Συνεντεύξεις

Αυξάνεται το «νέο αίμα» στους εκλογικούς καταλόγους

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κώστα Κωνσταντίνου, το ποσοστό των μη εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, της ηλικιακής ομάδας 18-25, έχει μειωθεί από το 53%, που ήταν στις 2 Ιανουαρίου 2021, στο 39% στις 2 Απριλίου 2021

Στη σκιά της πανδημίας και κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, 30 Μαΐου, οι Βουλευτικές Εκλογές 2021. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε πως οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και όλα κυλούν ομαλά. Εξήγησε πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τα πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε οι συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Περαιτέρω, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους νέους ψηφοφόρους, λέγοντας πως το ποσοστό των μη εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, της ηλικιακής ομάδας 18-25, έχει μειωθεί από το 53%, που ήταν στις 2 Ιανουαρίου 2021, στο 39% στις 2 Απριλίου 2021, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά.

«Δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές έχουν 557.589. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός για τις Βουλευτικές Εκλογές 2016 ανερχόταν στις 542.915»
«Οι συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να ανησυχούν για τη υγεία τους, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει κάτω από πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα»
«Φέτος υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των κινητών καλπών, που ενδεχομένως να έχει επίπτωση στον χρόνο διεκπεραίωσης της καταμέτρησης των ψήφων»

«Όλα κυλούν ομαλά»

Κύριε Κωνσταντίνου, οι φετινές εκλογές διεξάγονται στη σκιά της πανδημίας και προϋποθέτουν διαφορετική αντιμετώπιση. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή τους;

Η προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές. Είμαστε όντως αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ακολουθούμε διαδικασίες, που ποτέ δεν ίσχυσαν στο παρελθόν. Όμως, όλα κυλούν ομαλά και τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ποια μέτρα θα ληφθούν με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας των εργαζομένων και των ψηφοφόρων;

Όλες οι πτυχές της εκλογικής διαδικασίας καλύπτονται με πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας, τόσο του προσωπικού που θα εργαστεί, όσο και των εκλογέων και των εκπροσώπων των συνδυασμών, που μετέχουν στις εκλογές. Περαιτέρω, δόθηκε η ευκαιρία εμβολιασμού στο προσωπικό που θα στελεχώσει τα εκλογικά κέντρα και προμηθευτήκαμε όλα τα ενδεδειγμένα αναλώσιμα υλικά, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλειά του. Επίσης, όλοι όσοι θα εργαστούν, που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου, της προηγούμενης ημέρας της εκλογής.

Κάλπες στα σπίτια των κρουσμάτων

Τι θα γίνεται στις περιπτώσεις ψηφοφόρων που είναι κρούσματα ή ακόμη και επαφές και βρίσκονται υπό περιορισμό;

Οι εκλογείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19, με βάσει τα στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Υγείας, και που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται σε περιορισμό, σύμφωνα με το εν ισχύι Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το οποίο εκδίδεται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στον Γενικό Έφορο Εκλογών για να εγγραφούν σε προσωρινό ειδικό εκλογικό κατάλογο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη διεύθυνση συνήθους διαμονής τους ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Η αίτηση για εγγραφή στον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο θα γίνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση aps.elections.moi.gov.cy. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση, ότι ο/η εκλογέας που την υπέβαλε, αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού COVID-19, μέσω των στοιχείων που τηρούνται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Υγείας. Η δυνατότητα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ισχύει από τη Δευτέρα, 17.05.2021, μέχρι και την Παρασκευή, 28.05.2021, η ώρα 06.00 μ.μ. Για σκοπούς προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, αυτός δεν θα δημοσιευτεί.

Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα φυσικά εκλογικά κέντρα, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, στη βάση αυστηρού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ανατραπούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουμε αύξηση των κρουσμάτων;

Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. Εξετάζουμε τα δεδομένα καθημερινά και προβαίνουμε στους ανάλογους σχεδιασμούς, σε συνεργασία με τους Εφόρους Εκλογής και το Υπουργείο Υγείας. Όμως η εικόνα βελτιώνεται συνεχώς και εκτιμούμε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση εκτροπής.

Οι εκλογές σε αριθμούς

Πόσα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν φέτος;

Θα λειτουργήσουν συνολικά 1.172 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 1.150 στην Κύπρο, 10 σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 12 κέντρα για την εκλογή των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων.

Πόσοι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές έχουν 557.589 πολίτες (ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αντίστοιχος αριθμός για τις Βουλευτικές Εκλογές 2016 ανερχόταν στις 542.915), οι οποίοι κατανέμονται ως ακολούθως: στην επαρχία Λευκωσίας 196.194 άτομα, στην επαρχία Λεμεσού 115.001 άτομα, στην επαρχία Αμμοχώστου 114.196 άτομα, στην επαρχία Λάρνακας 58.331 άτομα, στην επαρχία Πάφου 45.050 και στην επαρχία Κερύνειας 28.817 άτομα.

Στους πιο πάνω αριθμούς ψηφοφόρων περιλαμβάνονται και 712 Τουρκοκύπριοι, που έχουν δηλώσει διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι κατανέμονται ως ακολούθως: στην επαρχία Λευκωσίας 120, στην επαρχία Λεμεσού 235, στην επαρχία Αμμοχώστου 5, στην επαρχία Λάρνακας 169 και στην επαρχία Πάφου 183.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως δικαίωμα ψήφου έχουν και 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, που δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω αριθμούς.

Αυξήθηκαν οι νέοι ψηφοφόροι

Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους; Πόσοι έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στους εκλογικούς καταλόγους;

Στο πλαίσιο της τελευταίας τριμηνίας, που έληξε στις 2 Απριλίου 2021, εγγράφηκαν στον εκλογικό κατάλογο 15.270 νέοι εκλογείς, που στην πλειοψηφία τους (10.000 περίπου) αφορούν την ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών. Η πιο πάνω ηλικιακή ομάδα ανέρχεται στα 68.209 άτομα, εκ των οποίων οι 41.227 έχουν προβεί σε εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο. Το ποσοστό των μη εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, έχει μειωθεί από το 53%, που ήταν στις 2 Ιανουαρίου 2021, στο 39% στις 2 Απριλίου 2021.

Επειδή υπάρχει μία σύγχυση και ο κόσμος ίσως να μην γνωρίζει, τι ισχύει για όσους δεν επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Η ψηφοφορία δεν είναι πλέον υποχρεωτική, όμως καλούμε όλους τους εκλογείς, όπως συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πόσο αναμένεται να επηρεάσουν την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι ιδιάζουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές; Θα υπάρξει καθυστέρηση;

Στόχος είναι όπως δεν υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση σε σχέση με αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις προηγούμενων ετών. Όμως, η διαλογή των ψήφων θα γίνεται στη βάση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, γεγονός που μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην ολοκλήρωση της όλης εργασίας. Επίσης, υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των κινητών καλπών, που επίσης ενδεχομένως να έχει επίπτωση στον χρόνο διεκπεραίωσης της καταμέτρησης των ψήφων.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες λίγες ημέρες πριν από την κάλπη;

Θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς να ανησυχούν για τη υγεία τους, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει κάτω από πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.