Συνεντεύξεις

Νίκος Σπύρου: «Πνοή ανανέωσης για το αύριο»

Ο νεαρός κοινοτάρχης της Λόφου τον ερχόμενο Μάιο κατεβαίνει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με τον ΔΗΣΥ, με το ίδιο σλόγκαν που χρησιμοποίησε στις κοινοτικές εκλογές του 2016 και δηλώνει πως όπως έπραξε τότε, που οι προεκλογικές του δεσμεύσεις έδωσαν τη θέση τους σε έργα, έτσι θα πράξει και τώρα, αν ο κόσμος τον τιμήσει με την ψήφο του

Με το σύνθημα «πνοή ανανέωσης για το αύριο», ο κοινοτάρχης της Λόφου Νίκος Σπύρου αποτελεί τον νεαρότερο υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λεμεσό και καλεί τη νέα γενιά να αποφασίσει η ίδια για το δικό μας αύριο. Σε συνεντεύξή του στη «Σημερινή», ο κ. Σπύρου μάς μιλά για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, εξηγεί ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι, λέγοντας πως έγνοια του είναι η δομή του κράτους να είναι φιλική προς τον πολίτη, ενώ δηλώνει πως έφτασε η ώρα ο κόσμος να δώσει εντολή εμπιστοσύνης σε νέα πρόσωπα.

«Δηλώνω παρών στον πιο δύσκολο προεκλογικό αγώνα»

Είσαστε κοινοτάρχης της Λόφου σε μία νεαρή ηλικία. Γιατί επιλέξατε να κατέλθετε στις βουλευτικές εκλογές τη δεδομένη στιγμή;

Με πλήρη συνείδηση της ευθύνης, αποφάσισα τον ερχόμενο Μάιο να κατέβω υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λεμεσό. Η απόφασή μου αυτή έχει ως θεμέλιο της την προσφορά στον τόπο και ένα μεγάλο όραμα. Το όραμα, όμως, πρέπει να είναι εφικτό να στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο και να έχει υπόβαθρο την ανιδιοτελή προσφορά μέσα από καινοτόμα μονοπάτια. Ας κάνουμε τις ανησυχίες μας ιδέες και οι ιδέες μας ας γίνουν δημιουργική δύναμη. Δηλώνω παρών στον πιο δύσκολο προεκλογικό αγώνα που έγινε ίσως ποτέ.

Ως ο νεαρότερος υποψήφιος του συνδυασμού μας στη Λεμεσό, δίνω πρόσκληση και πρόκληση στη νέα γενιά να αποφασίσει η ίδια για το δικό μας αύριο.

Είμαι πεπεισμένος ότι τούτος ο τόπος έχει αξιόλογους νέους και ότι έφτασε η εποχή, ο κόσμος να δώσει εντολή εμπιστοσύνης σε νέα πρόσωπα για να προσφέρουν σε θέσεις ευθύνης για το κοινό καλό.

Γιατί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό;

Εγώ θα ρωτούσα αν όχι με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τότε με ποια παράταξη και γιατί; Είμαι υποψήφιος με τον Δημοκρατικό Συναγερμό όχι μόνο γιατί είμαι γέννημα-θρέμμα αυτού του κόμματος, αλλά γιατί θεωρώ ότι όποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός κυβέρνησε τούτον τον τόπο ήταν παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης. Η παράταξή μας είναι αυτή που -όταν κυβέρνησε τον τόπο υπό την προεδρία του αείμνηστου ιδρυτή μας, Γλαύκου Κληρίδη- πέτυχε τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σήμερα, ως πολίτες πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα προτερήματα που απολαμβάνει ισότιμα κάθε Ευρωπαίος πολίτης, με κυριότερο αγαθό την αίσθηση της ασφάλειας και την αποχώρηση της σκιάς του πολέμου που στοίχειωνε τούτον τον τόπο από το 1974 και μετά. Επέλεξα να είμαι υποψήφιος με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, γιατί επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεκαετιών έχουν γίνει πλέον έργα και πράξεις (ΓΕΣΥ, μείωση στρατιωτικής θητείας, έργα ανάπτυξης, δημιουργία κράτους κοινωνικής πρόνοιας, εθνική στρατηγική για το Τρόοδος). Είμαι υποψήφιος με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, γιατί είναι το κόμμα που γαλουχεί τα στελέχη του με το αίσθημα της ευθύνης και την προτίμηση τού να είσαι ωφέλιμός πάρα αρεστός. Γι’ αυτό κι εγώ δίνω τούτη τη δύσκολη μάχη με τη μεγάλη μας παράταξη, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον οποίο ίδρυσαν οι παππούδες μας, με ιδρώτα και αίμα, άνθρωποι αγωνιστές και ιδεολόγοι - μα πάνω απ’ όλα λαϊκοί άνθρωποι.

