Αναλύσεις

Άλλο ένα κορωνο-Πάσχα…

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και τα αρνητικά ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία έβαλαν φρένο στις χαλαρώσεις που αναμέναμε για το φετινό Πάσχα

Με τον χειρότερο μήνα από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας έμελλε να συμπέσει φέτος το Πάσχα. Ενώ στην αρχή του μήνα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις πιθανές χαλαρώσεις που θα ίσχυαν κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, δυστυχώς, ο Απρίλιος επέφερε την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και νέα αρνητικά ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, βάζοντας έτσι φρένο στις όποιες συζητήσεις περί χαλαρώσεων.

Ο χειρότερος μήνας ο Απρίλιος

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, που χαρακτηρίζεται ως το πιο επιθετικό, φαίνεται πως άλλαξε τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και των επιδημιολόγων, οι οποίοι μελετούσαν το πλάνο με τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις που θα έθεταν σε ισχύ το Πάσχα. Μέχρι στιγμής ο Απρίλιος καταγράφει μόνο αρνητικά ρεκόρ τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στις νοσηλείες, προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Από την αρχή του μήνα μέχρι και τις 15 Απριλίου εντοπίστηκαν συνολικά 7.948 νέα περιστατικά της νόσου, αριθμός που θεωρείται ως ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 27 θάνατοι ασθενών Covid-19, ενώ το πιο ανησυχητικό ρεκόρ ήταν αυτό των νοσηλειών με την πληρότητα των δημόσιων νοσοκομείων να ξεπερνά το 80%, αφού οι ασθενείς που νοσηλεύονταν την περασμένη Πέμπτη στις μονάδες Covid-19 είχαν ξεπεράσει τους 251, εκ των οποίων οι 64 ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Μεταξύ των 6.656 περιπτώσεων που διαγνώστηκαν την περίοδο 31 Μαρτίου - 13 Απριλίου, 2.401 (36,1%) είχαν τόπο διαμονής την επαρχία Λευκωσίας, 2.320 (34,9%) την επαρχία Λεμεσού, 1.152 (17,3%) την επαρχία Λάρνακας, 456 (6,9%) την επαρχία Πάφου, 218 (3,3%) την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου και 109 περιστατικά (1,6%) αφορούν στις Βρετανικές Βάσεις ή κατοικία στην αλλοδαπή ή δεν υπήρχε γι’ αυτά διαθέσιμη πληροφορία.

Φρένο στις χαλαρώσεις για το Πάσχα

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό και με την τεράστια πίεση που ασκείται στα νοσηλευτήρια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για νέες χαλαρώσεις. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένει τις εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση, ωστόσο εμφανίζεται διστακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων χαλαρώσεων. Υπενθυμίζεται πως το πλάνο που βρισκόταν υπό επεξεργασία από τους επιδημιολόγους περιελάμβανε χαλαρώσεις στα SMS, στο κέρφιου, στους εκκλησιασμούς και στις συναθροίσεις σε οικίες. Ένα πλάνο, που, όπως όλα δείχνουν, έχει ναυαγήσει. Οπότε, εάν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα όσα ισχύουν με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε με τους εξής περιορισμούς: το κέρφιου θα συνεχίσει να ισχύει από τις 11 το βράδυ, στις οικίες θα επιτρέπονται επισκέψεις μέχρι 4 ατόμων, στην εκκλησία θα ισχύει το ανώτατο όριο των 50 παρευρισκομένων στους εσωτερικούς χώρους, ενώ τα SMS θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή δύο τις καθημερινές και τρία το Σαββατοκύριακο.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις νοσηλείες

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στα νοσοκομεία, ωστόσο οι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι, αφού, λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες η εισροή στα νοσοκομεία θα συνεχίσει να είναι μεγάλη. Πρόκειται για ένα σενάριο που θεωρείται σίγουρο, καθώς αποδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που συλλέχθηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, το 5,4% των θετικών περιστατικών χρήζουν νοσηλείας, ενώ το 10,2% από αυτούς εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» και κληθείς να απαντήσει κατά πόσον είναι εφικτό να τεθούν χαλαρώσεις ενόψει του Πάσχα, το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρόσθεσε πως «θα περιμένουμε μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, την Τετάρτη, που θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα ημερήσια κρούσματα και τις νοσηλείες. Αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εάν υπάρξουν χαλαρώσεις, το Πάσχα θα είναι καταστροφικό».

Έσπασε το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών

Το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών έσπασε την περασμένη Πέμπτη η Κύπρος. Μέχρι και τις 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο 202.441 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 145.357 αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57.084 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι το βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει την υλοποίησή του βάσει σχεδίου σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού παγκυπρίως. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ούτως ώστε να λάβουν τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου μέχρι τις αρχές Μαΐου τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω και εντός του 1ου εξαμήνου του έτους να έχει εμβολιαστεί (έστω με την 1η δόση) τουλάχιστον το 60% των πολιτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, την ερχόμενη εβδομάδα σπάζει το φράγμα των 50άρηδων και αρχές του επόμενου μήνα το ηλικιακό όριο θα κατέβει στα 40 και κάτω. Οι 30άρηδες υπολογίζεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται περί τα τέλη Μαΐου.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τον εμβολιασμό του 83% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω και του 79% των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 70-79 ετών δείχνουν ότι με τον εμβολιασμό μειώνεται δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια. Για να επιτευχθεί η θωράκιση της υγείας των πολιτών, συστήνεται στα άτομα που έχουν κάθε φορά προτεραιότητα να προχωρούν το ταχύτερο δυνατό στον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους, περιορίζοντας έτσι το ρίσκο σοβαρής νόσησης ή/και θανάτου. Όπως τονίζεται, ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέρια μας και να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας προς το παρόν έχει στη φαρέτρα του τρία εμβόλια, της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca, μετά και την αναβολή που δόθηκε στην έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διερεύνησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των 6 περιστατικών θρομβώσεων από το σύνολο των 6.8 εκατ. ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου αναμένεται ότι θα «κατεβάσει» το όριο μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης στο εμβόλιο της AstraZeneca προκειμένου τα άτομα που λαμβάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο να είναι πλήρως εμβολιασμένα μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως θετική εξέλιξη αποτέλεσε αυτήν την εβδομάδα η ανακοίνωση πως η Κύπρος μέχρι τον Ιούλιο θα λάβει άλλες 100 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ.