Παιδεία

Το συμβάν στο Λύκειο Δασούπολης και οι αντιφάσεις των Antifa

Πώς συνδέεται το επεισόδιο στο Λύκειο Δασούπολης με τα επεισόδια στο οδόφραγμα της Λήδρας και τον «καφέ στα κατεχόμενα».

Μηνύματα καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και του μη-συμβιβασμού με την κατοχή και τη διχοτόμηση, έστειλαν χθες χιλιάδες μαθητές, μέσω των ενδοσχολικών αντικατοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποίησαν.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές τίμησαν την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, διατρανώνοντας πως ως κυπριακή νεολαία, θα συνεχίσουν αδιάκοπα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, κρατώντας έτσι τα ιδανικά του Πολυτεχνείου ζωντανά.

Ένα περιστατικό όμως ήρθε να αμαυρώσει την κινητοποίηση, μαζί με την ύποπτη εκμετάλλευσή του από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους.

Έγινε «λιντσάρισμα» στο Λύκειο Δασούπολης;

Οι αντικατοχικές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από καταγγελίες πως στο Λύκειο Δασουπόλεως δύο μαθήτριες «λιντσαρίστηκαν» από συμμαθητές τους λόγω των αντιφασιστικών θέσεων τους καθώς και λόγω των πλακάτ που κρατούσαν και έγραφαν στα ελληνικά και στα τουρκικά «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί» και «Κύπρος των Κυπρίων». Αυτά ανάφερε και σημερινό δημοσίευμα του «Διαλόγου» με τον τίτλο «μαθήτριες λιντσαρίστηκαν για συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο».

d.jpg

Μια από τις δύο μαθήτριες αναφέρει πως «μετά από οδηγία της ΠΣΕΜ, οι μαθητ@ διαδήλωσαν με σκοπό την καταδίκη του ψευδοκράτους (η πορεία που πραγματοποιείται καθε χρονο φέτος ακυρώθηκε λόγω κορονοΐού). Συγκεκριμένοι μαθητές του λυκείου όπου φοιτώ κι εγώ, εμφανίστηκαν στην εκδήλωση με σημαίες της Ελλάδας και εθνικιστικά λάβαρα και φώναζαν χαρακτηριστικά φασιστικά συνθήματα, όπως "Αίμα, τιμή, χρυσή αυγή," "Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό" και "Γρίβα ζεις και μας καθοδηγείς." Ναι, το πρώτο υπέρ της αναγνωρισμένης πλέον επίσημα ως τρομοκρατικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής.»

Η μαθήτρια αναφέρει πως αυτοί οι συμμαθητές άρχισαν να τις κακομεταχειρίζονται όταν τους υπέδειξαν να συμμορφωθούν με τα συνθήματα της ΠΣΕΜ.

Η μητέρα της μαθήτριας δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως υπέβαλε παράπονο στην αστυνομία και την διεύθυνση του σχολείου. Επίσης, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, την ΠΣΕΜ και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού «ζητώντας όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες, τόσο για τον αποτελεσματικό χειρισμό αυτού του περιστατικού και την προστασία της κόρης μου και της συμμαθήτριάς της που βίωσαν την εν λόγω επίθεση και νιώθουν να απειλούνται, όσο και για αποτροπή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.».

Η μητέρα ανέφερε πως η διευθύντρια του σχολείου της είπε πως «ίσως να έχουν γίνει πράγματα που δεν γνωρίζω και επιβαρύνουν την κόρη μου, αρνούμενη όμως να μου τα αποκαλύψει και επαναλαμβάνοντας πως θα μάθω μόνο στο τέλος της έρευνάς της και πως δεν πρέπει να πιστεύω όσα μου λέει η κόρη μου, χωρίς όμως να μου εξηγεί γιατί και αν υπάρχουν γεγονότα που δεν γνωρίζω.»