«Πνοή ανανέωσης για το αύριο» το σύνθημά σας, εξηγήστε μας λίγο…

Επέλεξα συνειδητά να υιοθετήσω και σε τούτον τον δύσκολο προεκλογικό, το ίδιο σύνθημα που είχα και στον προεκλογικό μου, ως κοινοτάρχης της Λόφου το 2016, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Θεωρώ ότι, σε τούτον τον τόπο, η πολιτική σκηνή χρειάζεται πνοή ανανέωσης για το αύριο που μας αξίζει, αφού η συναναστροφή μου καθημερινά με κόσμο μού επιτρέπει να αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί για το πολιτικό σύστημα. Είπα πριν ότι χρησιμοποιώ το ίδιο σλόγκαν με τις κοινοτικές εκλογές του 2016, διότι νιώθω περήφανος που οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις έδωσαν τη θέση τους σε έργα και πράξεις στην κοινότητα της Λόφου και είναι στόχος και επιδίωξη μου -αν ο θεός με ευλογήσει και ο κόσμος με τιμήσει με τη ψήφο του- το ίδιο να λέω και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με την ιδιότητα του βουλευτή Λεμεσού.

«Η δομή του κράτους να είναι φιλική προς τους πολίτες»

Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι, ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν να σας ψηφίσουν;

Ο Κύπριος πολίτης αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πάρα πολλά προβλήματα. Η δομή του κράτους δεν είναι φιλική προς το άτομο και αντίθετα κουράζει, και κάθε φορά που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε την κρατική μηχανή ταλανίζεται η ίδια μας η ψυχολογία. Έγνοια και στόχος μου, είναι η δομή του κράτους να είναι φιλική προς τους πολίτες και να προωθήσω ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα στην κρατική μηχανή. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο, από το να προωθηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που πολλές φορές μένουν στα συρτάρια της Βουλής μόνο και μόνο για χάρη της αντιπολίτευσης. Σε τούτον τον τόπο, έχουμε μάθει να ισοπεδώνουμε τα πάντα για χάρη των εκλογών. Ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή είναι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης! Σκεπτόμενος με την ιδιότητά μου ως νομικού, είναι αδιανόητο να μιλάμε για δικαιοσύνη όταν η απόφαση για την επιβολή της μπορεί να έρθει έξι με εφτά χρόνια μετά. Με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης -η οποία πρέπει να είναι άμεση και καθολική- θα επιτευχθεί και η πραγματική πάταξη της διαφθοράς, που ως νέος άνθρωπος πιστεύω ότι η διαφθορά πρέπει να καταπολεμείται απ’ όπου κι αν προέρχεται, αφού δεν έχει ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ να έρθει επιτέλους η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, έναν θεσμό κουρασμένο στον χρόνο. Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο και επιδίωξη την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες με την καλύτερη τιμολόγηση. Από την ιδιότητά μου ως κοινοτάρχη είμαι έτοιμος να προτείνω στοχευόμενες λύσεις σε θέματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τον πολίτη.

«Να γεφυρώσουμε την ηθική με την πολιτική»

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος πολίτης και ποιες ενέργειες θα κάνατε για την επίλυσή τους σε περίπτωση εκλογής σας;

Κύριος στόχος και επιδίωξή μου ως άνθρωπος, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά, είναι να γεφυρώσουμε την ηθική με την πολιτική. Φτάνει πλέον να λες του κόσμου ότι θα είσαι υποψήφιος και να μπαίνεις στον νου του ότι πας να μπλέξεις με ένα μεγάλο κλαμπ με απατεώνες και κλέφτες. Δεν είναι όλοι απατεώνες, δεν είναι όλοι κλέφτες και εύχομαι παλεύοντας από τα έδρανα της Βουλής για το αύριο που μας αξίζει, να χτίσω μια γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και πολιτών και να αλλάξει επιτέλους η πολιτική κουλτούρα!

Έχω ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, από την ηλικία των 12 ετών και κάθε φορά που υπηρετούσα το κοινωνικό σύνολο, στόχος μου ήταν να είμαι ωφέλιμος και όχι αρεστός, για το κοινό σύνολο, βάζοντας πάντα το εμείς πάνω από το εγώ.

Πάντα θεωρούσα ότι με το που γεννιέται ο άνθρωπος, ο Θεός τού δίνει ένα λευκό χαρτί και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά γράφει τη δική του ιστορία. Στόχος και επιδίωξή μου με την εμπλοκή μου στην πολιτική, είναι το δικό μου χαρτί να γεμίζει περηφάνια όλους τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν διαχρονικά.

Εφόσον εκλεγείτε στη Βουλή, σε ποια κατεύθυνση θα δραστηριοποιηθείτε;

Ο κάθε βουλευτής ανάλογα με τα βιώματα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, επικεντρώνεται κάθε φορά σε θέματα στα οποία μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμος -με εισηγήσεις αλλά και προτάσεις- να μπορεί από τα έδρανα της Βουλής να προσφέρει στο κοινό σύνολο.

