Ανθρώπινες Ιστορίες

Γεωργία Πολυβίου: Μια οραματίστρια, που αφιέρωσε τη ζωή της στην προσφορά

Η Γεωργία Πολυβίου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στο φως, αφήνοντας σε εκατοντάδες ψυχές αλκυονίδες μέρες, για πάντα φωτισμένες, που θα έχουν τον δρόμο που χάραξε σύμβολο ζωής

Φτωχότερη είναι πλέον η κυπριακή κοινωνία, αλλά κυρίως η οικογένεια του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αλκυονίδες», μετά τον χαμό της Προέδρου του, Γεωργίας Πολυβίου. Μίας γυναίκας πρότυπο, αφού υπήρξε ιδιαίτερα γνωστή για την έντονη και πλούσια φιλανθρωπική της δράση. Η Γεωργία Πολυβίου «έφυγε» την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 64 ετών, βυθίζοντας την οικογένεια, γνωστούς και φίλους της και άλλους υποστηρικτές του έργου της στη θλίψη.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΡΑΒΕΥΣΗ 3.jpg
Η Γεωργία Πολυβίου στα 13α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, όπου έλαβε το τιμητικό βραβείο Συνολικής Προσφοράς για την πλούσια φιλανθρωπική της δράση.

Ποια ήταν η Γεωργία Πολυβίου

Η Γεωργία Πολυβίου είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φιλανθρωπία, αλλά, παραμένοντας πάντα σεμνή και ταπεινή, επέλεγε να μη διατυμπανίζει τις εκατοντάδες ανιδιοτελείς πράξεις που έκανε. Ήταν αθόρυβη και διακριτική. Έτσι ακριβώς ήταν κι όταν τον Απρίλιο του 2018, σε μία λαμπερή βραδιά στα 13α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, κλήθηκε να παραλάβει και το τιμητικό βραβείο Συνολικής Προσφοράς για την πλούσια φιλανθρωπική της δράση.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1957. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1975 και σπούδασε Οικονομικά στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε, εργάστηκε για 25 χρόνια στον ασφαλιστικό τομέα. Ήταν θυγατέρα του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου και σύζυγος του νομικού Πόλυ Πολυβίου, με τον οποίον απέκτησαν δύο παιδιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ.PNG

Αλκυόνα: Το πουλί που συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Οι Αλκυονίδες μέρες είναι οι ηλιόλουστες και ζεστές μέρες του Γενάρη, αυτές που οι Θεοί κατά τη μυθολογία έδωσαν στις Αλκυονίδες για να κλωσούν τ’ αυγά τους. Διόλου τυχαία η έμπνευση λοιπόν για την ίδρυση του ομώνυμου Σωματείου, στο οποίο η Γεωργία Πολυβίου αφιέρωσε τη ζωή της διατελώντας επί σειρά ετών Πρόεδρός του.

Η «ψυχή» των «Αλκυονίδων»

Οι φιγούρες των δύο γιαγιάδων της αποτέλεσαν για εκείνην πρότυπα προσφοράς, ήθους, ανιδιοτέλειας. Ήταν η αιτία που στη συνέχεια η ίδια αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία.

Η αφορμή, όμως, για την ενασχόλησή της με τις «Αλκυονίδες» ήρθε το 2000. Όταν μετά από χρόνια συναντήθηκε με τη συμμαθήτριά της, Μαρή Παρισσινού, ιδρύτρια του σωματείου «Αλκυονίδες». Μια συνάντηση που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή. Κι αλλάζοντας τη δική της ζωή, άλλαξε ταυτόχρονα και χιλιάδες ζωές συνανθρώπων της. Το 2002 η Μαρή Παρισσινού εγκαθίσταται στην Αγγλία και έτσι η Γεωργία Πολυβίου παίρνει από εκείνην τη σκυτάλη, αναλαμβάνοντας την Προεδρία του σωματείου. Οι «Αλκυονίδες» γίνονται όλη της η ζωή, και η προσφορά σκοπός της ύπαρξής της. Το σωματείο, που συμπλήρωσε το 2018, 20 χρόνια ζωής, έχει ως στόχο τη στήριξη των ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα σε δύσκολες στιγμές τους, συμπληρώνοντας κενά των κρατικών υπηρεσιών και της όποιας άλλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σημαντικό σταθμό για το σωματείο αποτελεί η ίδρυση, το 2010, της «Φωλιάς των Αλκυονίδων» στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν χώρο φιλοξενίας, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει αριθμό ασθενών, αλλά και τα κοντινά τους πρόσωπα. Το σωματείο παρέχει, επίσης, στήριξη σε πολλούς συνανθρώπους μας, που χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για θεραπείες, καθώς και σε άτομα με κινητική ή νοητική αναπηρία, αλλά και σε φοιτητές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2013, οι «Αλκυονίδες» δημιούργησαν την Αποθήκη Αλληλεγγύης στο Δάλι, βοηθώντας -σε όλους τους τομείς- χιλιάδες συνανθρώπους μας τα χρόνια που ακολουθούν. Και ήταν παρούσα σε κάθε στιγμή, γιατί κάποια δάκρυα έπρεπε να γίνουν χαμόγελα.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον θάνατο της Γεωργίας Πολυβίου, το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αλκυονίδες» ανέφερε πως «έχασε την Πρόεδρο και ψυχή του Σωματείου. Η Γεωργία αφιέρωσε τη ζωή της στην ανιδιοτελή προσφορά προς τους συνανθρώπους της. Για την οικογένεια των ‘‘Αλκυονίδων’’ η απώλειά της αφήνει ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό. Αιωνία η μνήμη της».

Η διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας «Σημερινή» της Κυριακής, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της εκλιπούσας, αλλά και στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αλκυονίδες» για τον χαμό της Προέδρου του.