Σε επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρθηκε στη «Σημερινή Online» πως πράγματι υποβλήθηκε παράπονο από μαθήτρια και την μητέρα της, αλλά δεν έγινε επίσημη καταγγελία ούτε ζητήθηκε περαιτέρω διερεύνηση. Η αναφορά που υποβλήθηκε στην Αστυνομία κάνει λόγο για «λεκτική επίθεση» και πως ένας από τους συμμαθητές πέταξε πατερίτσα στην μαθήτρια.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, κυκλοφόρησαν βίντεο που φέρουν την συγκεκριμένη μαθήτρια να βρίζει και να προκαλεί.

Σε ένα βίντεο φαίνεται να φωνάζει «σκ*** στον τάφο του [Γεώργιου Γρίβα»] τζιαι γ*** τον σ***** του» μπροστά από άλλους μαθητές με ελληνική σημαία.

psem.jpg

Άλλο βίντεο δείχνει δύο κοπέλες να φωνάζουν «ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς», ένα άκαιρο εμφυλιοπολεμικό σύνθημα που ακούστηκε και στην «αντιρατσιστική πορεία» του περασμένου Ιουνίου την οποία συνδιοργάνωσαν οι «Antifa».

«Φασισμός» παντού!

Αναδημοσιεύοντας τα κείμενα των μαθητριών οι ανώνυμοι «Antifa» Λευκωσίας προσπαθούν να δώσουν μια άλλη ανάγνωση στο όλο γεγονός, υποστηρίζοντας πως όλα αυτά είναι ένα δείγμα του «φασισμού» που υπάρχει δήθεν σε όλη την κοινωνία, από τα σχολεία μέχρι την αστυνομία, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ και την Εκκλησία.

Η χθεσινή ανακοίνωση τους λέει πως η επίθεση «αποτελεί για μας ένα ακόμα στιγμιότυπο της εθνικιστικής, αυταρχικής βαρβαρότητας που ζούμε. Όταν η κοινωνία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στρατόπεδο, όταν η λιμενική αστυνομία απωθά βάρκες με πρόσφυγες, όταν το κράτος φυλακίζει αιτητές ασύλου, όταν η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα οδοφράγματα, όταν στα σχολεία γιορτάζεται το ενωτικό δημοψήφισμα τζιαι ο γρίβας, όταν στην εκκλησία, στην τηλεόραση, στα γήπεδα, στα ΜΜΕ ο κυρίαρχος λόγος επιτάσσει την εθνική πολεμική ενότητα, τότε ποιος ξαφνιάζεται που ένα τέθκοιο συμβάν; Ο φασισμός έννεν μονολιθική οντότητα: ανεβάιννει που τα κάτω προς τα πάνω, κατεβαίννει που τα πάνω προς τα κάτω, διαχέεται που τες κρατικές δομές στες κοινωνικές σχέσεις τζιαι αντίστροφα».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «είμαστε πολλοί τζιαι πολλές διατεθειμένες να ορθώννουμε το ανάστημα μας στον φασισμό του 21ου αιώνα με κάθε μέσο».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει στα μέσα τους καμία παράλληλ καταδίκη της φασιστικής, εγκληματικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και των ρατσιστικών επιθέσεων της κατά αθώων Αρμενίων που οδήγησε στην απαγόρευσή τους στη Γαλλία. Οι Γκρίζοι Λύκοι δρουν και στα κατεχόμενα και αυτή τη στιγμή στηρίζουν τον Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο διατηρούν και επαφές, πράγμα το οποίο οι ίδιοι φροντίζουν να διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

gkr.JPG

Πρόσφατα, ο πολιτικός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρέθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Συμμετείχαν μαζί και στο «πικ-νικ» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ανέφερε πως δεν θα ζητούσε ποτέ «βίζα» από τον Μπορέλ, την ΕΕ και την Ελλάδα για να πάει στο Βαρώσι.

Για την Κύπρο είπε «γιατί υπάρχει ανησυχία για μια νέα εποχή; Δεν αναγνωρίζουμε στόχους με ένα σκοτεινό παρελθόν. Όταν κοιτάζουμε την Κύπρο, βλέπουμε μόνο τους Τούρκους».

Αυτός ο φασισμός δεν φαίνεται να προβληματίζει τους Ελληνοκύπριους «αντιφασίστες» που δεν εξέδωσαν κάποια ανακοίνωση ούτε τοποθετήθηκαν ποτέ για ένα θέμα και μια οργάνωση που εμπλέκεται σε ρατσιστικές δολοφονίες και λιντσαρίσματα, όπως αυτά των Ισαάκ-Σολωμού το 1996.

Ποια η σχέση του «καφέ στη Λήδρας» με τα επεισόδια στο Λύκειο Δασούπολης

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια εκ των δύο κοριτσιών γύρω από την οποία έγινε η όλη υπόθεση συμμετείχε και στη γνωστή διαδήλωση στη Λήδρας τον περασμένο Μάρτιο με τα γνωστά επεισόδια κατά στρατιωτών και αστυνομικών και αστυνομικών της UNFICYP.

Ερωτηματικά προκαλούν και οι τοποθετήσεις ατόμων που φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά στις μαθήτριες και σχετίζονται με γνωστές ΜΚΟ και ακροαριστερές οργανώσεις πουσυνδέονται με τα συμβάντα στη Λήδρας και που εδώ και καιρό καλλιεργούν ένα κλίμα φανατισμού και δαιμονοποίησης διαφόρων αντικατοχικών κινήσεων και δράσεων.

Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση στη Λήδρας ήταν η πρώτη διαδήλωση αρνητών του κορωνοϊού. Το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων οδοφραγμάτων τότε από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, ως πρώτο μέτρο για να παρεμποδιστεί η έλευση του κορωνοϊού στην Κύπρο, σημαδεύτηκε με επεισόδια από αρνητές των μέτρων και ανθρώπους που υποβίβασαν την σοβαρότητά του. Χαρακτηριστικό το πλακάτ διαδηλωτή που αναφέρει «καλύτερα μιας ώρας με κορωνοϊό παρά σαράντα χρόνια με κοροϊδοϊό». Η έκφραση «κοροϊδοϊός» χρησιμοποιείται κατά κόρον σήμερα από τους αρνητές.

Σε εκείνη την εκδήλωση διακρίνονται άτομα να σπρώχνουν το κιγκλίδωμα και να προκαλούν ενώ ένας εκ των διαδηλωτών επιτέθηκε κατά κληρωτού στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς, τη στιγμή που ένας άλλος τον πιέζει.

«Viral» είχε γίνει τότε απόσπασμα βίντεο με μια μαθήτρια να διαφωνεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού διότι της απαγόρευαν από του να πίνει καφέ στα κατεχόμενα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Η μαθήτρια είχε δηλώσει τότε «να μεν μπορώ να δω τους φίλους μου επειδή κάποιοι αποφασίσαν ότι έτσι πρέπει να γίνει. Μιλούν για τον κορωνοϊό. Η μητέρα τους η Ελλάδα έχει κορωνοϊό σίουρα, δαμαί ενιξέρουν καν ένταμπου κάμνουν και ένταμπου λαλούν. Δικαιολογίες πολλές τζιαι εννά μας περιορίσουν να μεν μπορούμε να πάμε να δούμε τους φίλους μας να πιούμε ένα καφέ. Αν είναι δυνατόν.»

Συμπερασματικά, είναι φανερό πως πίσω και από εκείνες τις εκδηλώσεις, όπως και τώρα, κάποιοι προσπαθούν να υποδαυλίσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα μέσα από συνεχείς προσβολές στο πατριωτικό αίσθημα του λαού και στις προσπάθειες δαιμονοποίησης του αντικατοχικού κινήματος με τις αβάσιμες κατηγορίες πως είναι «φασιστικό» και «διχοτομικό».