Θεωρώ ότι η εμπειρία μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως κοινοτάρχη και η επαφή μου καθημερινά με την κρατική μηχανή, μου επιτρέπει να είμαι σε θέση να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της λειτουργίας του τόπου μας. Η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση στη δομή της, αφού το γενικό αίσθημα είναι ότι δεν είναι κοντά στον πολίτη. Παράλληλα, πιστεύω ακράδαντα ότι τούτος ο τόπος για να πάει μπροστά πρέπει να δουλεύει με νοοτροπία επιχειρηματία. Η Κύπρος έχει τις προϋποθέσεις εκείνες που της επιτρέπουν να γίνει το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, η επαγγελματική μου ενασχόληση στον τομέα των αγροτικών εφοδίων μού επιτρέπει να γνωρίζω καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σε παγκύπριο επίπεδο. Επενδύοντας στην αγροτική ανάπτυξη στηρίζουμε την οικονομία, μειώνουμε την ανεργία και βοηθούμε στη μείωση της αστυφιλίας.

Η αδιαφορία των νέων πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή της πλήρους απαξίωσης για την πολιτική. Το «δεν ασχολούμαι» και η αδιαφορία έχει γίνει πλέον μόδα. Οι πρόγονοί μας, για να έχουμε σήμερα Δημοκρατία, πότισαν πολλές φορές με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Ξεχνάμε σε αυτόν τον τόπο, πόσοι νέοι άνθρωποι θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να μπορούμε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι και να ψηφίζουμε. Όσον αφορά τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, θα τους προτείνω, αν είναι ευχαριστημένοι με όλα αυτά που βιώνουν, να μας αφήσουν εμάς που θα ψηφίσουμε να αποφασίσουμε το δικό τους αύριο. Ο κόσμος οφείλει να αντιληφθεί ότι από τον καναπέ γκρινιάζοντας, αλλαγές δεν γίνονται. Καλώ τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, δίνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα. Όσον αφορά τους νέους, είναι γεγονός ότι η νέα γενιά ήταν αυτή που άλλαζε πάντα το ρουν της Ιστορίας. Δεν μας πρέπει η λήθη και η απάθεια, δεν μας πρέπει ο ρόλος που μας θέλουν, άλλωστε το χρωστάμε στη γενιά μας. Ως νέος 27 χρονών νιώθω και εγώ το ίδιο, όπως ο κάθε νέος -της δικιάς μας αδικημένης γενιάς- και γι’ αυτό συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές, για να παλέψουμε για το αύριο που μας αξίζει.

Ποιος είναι ο Νίκος Σπύρου

Γεννήθηκα το 1994 στη Λεμεσό και μεγάλωσα στον Ύψωνα. Γονείς μου είναι ο Παναγιώτης Σπύρου από την Πάχνα και Άρσος και η Χαριθέα Χαραλάμπους από το Κολόσσι και Ύψωνα.

Φοίτησα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Ύψωνα, όπου διετέλεσα πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα εκλέγηκα παιδοβουλευτής, όπου θήτευσα για δυο συναπτά έτη.

Αποφοίτησα από το Λύκειο Πολεμιδιών με άριστα, όπου και εκεί διετέλεσα πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου.

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στο 231 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και στη Φιλαρμονική του Στρατού, μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

Ακολούθως φοίτησα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Συμμετείχα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017.

Από το 2011 μέχρι το 2016 ήμουν ενεργό μέλος του Συνδέσμου Αποδήμων Λόφου, ενώ διετέλεσα αντιπρόεδρος του Κέντρου Νεότητας Λόφου από το 2013 μέχρι το 2015.

Από τα μαθητικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τη μαθητική νεολαία αφού είμαι μέλος της ΜΑΚΙ από 12 ετών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ενεργά με τον φοιτητικό συνδικαλισμό αναπτύσσοντας έντονη δράση.

Όντας πρωτοετής φοιτητής ασχολήθηκα ενεργά με τα φοιτητικά δρώμενα, αφού υπηρέτησα ως ταμίας και εκπρόσωπος Τύπου της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής.

Ακολούθως εκλέχθηκα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΦΠΚ Πρωτοπορίας Κομοτηνής για δύο συναπτά έτη.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2016 εκλέγηκα πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λόφου, σε ηλικία μόλις 22 ετών και υπήρξα ο νεαρότερος κοινοτάρχης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθως, εκλέγηκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού, γραμματέας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Λόφου, εκπρόσωπος των Κρασοχωρίων στο συμβούλιο Στρατηγικής Ανάπτυξης Τροόδους.

Συμμετείχα στην τρίτη Βουλή Νέων το 2019 ως νέος βουλευτής.

Είμαι μέλος του ανώτατου συμβουλίου του ΔΗΣΥ και της ΝΕΔΗΣΥ.

Ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα, είμαι επαρχιακός Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού Λεμεσού.

Από το 2019 είμαι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Agrolife αγροτικά εφόδια, με έδρα τη Λεμεσό.

Είμαι αρραβωνιασμένος με την Αντωνία Σέργιου από το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.