Υγεία

Σιγκαπούρη: Επίσημη απάντηση για τον θάνατο του 13χρονου

Επίσημη απάντηση στους προβληματισμούς γιατρών για τον θάνατο 13χρονου στις ΗΠΑ. Επιμένουν ότι τα οφέλη από τα mRNA εμβόλια στους ανήλικους υπερτερούν των κινδύνων. Ίδιες οι συζητήσεις για τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Επίσημη απάντηση από τις αρχές της Σιγκαπούρης στους γιατρούς που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τις αρχές της χώρας για παύση των εμβολιασμών ανηλίκων μέχρι να ολοκληρωθούν οι αμερικανικές έρευνες.

Οι γιατροί είχαν καλέσει τις αρχές της Σιγκαπούρης να παύσουν προσωρινά τους εμβολιασμούς ανηλίκων λόγω θανάτου 13χρονου στις ΗΠΑ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες του CDC.

Ίδιες συζητήσεις παντού

Ο διάλογος μεταξύ των γιατρών στην Σιγκαπούρη δείχνει πως σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν οι ίδιες ανησυχίες και λαμβάνουν χώρα οι ίδιες ακριβώς συζητήσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του «Reuters Covid-19 Tracker», η χώρα έχει εμβολιάσει το 47% του πληθυσμού της. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Απάντηση στους προβληματισμούς

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ειδικών του Υπουργείου Υγείας της ασιατικής χώρας και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Κέντρου Λοιμώδων Νόσων (NCID) της Σιγκαπούρης, αναφέρουν πως δεν έχει ακόμη συνδεθεί ο θάνατος του 13χρονου στις ΗΠΑ από καρδιακό με το εμβόλιο λέγοντας πως «το θέμα εξετάζεται ακόμη από τις αμερικανικές αρχές».

Ο καθηγητής David Lye του NCID είπε πως η ανοιχτή επιστολή των άλλων γιατρών είναι «παραπλανητική και παραπληροφορεί το κοινό», όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «The Straits Times».

Η εφημερίδα επικοινώνησε επίσης με τον Δρ Paul Yang, ένα από τους υπογράφοντες γιατρούς, ο οποίος ανέφερε πως δεν έχει πρόθεση να ανακαλέσει τα όσα δημοσίευσαν.

«Οι προτάσεις του αμερικανικού CDC είναι ενδεδειγμένες για την κατάσταση εκεί, δεδομένου ότι ο ιός διασπείρεται ταχύατα. Αλλά η Σιγκαπούρη έχει την λοίμωξη υπό έλεγχο», ανέφερε στην εφημερίδα ο Δρ Yang, που είναι γενικός παθολόγος.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η επιστολή είναι μονομερής και πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό των ανηλίκων παραμένουν περισσότερα από τα ρίσκα.

«Αντιμέτωποι με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που σχετίζεται με πιο σοβαρό κίνδυνο Covid-19, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον σοβαρό Covid-19 και τις επιπλοκές τους», δήλωσε το σιγκαπουρέζικο Υπουργείο Υγείας.

«Αυτό θα πρέπει να σημαίνει πλήρη εμβολιασμό δύο δόσεων, καθώς μελέτες έδειξαν ότι μια δόση του εμβολίου Covid-19 παρέχει 33% προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο καθηγητής Lue είπε: «Υπάρχουν πολύ λίγες αποτελεσματικές θεραπείες για παιδιά με Covid-19, σε αντίθεση με τους ενήλικες. Ο εμβολιασμός είναι η κύρια προστασία.»

Αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως παράδειγμα. Η χώρα δεν είχε συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών στην αρχή, αλλά τώρα βιάζεται να το κάνει αφού υπήρξαν εστίες κρουσμάτων στα σχολεία που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα.

Επικαλούμενος μια μελέτη του ιατρικού περιοδικού BMJ, σημείωσε ότι οι γιατροί πίσω από την ανοιχτή επιστολή δεν είχαν πει τι θα μπορούσε να συμβεί αν η παραλλαγή του Δέλτα «σαρώσει τα παιδιά με μαζικές εξάρσεις και υπερφορτώσει τα νοσοκομεία μας».

Η επιστημονική μελέτη παρείχε μια ανάλυση 129 άλλων μελετών από 31 χώρες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10,000 παιδιά. Από αυτά, τοπ 22,9% ήταν σε εντατική θεραπεία και το 3,6% από αυτά πέθανε.

Προειδοποίησαν και για τα mRNA

Ο καθηγητής Lye πρόσθεσε ότι «είναι η ίδια μικρή ομάδα γιατρών» που, σύμφωνα με τον ίδιο, για άλλη μια φορά «παραπλανούσαν και παραπληροφορούσαν το κοινό», σημειώνοντας ότι τρεις από τους γιατρούς είχαν επίσης συνυπογράψει «μια διαβόητη επιστολή της ομάδας των 12».

Όπως αναφέρει η «The Straits Times», ο καθηγητής αναφέρεται σε μια προηγούμενη επιστολή που κυκλοφόρησαν 12 γιατρού και πο υζητούσαν όπως τα παιδιά λάβουν τα παραδοσιακά εμβόλια κατά του Covid-19, όπως το κινεζικό Sinovac, αντί των mRNA, που είναι τα Pfizer και Moderna. Οι 12 ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν γνωστό ποιες παρενέργειες θα είχαν αυτά τα εμβόλια και τι θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά από 10 ή 20 χρόνια.

Ο Lye αναφέρει ότι οι γιατροί που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των γιατρών και τους κάλεσε «να μοιραστούν τα πραγματικά τους κίνητρα στο να καλούν απανειλημμένα για παύση των εμβολιασμών με mRNA».

Σημείωσε ότι η ομάδα των γιατρών δεν είχε δώσει την πραγματική εικόνα και είχε παραλείψει πολλά σημαντικά στοιχεία, όπως το συμπέρασμα της ανάλυσης ρίσκου-οφέλους του CDC.

Εμβολιασμός ανηλίκων, μυοκαρδίτιδα & περικαρδίτιδα

Το συμπέρασμα της ανάλυσης του CDC είναι πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, αν και η συνεχής παρακολούθηση των μακρπορόθσεων αποτελεσμάτων της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή της καρδιάς) μετά τα εμβόλια mRNA παραμένει σημαντική.

Η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, σύμφωνα με την εφημερίδα, επανέλαβε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που σχετίζεται με τα εμβόλια mRNA.

Τέσσερα από τα έξι κρούσματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους αφορούσαν άνδρες μεταξύ 18 και 30 χρόνων. Και τα τέσσερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν σε φλεγμονή της καρδιάς ήταν λίγες μέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και έχουν έκτοτε αναρρώσει.

Συνεπώς, οι αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του FDA και του CDC, καθώς και η Αρχή Επιστημών Υγείας της Σιγκαπούρης και το Υπουργείο Υγείας της χώρας, έχουν επισημάνει τον ελαφρύ κίνδυνο και εξήγησαν τα οφέλη και συμβούλευσαν ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισης.

Στα τελευταία περιλαμβάνουν την αποφυγή έντονης άσκησης για μια βδομάδα μετά τη δεύτερη δόση και την επίσκεψη σε γιατρό εάν κάποιος αισθάνεται αδιαθεσία.