Αντιφατικοί Antifa

Να σημειωθεί πως λάδι στη φωτιά είχε ριχθεί λίγες μέρες πριν όταν εμφανίστηκε σύνθημα στη παλιά Λευκωσία που έγραφε «οι αντικατοχικές γιορτάζουν τη διχοτόμηση» με υπογραφή των «Antifa».

abt.jpg

Πρόκειται για το γνωστό αντιφατικό σύνθημα των ανώνυμων «Antifa» της Λευκωσίας το οποίο υιοθέτησαν και άλλοι αριστεροί και ακροαριστεροί κύκλοι, όταν προσπάθησαν επίσης να δαιμονοποιήσουν την ειρηνική αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλετιστών στις 17 Οκτωβρίου 2020. Για περίπου μια εβδομάδα γράφονταν ασύστολα ψεύδη και στοχοποιούνταν αθώοι άνθρωποι παρουσιαζόμενοι ως «φασίστες» που σκοπό είχαν δήθεν να προκαλέσουν «χάος» ή «πραξικόπημα» ή να αποτρέψουν την «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί. Πολλοί από αυτούς που τα έγραφαν ήταν επώνυμοι και ασπάζονται τις ίδιες απόψεις και αρκετοί ήταν οι ίδιοι παρόντες και στα επεισόδια στη Λήδρας.

Γκρίζοι Λύκοι & Αριστερά

Αυτές οι συμπεριφορές κρίνονται ως ύποπτες αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η «αντιφασιστική» και «αντιρατσιστική» ρητορική και πολεμική δεν εκφράζεται και κατά των ξεκάθαρα ρατσιστών Τούρκων Γκρίζων Λύκων. Και δεν είναι μόνο οι «Antifa».

Όπως αποκάλυψε χθες ο Γιώργος Τάττης στο «ToThemaOnline», έκπληξη και ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός πως οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρέκ δεν υπέγραψαν κοινή επιστολή Ευρωβουλευτών που καλούσε σε απαγόρευση της τουρκικής φασιστικής και εγκληματικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων».

cache_728x3000_analog_medium_889994_59831_432020.jpg

Η εν λόγω επιστολή αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη και ετοιμάστηκε με αφοργμή την απαγόρευση της εν λόγω φασιστικής οργάνωσης στη Γαλλία.

Όπως τονίζεται στην επιστολές, οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές «καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και όλα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν άμεσα στην απαγόρευσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή όπως τονίζουν, τέτοιες οργανώσεις στρέφονται ενάντια στις ευρωπαϊκές μας αρχές και αξίες».

Σε ανακοίνωση του κ. Μαυρίδη, αναφέρεται πως «την επιστολή συνυπέγραψαν 33 Ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες (EPP, S&D, RE, Greens, ECR, GUE/NGL), προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες (όπως Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο κ.ά) και με σημαντικά αξιώματα, περιλαμβανομένων Προέδρων και Αντιπροέδρων Επιτροπών, Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου και Πολιτικών Ομάδων κ.ά».

Από την επιστολή καταδίκης του εγκληματικού τουρκικού φασισμού λάμπουν διά της απουσίας τους τα ονόματα των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με «ToThemaOnline», η μη-υπογραφή των Γεωργίου-Κιζίλγιουρεκ εγείρει ερωτηματικά, τη στιγμή που συνάδελφοί τους από την ίδια ομάδα της GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), στην οποία και εντάσσονται οι Ευρωβουλευτές από το ΑΚΕΛ, έχουν ενημερωθεί και έχουν υπογράψει.

Επίσης, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός του ότι δεν γνώριζαν μια πρωτοβουλία η οποία έχει κοινοποιηθεί εδώ και μέρες σε πολλά ΜΜΕ και εκδηλώσεις.

Καταδίκη από ΑΚΕΛ

Για το θέμα της μαθήτριας, το ΑΚΕΛ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία «καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό μαζικού προπηλακισμού δύο μαθητριών εντός του Λυκείου Δασούπολης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καταδίκης του ψευδοκράτους που οργάνωσε η ΠΣΕΜ».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «οι δύο μαθήτριες που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου δέχθηκαν επίθεση από ομάδα άλλων μαθητών που τους επιτέθηκαν με βρισιές, φασιστικά συνθήματα και κραυγές υπέρ της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι η στάση ανοχής και δικαιολόγησης του περιστατικού, που σύμφωνα με τις καταγγελίες, επέδειξε η Διεύθυνση του σχολείου.»

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «αυτό το περιστατικό συνιστά ντροπή για την κυπριακή εκπαίδευση και την κυπριακή κοινωνία» ενώ αναφέρεται σε «διείσδυση και δράση ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων μέσα στα σχολεία του τόπου είναι επικίνδυνο φαινόμενο που θυμίζει τις πιο μαύρες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας του τόπου», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει συγκεκριμένα άτομα ή οργανώσεις.

Το κόμμα καλεί το Υπουργείο Παιδείας «να πάρει άμεσα θέση για το απαράδεκτο περιστατικό, να εξετάσεις τις καταγγελίες των μαθητριών και να διενεργήσει έρευνα για το χειρισμό από πλευράς της Διεύθυνσης του σχολείου».

Η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ

Στην ανακοίνωσή της, το παγκύπριο όργανο των μαθητών χαιρέτισε «τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της ΠΣΕΜ για ενδοσχολικές αντικατοχικές εκδηλώσεις αλλά και για τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου».

Για το θέμα με τις δύο μαθήτριες, η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΣΕΜ αναφέρει πως «δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την απαράδεκτη στάση πολλών διευθύνσεων σχολείων και να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας. Απαράδεκτα περιστατικά έλαβαν χώρα σε πολλά σχολεία, με διευθυντές/τριες να απαγορεύουν την πραγματοποίηση αντικατοχικών εκδηλώσεων, με διευθύνσεις να απειλούν με αποβολές μαθητές και μαθήτριες που απαιτούσαν να γίνουν εκδηλώσεις και να ακουστεί η ομιλία της ΠΣΕΜ, με διευθύνσεις να προσπαθούν να λογοκρίνουν την ομιλία της ΠΣΕΜ κ.α. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε και την ανοχή που επέδειξαν διευθύνσεις στην προσπάθεια εθνικιστικών μαθητικών οργανώσεων να μετατρέψουν σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα τις αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λύκειο Δασούπολης στη Λευκωσία, όπου μπροστά στα μάτια της διεύθυνσης του σχολείου, με πλήρη ανοχή, μαθητές με μίσος και φανατισμό, επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά σε συμμαθήτριες μας που είχαν αντίθετη άποψη από τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούγονταν (τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με το πλαίσιο της εκδήλωσης). Ως ΠΣΕΜ, θεωρούμε προσβολή για το εκπαιδευτικό σύστημα και το μαθητικό κίνημα, τα όσα έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο σχολείο και καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να επέμβει. Ταυτόχρονα δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε αυταρχικές συμπεριφορές από διευθύνσεις σχολείων, να απαγορεύουν σε μαθητές να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ ή/και να αρνούνται να μεταφέρουν τις εγκυκλίους της ΠΣΕΜ στους συμμαθητές μας.»

Το Ψήφισμα της ΠΣΕΜ ενάντι στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Παρατίθεται αυτούσιο το ψήφισμα της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών στις 15 Νοεμβρίου 2020:

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), καταδικάζει την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983. Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. Επιδίωξη μας, είναι η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί την ύστατη υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και της πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Μια λύση, η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

46 χρόνια συμπληρώνόνται φέτος μετά από τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και το δίδυμο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου μας, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συνωμοσίας που ήθελε την μετατροπή του ‘Χρυσοπράσινου φύλλου’ της Μεσογείου, σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη του 1974, σχεδιασμένο από την CIA και εκτελεσμένο από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’ είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή του Αττίλα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πληγές μένουν ακόμα ανοιχτές. Η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται, παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας. Το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας. Το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον.

Η στασιμότητα του Κυπριακού τα τελευταία 3 χρόνια, αφού χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για κατάληξη των συνομιλιών το 2017 στο Κρανς Μοντανά, σε συνάρτηση με την εκλογή του διχοτομιστή Ερσίν Τατάρ, στην Τουρκοκυπριακή Πλευρά, αποτελούν την πικρή πραγματικότητα που διανύει αυτή την στιγμή το Κυπριακό. Ακόμα και έτσι, με αυτές τις συνθήκες δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει το λαό και τον τόπο μας.

Μια λύση που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Για μια Κύπρο, Πατρίδα όλων των παιδιών της!

Η Ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί!»