Αναλύσεις

Για πόσο ακόμη θα χάνονται ζωές στην άσφαλτο;

«Είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Απείθαρχοι οι Κύπριοι στην τήρηση νόμων»

Μπορεί να μην είμαστε πολύ καιρό «ελεύθεροι» στη διακίνηση, ωστόσο ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων, που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό, μόνο ανησυχία προκαλεί. Ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Ανδρέας Παπάς μίλησε στη «Σημερινή» για τα φαινόμενα απειθαρχίας που παρατηρούνται από πολλούς ακόμη, με αποτέλεσμα ο Χάρος να στήνει καρτέρι σε κάθε γωνιά του δρόμου.

Το unlock αύξησε τις συγκρούσεις

Είναι γεγονός ότι οι οδικές συγκρούσεις αυξήθηκαν από την ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα οι τελευταίες θανατηφόρες συγκρούσεις, με θύματα νεαρά παιδιά, μόνο συγκλονισμό μπορούσαν να προκαλέσουν. Προβληματισμό όμως δημιουργεί το γεγονός ότι καθημερινά καταγράφονται περιστατικά απειθαρχίας, που από τύχη δεν οδηγούνται σε συγκρούσεις. Παραβίαση οδικών σημάτων, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών περιλαμβάνονται καθημερινά πλέον στο μενού των καταγγελιών που συλλέγει η Τροχαία.

Ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, Ανδρέας Παπάς, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι το «τροχαίο πρόβλημα, που μόνο ως πρόβλημα μπορούμε να το αναφέρουμε, αποτελεί το δεύτερο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε μετά την τουρκική εισβολή. Έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές και με σοβαρότατους τραυματισμούς. Οικογένειες βλέπουμε να διαλύονται, και για ποιο λόγο; Επειδή συμπεριφερόμαστε αλόγιστα».

11 θανατηφόρα το 2021

Το λυπηρό είναι ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν σημειωθεί έντεκα θανατηφόρα δυστυχήματα. «Μέχρι τις 18 Μαΐου, έχουμε 11 θανατηφόρα δυστυχήματα, από τα οποία τα 6 είναι με μοτοσικλέτες. Οι μοτοσικλέτες στην Κύπρο, οι οποίες αριθμούν γύρω στις 40.000, αποτελούν το 5% των εγγεγραμμένων μηχανοκίνητων οχημάτων», όπως ανέφερε ο κ. Παπάς, ενώ σημείωσε ότι κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο των θανατηφόρων δυστυχημάτων που σημειώνονται, αφορούν μοτοσικλέτες.

Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές. Γνωστό το σλόγκαν, μόνο που δεν φαίνεται να υιοθετείται απόλυτα από τους πολίτες αυτού του κράτους. Τη δεδομένη στιγμή θρηνούμε ανθρώπινες ζωές διαφορετικής ηλικιακής ομάδας, εξαιτίας της απουσίας αυτής της ζώνης. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 5 νεκρούς, από τους οποίους οι 3 δεν έφεραν τη ζώνη ασφαλείας. Αμελούμε να βάζουμε τη ζώνη ασφαλείας».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι, αν και οι ποινές έχουν τροποποιηθεί με σκοπό την υιοθέτηση της οδικής συνείδησης και την αποτροπή των οδικών συγκρούσεων, εντούτοις οι αριθμοί μαρτυρούν μιαν απειθαρχία στην τήρηση των νόμων, όπως διαπιστώνει και ο κ. Παπάς. «Μετά την ψήφιση των νέων κανονισμών, η μη χρήση ζώνης τιμωρείται με 150 ευρώ και σε 2η φάση, αν σε 3 χρόνια το επαναλάβεις, με 300 ευρώ . Αυτά τα μηνύματα δυστυχώς φαίνεται ότι δεν φτάνουν στους πολίτες, για κάποιο λόγο».

Χρειάζεται παιδεία και όχι μόνο μόρφωση

Το δικό του μήνυμα στέλνει ο κ. Παπάς, ο οποίος, έχοντας αφυπηρετήσει από την Αστυνομική Διεύθυνση Τροχαίας, συνέχισε ως Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας παρέχοντας τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες μέσα από σεμινάρια στην Εθνική Φρουρά και σε σχολεία. «Αν ο καθένας από εμάς δεν μεταφέρει στο σπίτι του και στα παιδιά του, τους ορθούς κανόνες, τον σεβασμό και την παιδεία για την οδική συνείδηση, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα τραγικά γεγονότα».

Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας υποτιμούν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον κ. Παπά. «Χρειαζόμαστε παιδεία και όχι μόνο μόρφωση. Δεν ακολουθούμε τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων και δυστυχημάτων οφείλονται σε αμέλεια και ανθρώπινο λάθος. Τον Ιανουάριο είχαμε 0 δυστυχήματα, τον Φεβρουάριο 1, τον Μάρτη 2, τον Απρίλη 2, και 18 ημέρες μέσα στον Μάιο 6 νεκρούς. Δυστυχώς, πολλοί ακόμη δεν σέβονται τον πλησίον τους ή προσπαθούν να ξεγελάσουν, αλλά δυστυχώς τον Χάρο δεν μπορεί κανείς να τον ξεγελάσει».

Η προσπάθεια του καθενός, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, θα πρέπει να εστιαστεί στον σεβασμό των κανόνων, των άλλων και του ίδιου μας του εαυτού. «Ξεκινούμε από τα πλέον βασικά και απαραίτητα. Ζώνη και κράνος. Εξηγούμε στα παιδιά, αλλά όχι μόνο στη θεωρία. Εμείς οφείλουμε να υιοθετήσουμε πρώτα από όλα τις καλές πρακτικές, ώστε να βλέπουν τα παιδιά. Σκεφτείτε ότι στο Ελσίνκι από την 1η Ιανουαρίου το 2019 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, είχαν μόνον έναν νεκρό από οδική σύγκρουση. Αυτό φανερώνει ότι υπάρχει ο σεβασμός του εαυτού, του μοτοσικλετιστή, του ποδηλάτη, του άλλου οδηγού, του πεζού».

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Ολοκληρώνεται σήμερα η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (17-23 Μαΐου). Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι το «Δρόμοι για τη Ζωή», που στόχο έχει την ενημέρωση και να προωθήσει τις ζώνες 30 χλμ/ώρα μέσα στις πόλεις. Το αίτημα για χαμηλές ταχύτητες, ασφαλείς δρόμους και βιώσιμες πόλεις είναι πιο επίκαιρο και κρίσιμο από ποτέ.

Οι χαμηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη στόχο έχουν την προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας, της Παγκόσμιας Βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και του κλίματος και όχι μόνο.

Η Συντονίστρια του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, Ελπίδα Επαμεινώνδα, σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου αποφασίστηκε η άμεση προώθηση εξειδικευμένης εκπαίδευσης των οδηγών μοτοσικλέτας, η παροχή κινήτρων μέσω επιχορήγησης για την αγορά κράνους, ή οποιουδήποτε άλλου απαραίτητου εξοπλισμού ασφαλείας, όπως μπουφάν με αερόσακο.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την άδεια οδήγησης

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι, σε συνεργασία με την Αστυνομία, έχουν ετοιμαστεί οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην υποχρέωση κατοχής κανονικής άδειας οδήγησης αντί της μαθητικής σε σχέση με την οδήγηση μοτοσικλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς επίσης στον καθορισμό και σμίκρυνση της επιτρεπόμενης χρονικής περιόδου για οδήγηση μοτοσικλέτας με μαθητική άδεια οδήγησης που εμπίπτει στην κατηγορία Α1 (μέχρι 125cc).

Πέρα από τα πιο πάνω, όπως ανέφερε η κ. Επαμεινώνδα, έχει αποφασιστεί η προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της ύπαρξης αριθμού ακινητοποιημένων και μη εγγεγραμμένων μοτοσικλετών στο οδικό δίκτυο μέσα από στοχευμένους ελέγχους, η πραγματοποίηση διαλέξεων στα στρατόπεδα, καθώς και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης και ταχυμεταφορών.

Τέλος, τόνισε γι’ ακόμη μια φορά ότι οι προσπάθειες για την ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για το σύνολο των θεμάτων της οδικής ασφάλειας, μέσα από διαδικτυακές διαλέξεις, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημιουργία ενημερωτικών βίντεο από την Αστυνομία Κύπρου, θα παραμείνουν εντατικές και συνεχείς.