Αναλύσεις

Στον αέρα μέχρι την υστάτη οι κρατικές εγγυήσεις

Μπαλάκι του πινγκ-πoνγκ χιλιάδες επιχειρήσεις, που περιμένουν τα κόμματα να «δεηθούν» ν’ ανάψουν πράσινο φως για την ρευστότητά τους μέσω των κρατικών εγγυήσεων

Μικροκομματικά προεκλογικά παιχνίδια καθιστούν αβέβαιη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, που θα δώσει ανάσες ρευστότητας σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Σημερινής», το πολυαναμενόμενο για τις επιχειρήσεις νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων θα κριθεί στο «photo finish» της βουλευτικής περιόδου. Την εβδομάδα που μας πέρασε, σε ένα εκατέρωθεν κρεσέντο δηλώσεων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κατέστη σαφές ότι είναι αβέβαιο, και όπως φαίνεται έτσι θα παραμείνει μέχρι την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, αν θα υπερψηφιστεί ή όχι το υπό αναφορά νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο ναυάγιο για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίoυ ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο, το ανανεωμένο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, αφορούσε κρατικές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Από το συνολικό ποσό, 300 εκατομμύρια ευρώ αφορούν νέα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, ενώ 700 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούν δάνεια σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτη πτυχή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου είναι και το γεγονός ότι, για το κάθε δάνειο, το κράτος δεν θα επωμίζεται εξολοκλήρου τις εγγυήσεις των δανείων.

Ανοιχτό «παράθυρο» μέχρι την τελευταία Ολομέλεια
Στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ναυαγήσει η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την υφιστάμενη Βουλή. Οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, αν και δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα κρατήσουν σχετικά με υπερψήφιση ή όχι πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου, συμφώνησαν τελικά όπως το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Επ. Οικονομικών τη Δευτέρα και, εκτός απροόπτου, να οδηγηθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

Ωστόσο, παρά την πιο πάνω εξέλιξη, φαίνεται ότι για να υπάρξει εν τέλει θετική έκβαση, κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να επιχειρήσουν σοβαρή αναδίπλωση και να βάλουν νερό στο κρασί τους, προκειμένου να «συναντηθούν» και να πλειοψηφήσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ρόλο κλειδί όπως φαίνεται στην όλη διαδικασία απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΔΗΚΟ, κατέχει το ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο βουλευτής Στέφανος Στεφάνου, του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι προτάσεις - τροπολογίες που θα τεθούν από το κόμμα της Αριστεράς στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο ως έχει. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ θα αφορούν δύο πτυχές του νομοσχεδίου: 1) τη διαδικασία Ελέγχου και 2) αλλαγή στην κατανομή ποσών – μεγαλύτερο μέρος να διατεθεί για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν από το ΑΚΕΛ πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην όλη διαδικασία και κρίνεται άκρως σημαντική πτυχή η σύσταση Ελεγκτικού Μηχανισμού, που θα εποπτεύει και θα επιλαμβάνεται του όλου σχεδίου.

Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΚΟ για εποπτεία και έλεγχο της διαδικασίας από τον Γενικό Ελεγκτή».

Αναφορικά με την αλλαγή στην κατανομή των ποσών που προορίζονται για τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη «Σημερινή» ότι είναι σαφές πως πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερο ποσό προς τις μικρές επιχειρήσεις από αυτό που προνοεί το νομοσχέδιο (300 εκατομμύρια από το συνολικό 1 δισεκατομμύριο).

Εν τω μεταξύ, αγεφύρωτο φαίνεται να είναι το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης - ΔΗΚΟ, με αφορμή τον Γενικό Ελεγκτή.

Το ΔΗΚΟ θέτει ως όρο, μεταξύ άλλων, για να ψηφίσει το νομοσχέδιο, «ο Γενικός Ελεγκτής να παρακολουθεί ως παρατηρητής αυτήν τη διαδικασία, για να μην πάθουμε και στις κρατικές εγγυήσεις ό,τι πάθαμε με τα χρυσά διαβατήρια», σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η απάντηση στην πιο πάνω πρόταση του ΔΗΚΟ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ήταν ρητώς αρνητική.

Δηλώσεις επί δηλώσεων την εβδομάδα που μας πέρασε

Η ουσιαστική πολιτική βούληση και η δέουσα σοβαρότητα που προϋποθέτει υπέρβαση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, απαραίτητα συστατικά για τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης των κρατικών εγγυήσεων, δυναμιτίστηκαν για τα καλά, διευρύνοντας μάλιστα το χάσμα, με εκατέρωθεν δηλώσεις, την εβδομάδα που μας πέρασε.

Από τη μια η Κυβέρνηση κατηγορεί τα κόμματα τής αντιπολίτευσης ότι βάζουν το κομματικό τους όφελος πάνω από το «κοινό καλό» και θέτουν ανεδαφικές και ανεφάρμοστες προϋποθέσεις για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Στον «χορό» των δηλώσεων μπήκε μάλιστα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «για σκοπιμότητες και όχι προς όφελος εκείνων που έχουν ανάγκη, δυστυχώς, αντί της άμεσης ψήφισης, μέσα από προσχήματα μετατίθεται μετά τις βουλευτικές εκλογές. Είναι για άλλη μια φορά που αποδεικνύεται, δυστυχώς, πως υπεράνω του ευρύτερου καλού υπερέχει το στενό κομματικό συμφέρον. Και αυτό δεν είναι σε πίστη κανενός».

Στην ίδια γραμμή ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στρέφουν τα πυρά τους κυρίως προς το ΔΗΚΟ, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, προσπαθεί εκ νέου εργαλειοποιώντας τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, να μηδενίσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και εξ υπαιτιότητάς του να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στη νέα Βουλή. Σημειώνεται ότι, σε τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται με δεδομένο τον χρόνο που χρειάζεται για σύσταση κοινοβουλευτικών επιτροπών αλλά και τις καλοκαιρινές διακοπές να μεσολαβούν, η ψήφιση να μεταφερθεί μετά τον Αύγουστο.

Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, κατηγορεί την Κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου. Και ενώ υπήρχε ένας ολόκληρος χρόνος από την απόσυρση του πρώτου νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, υποστηρίζουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, η Κυβέρνηση θυμήθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση και μάλιστα χωρίς να το θέσει υπό τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

«Μια Κυβέρνηση και ένας Πρόεδρος που ανήγαγαν τις σκοπιμότητες σε καθημερινή πρακτική, να κατηγορούν άλλους ότι μετέρχονται τέτοιες πρακτικές. Το ΑΚΕΛ με παρρησία και καθαρότητα κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις του για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων. Και πέρσι τον Απρίλιο και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ζητήθηκε η άποψή μας», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Πολίτων δηλώνει ότι η οικονομική βοήθεια σ’ επιχειρήσεις και εργαζομένους μέσω κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια, ενώ ύψιστη προτεραιότητα πρέπει ν’ αποτελεί ο έλεγχος σε σχέση με το ποιοι θα πάρουν τα εν λόγω δάνεια από τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι έπρεπε να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας το νομοσχέδιο, και να δοθεί το δικαίωμα με τροπολογία στον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει σε πραγματικό χρόνο την εφαρμογή του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων».

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, αναφέρει ότι ο ίδιος θεωρεί πως οι κρατικές εγγυήσεις θα πρέπει άμεσα να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή, πριν από το κλείσιμο των εργασιών της.