Αναλύσεις

Επικρατέστερο σενάριο η αποκλιμάκωση

Εκτός απροόπτου το Υπουργικό θα ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, ενώ ενδέχεται να επέλθουν και κάποιες χαλαρώσεις στα SMS

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που μπαίνει καθώς η Κυβέρνηση θα κληθεί να χαράξει τα επόμενά της βήματα όσον αφορά τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει για αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτές τις ημέρες οι επιδημιολόγοι επαναξιολογούν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το τελευταίο διάστημα για να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους, στις οποίες θα βασιστούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί -όπως όλα δείχνουν- την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021. Την ίδια ημέρα, δηλαδή, που εκπνέει το διάταγμα που είναι σήμερα σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Υπουργικό θα ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, ενώ ενδέχεται να επέλθουν και κάποιες χαλαρώσεις στα SMS.

Τα τελευταία δεδομένα

Τα δεδομένα του τελευταίου 15μερου, όπως αυτά παρουσιάζονται στην εβδομαδιαία Εθνική Αναφορά που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, θα καταδείξουν αν υπήρξε καθοδική τάση ή όχι και με βάση αυτά θα αποφασιστεί εάν θα επέλθουν χαλαρώσεις ή όχι. Τα κυριότερα στοιχεία των εν λόγω δεδομένων, μεταξύ άλλων καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση της εικόνας σε υψηλά επίπεδα. Άξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των περιστατικών τις τελευταίες 14 μέρες ήταν τα 36 έτη. Η αυξητική τάση στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας ανακόπτεται αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Στην Επαρχία Λεμεσού καταγράφεται μικρή πτώση στο 1% από 1,3% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας στα rapid tests που γίνονται σε οίκους ευγηρίας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό και αυτό σημειώνεται στα πολύ θετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους νοσηλευόμενους, δεν υπάρχουν πλέον εισαγωγές ασθενών από τους οίκους ευγηρίας. Επιπρόσθετα, μετά από αρκετό καιρό, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών, η οποία ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για ολόκληρη την Κύπρο (573,5/100.000 σε σύγκριση με 529,6/100.000 την προηγούμενη περίοδο). Στην Επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση επίσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και πάλι όμως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (1130,1/100.000). Όσον αφορά την εικόνα στα νοσοκομεία, ακόμα δείχνει σημαντική επιβάρυνση, αλλά με κάποια σημάδια σταθεροποίησης. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων ήταν τα 62 έτη. Το 58,8% των νοσηλευομένων αφορούσε σε άνδρες και το 63,1% άτομα από την Επαρχία Λεμεσού. Οι εισαγωγές εξακολουθούν να αφορούν ανθρώπους κυρίως κάτω από τα 60 και οι πλείστοι είναι από τη Λεμεσό. Επίσης, από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 24 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19, με το 88% των θανάτων να είναι άτομα με μόνιμη διαμονή στην Επαρχία Λεμεσού. Η Λεμεσός παρουσιάζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους (34,2 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό).

Σε υψηλό ποσοστό το βρετανικό στέλεχος

Ανησυχητικά αυξητική τάση καταγράφεται και στην εμφάνιση του βρετανικού στελέχους στη χώρα μας από τον Δεκέμβριο και έπειτα. Τα τελευταία αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού (sequencing), που στάλθηκαν από το ECDC, δείχνουν ότι η αύξηση είναι κλιμακωτή και αγγίζει μέχρι και το 95,5% την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου, οπότε και παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο. Ο υπερδιπλασιασμός στην ανίχνευση της παραλλαγής χρονικά διαπιστώνεται ως εξής: την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 14,7% (34 δείγματα), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου εντοπίστηκε σε ποσοστό 46,6% (34 δείγματα από σύνολο 73 αλληλουχίσεων), ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 95,5% (85 δείγματα από σύνολο 89 αλληλουχίσεων). Σύμφωνα με μελέτες, το αγγλικό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά της νόσου COVID-19 στην κοινότητα, επηρεάζοντας και τη ροή περιστατικών στα νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται και στη χώρα μας αφού η αυξημένη διασπορά που προκαλεί το βρετανικό στέλεχος αντικατοπτρίζεται στα ημερήσια θετικά περιστατικά και στο ποσοστό θετικότητας, που παρά τα μέτρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, προβληματισμός υπάρχει για την εμφάνιση της παραλλαγής σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των νοσηλειών και σε άτομα μικρότερης μέσης ηλικίας από την παρατηρούμενη μέχρι σήμερα.

«Πράσινο» στις χαλαρώσεις

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, είπε πως με βάση τα τελευταία δεδομένα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά οι αριθμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ερωτηθείς ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για την εισήγηση που θα καταθέσει η Συμβουλευτική Επιτροπή ενώπιον της Κυβέρνησης, ανέφερε με πάσα επιφύλαξη ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αργά και σταθερά και «εφόσον η εικόνα μας είναι

σταθερή μπορεί να σηκώσει κάποιες χαλαρώσεις». «Δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή πισωγύρισμα, αλλά δεν ξέρεις τι θα προκύψει μέχρι την Τετάρτη», πρόσθεσε.

Επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις

Η Συμβουλευτική Επιτροπή επαναξιολογεί την κατάσταση και αύριο Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις της ενώπιον της Κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -που θα συνεδριάσει το πιο πιθανό την Τετάρτη, 31 Μαρτίου- θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», εκτός απροόπτου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων παγκυπρίως και των δημοτικών της επαρχίας Λεμεσού στις τάξεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος χωρίς να θέλει να προδικάσει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι λόγοι που είχαν σπρώξει τους ειδικούς, τη Συμβουλευτική Ομάδα, την προηγούμενη φορά, να μας συμβουλεύσουν να μείνουν τα Γυμνάσια με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα έχουν εκλείψει και θα μπορέσουμε από τον Απρίλιο να έχουμε και τα παιδιά των Γυμνασίων στα σχολεία». Όλοι συμφωνούμε, συνέχισε, «οι γονείς φυσικά αυτό θέλουν, οι εκπαιδευτικοί περιμένουν τα παιδιά, το Υπουργείο είναι έτοιμο και βεβαίως θα αναπροσαρμόσουμε τη διδασκαλία και τις διαδικασίες των σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τη φετινή χρονιά και το τι έγινε μέχρι τώρα». Γίνεται αντιληπτό πως η επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων παγκυπρίως στις τάξεις θα είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα, οπότε οι όποιες χαλαρώσεις προκύψουν πέραν των σχολείων θα είναι πιο συγκρατημένες. Για παράδειγμα, οι υπόλοιπες χαλαρώσεις ενδέχεται να αφορούν τα SMS, τα οποία ίσως αυξηθούν από δύο σε τρία ή ακόμη και να καταργηθούν. Πάντως, δεν αναμένεται ακόμη να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως γάμων και βαφτίσεων, ενώ στον αέρα παραμένει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων.