Αναλύσεις

Παγκοσμιοποίηση εταιρικού φόρου: Τι επιβάλλεται να πράξει η Κύπρος

«Μόνο εάν υπάρξει συσχέτιση φόρου και επένδυσης θα μπορεί η Κύπρος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και ειδικότερα την παγκοσμιοποίηση του εταιρικού φόρου»

Εν συνεχεία του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Economy Today, με τίτλο «Έρχονται επικές μάχες μετά τις αναφορές για "παγκόσμιο εταιρικό φόρο"», θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών και γενικά η Κυβέρνηση να αρχίσει να δίνει βαρύνουσα σημασία στα του οίκου της. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται η ανασύνταξη δυνάμεων για να βρεθούν οι “χρυσοί” παράγοντες, ώστε να διατηρηθεί ο χαμηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής, που σήμερα είναι 12,5%.

Το θέμα που πλέον συζητείται στα διεθνή κλαμπ, G20 αλλά και ΟΟΣΑ, για έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, έχει πια πάρει τον δρόμο του και αυτό αποδεικνύεται με τον στόχο που έχει βάλει η Κυβέρνηση Μπάιντεν διά μέσου της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για καθιέρωση ενός μίνιμουμ εταιρικού φόρου σε όλον τον κόσμο.

Η εν λόγω προσπάθεια κρούει τον κώδωνα κινδύνου στα κράτη που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και κατά συνέπειαν θα έχει τεράστιο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην ήδη υπάρχουσα οικονομική κατιούσα που βιώνει η χώρα μας.

Ως εκ τούτου θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να αρχίσουν να επεξεργάζονται άλλους δελεαστικούς παράγοντες, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να έλκει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών προς αλλαγή της φορολογικής τους έδρας.

Ας μην ξεχνούμε ότι άπαντες που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτήν την αγορά, ακόμη και η ίδια η Κυβέρνηση, παντού αναγράφεται και διαφημίζεται ο χαμηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής.

Έχοντας κατά νουν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, η Κυβέρνησή μας θα πρέπει να εξετάσει άλλους παράγοντες, ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να είναι ένας δελεαστικός προορισμός για μεταφορά ξένης έδρας στο νησί μας.

Μερικοί δελεαστικοί παράγοντες είναι:

  1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών προσώπων, ειδικότερα αυτών που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο νησί και θα εργάζονται σε εταιρεία που έχει μεταφερθεί η έδρα της.
  2. Κατηγοριοποίηση εταιρειών με βάση την κύρια δραστηριότητά τους με διαφορετικό φορολογικό συντελεστή, δηλαδή να μην υπάρχει ένας εταιρικός φορολογικός συντελεστής για όλες τις εταιρείες. Παράδειγμα, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, να έχουν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε σύγκριση με άλλου τύπου επιχειρήσεις.
  3. Να δίδεται φορολογική αποζημίωση με βάση τα άτομα που εργοδοτεί μια επιχείρηση και με βάση το σύνολο των ετήσιων μισθών που καταβάλλει η εταιρεία. Όσο πιο πολλούς υπαλλήλους έχει μια εταιρεία, αλλά και όσο πιο μεγάλο είναι το μισθολόγιο, να δίδεται στην εταιρεία φορολογική αποζημίωση/κίνητρο.
  4. Εταιρείες που επανεπενδύουν πέραν του 70% των κερδών τους προ φορολογίας σε τομείς όπως καλυτέρευσης εργασιακού περιβάλλοντος, ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος, πράσινης ενέργειας, αγορά στέγης κλπ, να δίδεται φορολογική αποζημίωση/κίνητρα.
  5. Να δίδονται φορολογικές διευκολύνσεις στις εταιρείες που έχουν μεγάλο αριθμό χρεωστών.
  6. Να φοροαπαλλάσσεται η χρηματοδότηση μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου για σκοπούς αγοράς στέγης, σπουδών παιδιών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υπαλλήλου.
  7. Η άμυνα που πληρώνεται σήμερα για σκοπούς μερισμάτων, 17%, να φοροαπαλλάσσεται σε περιπτώσεις επανεπένδυσής του.

Σημαντικό σημείο είναι η σχέση φόρου και επένδυσης να συσχετιστεί, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στις εταιρείες να αξιοποιήσουν τις κερδοφορίες τους με επανεπένδυση των κερδών απολαμβάνοντας μείωση της φορολογίας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή, μεταφέρεται ο πλούτος/κέρδη σε άλλες επιχειρήσεις, δημιουργείται καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Μόνο εάν υπάρξει συσχέτισης φόρου και επένδυσης θα μπορεί η Κύπρος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και ειδικότερα την παγκοσμιοποίηση του εταιρικού φόρου. Ας μην ξεχνούμε ότι, με τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά και τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας, δεν θα πρέπει να αφεθεί η Κύπρος μας και στο έλεος της παγκοσμιοποίησης του εταιρικού φόρου.

*Managing Partner, PHS