Συνεντεύξεις

«Η Τουρκία δεν αποζημιώνει, δεν επιστρέφει, αλλά υφαρπάζει περιουσίες»

Γεώργιος Αρέστη: Όσοι καλούν τους ιδιοκτήτες περιουσιών, εξυπηρετούν τουρικούς σχεδιασμούς

«Σημερινή επιδίωξη της Τουρκίας είναι όπως αλλάξει το καθεστώς, και αντί το περιφραγμένο μέρος της να θεωρείται ως στρατιωτική ζώνη, να περιέλθει στον άμεσο έλεγχο και στη ‘‘δικαιοδοσία’’ του ψευδοκράτους», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Γεώργιος Αρέστη, Αμμοχωστιανός και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Τουρκία αναζητά ένα πρόσχημα γι’ αυτήν την αλλαγή και αυτό το πρόσχημα είναι η μαζική προσφυγή Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή».

Δηλώνει ευθαρσώς ότι η Τουρκία «αντί επιστροφής της περιουσίας κατά κανόνα επιδικάζει εξευτελιστικές αποζημιώσεις και υφαρπάζει την περιουσία, όχι για απώλεια χρήσης, αλλά απαλλοτριώνει στην ουσία την περιουσία».

Για όσους καλούν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή των κατεχομένων, ο κ. Αρέστη λέει ξεκάθαρα ότι «παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας και διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν περιουσίες των νομίμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη, ο πρώην Δικαστής τονίζει πως «είναι διακηρυγμένη θέση και επιδίωξη της Τουρκίας ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών της περίκλειστης πόλης ανήκει στο ΕΒΚΑΦ», προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος. «Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει άλλες θεραπείες αντί της αποκατάστασης, δηλαδή αντί της επιστροφής της περιουσίας, να επιδικάσει αποζημιώσεις και μάλιστα εξευτελιστικές, χωρίς μάλιστα στο τέλος ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης να μπορεί να δικαιωθεί ενώπιον του ΕΔΑΔ, στο οποίο έχει δικαίωμα να προσφύγει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.