχηγός Αστυνομίας και κάλεσε να μην στοχοποιούν τους απλούς αστυνομικούς: «Αλλά για κάποιους ανθρώπους που παίρνουν βασικό μισθό €1200 και είναι στο πεδίο της μάχης για να πάρουν ψωμί στην οικογένειά τους, εάν έκανε κάποιος σφάλμα ή λάθος και δυσανάλογη βία θα φανεί μέσα από έρευνα. Αλλά έχουν όλοι ευθύνες και ξανά επαναλαμβάνω: Να παραληφθούν από το Κέντρο Κρίσεως αυτά που αποφασίστηκαν και είναι καταγεγραμμένα, οι διαταγές, τα βίντεο που είχαν live αναμετάδοση από το πεδίο της μάχης, "μάχη" ονομάζεται σε εισαγωγικά, και θέλουμε η έρευνα να είναι αμερόληπτη. Πλέον, να σταματά μέχρι μία βαθμίδα και να ρίχνονται στο καναβάτσο απλοί συναδέλφοι χαμηλόβαθμοι, αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Και μου υπενθυμίζει κάτι που έγινε το 2019, και δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, όταν πολιτικός προϊστάμενος έδωσε παραίτηση την μια μέρα και την άλλη ημέρα το πρωί ήταν στα γραφεία της ΑΑΔΙΠΑ για να καταγγείλει παράπονα εναντίον της Αστυνομίας και νομίζω ξέρετε για ποιαν υπόθεση αναφέρομαι», χωρίς να διευκρινίζει.

56e22e67be88be9861c08297bf600de0[1].jpg

«Θα λάμψει η αλήθεια»

Ο εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ-ΚΑΣ έχει υπόψη του το τι έζησαν οι συναδέλφοι του που βρίσκονταν το Σάββατο στα γεγονότα, αλλά δεν ήθελε να μιλήσει με λεπτομέρειες αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τοποθετηθεί.

«Υπάρχει μια έρευνα και θα δείτε ότι θα λάμψει η αλήθεια γιατί οι συναδέλφοι μου που ήταν στο πεδίο της μάχης ξέρουν τι πέρασαν αλλά ξέρουν και τι έγινε. Αν υπήρξαν μεμονομένα περιστατικά, επαναλαμβάνω, δυσανάλογης βίας, είμαστε οι πρώτοι, αν υπήρξαν, που θέλουμε να διερευνηθούν, αλλά να αποδοθούν και οι ευθύνες παντού.»

asd.jpg

Αλληλεγγύη: ΑΚΕΛ πίσω από τις κινητοποιήσεις

Πέραν από την καταδίκη από όλα τα κόμματα των αστυνομικών πρακτικών που φαίνονται στις εικόνες και τα βίντεο που μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει, η Αλληλεγγύη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δαχτυλοδείχνοντας το ΑΚΕΛ ότι προκαλεί αυτές τις κινητοποιήσεις με σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους.

Συγκεκριμένα, μετά τις χθεσινές εικόνες το κόμμα στράφηκε αρχικά κατά της κυβέρνησης και ζήτησε όπως αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να παραιτηθούν και να φύγουν.

«Με την χθεσινή υπέρμετρη βία που επέδειξε η Αστυνομία Κύπρου και οι δυνάμεις καταστολής εναντίον διαδηλωτών, αποδεικνύεται ότι έχει καταλυθεί η δημοκρατία και μας θυμίζουν εικόνες από την αμερικανική βία εναντίον του George Floyd, οι οποίες πυροδότησαν κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη με το σύνθημα Black Lives Matters. Δεν γίνονται αποδεκτές σε καμμιά περίπτωση αυτές οι δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού».

Όσο αφορά στους διαδηλωτές, η Αλληλεγγύη σημειώνει πως «η δράση τους δεν ήταν σύννομη προς τις διατάξεις για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, εν τω μέσω αιματηρών μέτρων για την οικονομία και την επιβίωση του λαού (δεδομένου ότι με διατάγματα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις), αλλά εκτιμούμε ότι όλες αυτές οι δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από το ΑΚΕΛ και άλλους «νεοφανείς» επαναστάτες που για χρόνια απομυζούσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εξουσία. Ανάμεσά τους φυσικά, υπήρξαν και αγνοί αγανακτισμένοι πολίτες. Σημασία όμως έχει ότι η εκδήλωση δεν ήταν αυθόρμητη αλλά καθοδηγούμενη».

Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση «Ως Δαμε!» του Σαββάτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους στο Facebook, είναι οι πιο κάτω:

Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Αερικό, Αριστερή Κίνηση - Θέλουμεν Ομοσπονδια, antifa λευkoşa, Antifa Aradippou, Αντιφασιστική Συλλογικότητα Δρόμος, Avli, Barco Pirata Collective, Cyprus Natural Coastline - Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Δίκτυο Δράσης για τη Στέγη και την Πόλη, Εργατική Δημοκρατία, Fabrika KollektiV, Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ, Κίνημα ενάντια στις Εκποιήσεις, Κίνημα Κυπριωτισμού, Νέα Διεθνιστική Αριστερά, Νεολαία Φίλων της Γης Κύπρου, Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για τα Ψηλά Κτήρια, Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή, Social Club, Σπιριθκιά, Συσπείρωση Ατάκτων/ Sispirosi Atakton, We Circle Collective, 204, 269life Animal Liberation Cyprus.

aar.JPG

Πέραν των απλών πολιτών και των ακτιβιστικών και οικολογικών οργανώσεων που ήταν εκεί, κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετείχαν χαρακτηρίζονται από ανωνυμία, είναι ακροαριστερών πεποιθήσεων και συναγελάζονται με το ΑΚΕΛ. Εδώ και καιρό με ανακοινώσεις πολώνουν το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία (όπως για παράδειγμα με το συμβάν στο Λύκειο Δασούπολης), καλλιεργούν συστηματικά έχθρα κατά της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και τις παρουσιάζουν, μαζί όσους διαφωνούν πολιτικά μαζί τους, ως «φασίστες».

sy.JPG

Παρέδωσαν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό

Μια πολύ σοβαρή εξέλιξη της όλης υπόθεσης, με προεκτάσεις για την ασφάλεια του κράτους και της δημοσίας τάξης, ήταν και οι απόφαση αστυνομικών να μην στοχοποιηθούν και να εξαντληθεί όλη η πολιτική πίεση πάνω τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «SigmaLive», από τα 60 μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας Λευκωσίας, περίπου το 1/3 παράδωσε το πρωί τις εξαρτήσεις και τον εξοπλισμό του, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος, αφού δεν υπάρχουν αρκετά μέλη που να έχουν περάσει την ειδική εκπαίδευση και να θέλουν να συμμετάσχουν στην αντιοχλαγωγική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) βρίσκεται η υπόθεση των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία. Η Αρχή θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται το κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας, την στιγμή που οι φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, από πολίτες, οργανωμένα σύνολα αλλά και πολιτικά κόμματα, πληθαίνουν.