Αναλύσεις

Τροχαία Θέμιδα: Δικαιοσύνη για την ψυχή του 27χρονου Παναγιώτη Χριστοφόρου

Η απόφαση-σταθμός του Κακουργιοδικείου Λεμεσού & οι κυανόλευκοι ιππότες της ασφάλτου

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, γύρω στις 00:38, ο ανυποψίαστος Παναγιώτης Χριστοφόρου, πατέρας ενός πεντάχρονου παιδιού, πεθαίνει ακαριαία. Το Suzuki Grand Vitara του, που ταξιδεύει με περίπου 95 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, δέχεται απότομο κτύπημα από το BMW X-5 του 50χρονου Ρώσου οικογενειάρχη, Αλεξέη Ντμιτρένκο, που οδηγεί μεθυσμένος με πάνω από 180 χιλιόμετρα. Αμφότεροι κάτοικοι Λεμεσού.

Από το δυστύχημα το BMW κατέστρεψε 36 μέτρα κιγκλιδώματος πριν ακινητοποιηθεί σε απόσταση 137 μέτρα από το σημείο σύγκρουσης. Το δε Suzuki του Παναγιώτη ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 194 μέτρων και ήταν τόσο σφοδρή η σύγκρουση που το πίσω μέρος του συμπιέστηκε μέχρι και την θέση του οδηγού.

Η καταραμένη νύχτα

Ο κατηγορούμενος στις 27 Νοεμβρίου 2019 βρισκόταν σε σπίτι φίλου του, μετά από πρόσκληση, καθότι ήταν το εννιαήμερο μνημόσυνο της συζύγου του τελευταίου. Εκεί μέθυσε. Παρά το ότι έτρεμαν τα χέρια του και δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει, ήθελε να φύγει με το αυτοκίνητό του και δεν δέχθηκε να κοιμηθεί στο σπίτι του φίλου του. Οι φίλοι του δεν τον άφησαν να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και τον μετέφεραν στην οικία του. Εκεί, πήρε άλλο αυτοκίνητο, το BMW, και βγήκε στο δρόμο, όπου οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα και ζιγκ-ζαγκ. Παραβίασε κόκκινο σηματοδότη στη Λεωφόρο Αμαθούντας και μετά βγήκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό. Παρά τις προειδοποιήσεις άλλου οδηγού, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα με αποτέλεσμα να καρφωθεί πάνω στο Suzuki του άτυχου Παναγιώτη, λίγο πριν από την έξοδο της Μουτταγιάκας.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.jpg

Εννιά χρόνια φυλακή

Στις 30 Ιουλίου 2021, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε εννιά χρόνια ποινή φυλάκισης στον Ρώσο οδηγό. Όπως μετέδωσε το «SigmaLive» (30/07/2021), «το δικαστήριο αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του αδικήματος, υποδεικνύοντας ότι δεν αντικατοπτρίζεται μόνο από την προβλεπόμενη από τον Νόμο ποινή, αλλά και από τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανησυχητικές διαστάσεις οι απώλειες ζωών, ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων. Επιπρόσθετα, το δικαστήριο σημειώνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και κατάντησαν κοινωνική μάστιγα, γεγονός που καθιστά το στοιχείο της αποτροπής εντονότερο, στην επιλογή της ποινής, προσθέτοντας ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει η ενεργός συμμετοχή της δικαιοσύνης στον καθημερινό αγώνα για καταπολέμηση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του 52χρονου "ποινικά κολάσιμη", το δικαστήριο ανέφερε ότι αυτός επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ιδιαίτερα για το θύμα και αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς, πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης».

Χάρων & Θέμις

Ο Λάζαρος Μαύρος, βετεράνος δημοσιογράφος της «Σημερινής» και του «Ράδιο Πρώτο», στην πολυετή αρθρογραφία του υπέρ της χρήσης ζώνης ασφαλείας και κράνους και αύξησης της ενημέρωσης για τους λόγους που προκαλούνται δυστυχήματα, χρησιμοποιούσε τακτικά τον όρο «Τροχαίος Χάροντας», καλώντας συστηματικά το κυπριακό κράτος να ενισχύει την αστυνόμευση. Έγραφε, παραδείγματος χάριν, στη «Σημερινή» (09/04/2016): «Ο πρώτος λόγος, ο πρώτος φταίχτης, ο πρώτος ένοχος, είναι η απουσία επαρκούς κι αποτελεσματικής αστυνόμευσης. Το κράτος, η κυβέρνησή του, τα συναρμόδια υπουργεία του, με πρώτα τρία εκείνα της Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, των Οικονομικών και των Συγκοινωνιών, είναι οι πρωτεύθυνοι: Αυτοί στερούν από την Αστυνομία τους απολύτως αναγκαίους κι απαραίτητους αριθμούς αστυνομικών, ώστε να δυνηθεί η Αστυνομία να ασκεί διαρκώς, με επάρκεια και νυχθημερόν, τον αυστηρό έλεγχο, κατά τρόπον ώστε η αποτελεσματική παρουσία της στους δρόμους να επιβάλλει τη σωτήρια για όλους Τροχαία Πειθαρχία...».

Μελετώντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου 2 που συνεδριάζει στη Λεμεσό (Υπόθεση αρ.: 22986/2019, ενώπιον: Ηλ. Γεωργίου, Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, Κ. Κωνσταντίνου, Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή & Δ. Θεοδώρου, Επαρχιακό Δικαστή), μπορούμε, ευτυχώς, πλέον να μιλούμε και για «Τροχαία Θέμιδα». Και αυτήν την βοήθησαν κάποιοι κυανόλευκοι «ιππότες της ασφάλτου» της Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου που δεν επιτρέπουν «εσφαλμένες και παραπλανητικές» εκτιμήσεις «πραγματογνωμόνων» να θολώσουν την πραγματικότητα. Και, έτσι, αποδόθηκε δικαιοσύνη για την ψυχή του αδικοχαμένου Παναγιώτη.

Αλκοόλ, Kratium & Ανθρωποκτονία

Η απόφαση αποτελεί σταθμό, διότι για πρώτη φορά τροχαία παράβαση αναγνωρίστηκε από το Κακουργιοδικείο ως ανθρωποκτονία.

Στο αίμα του κατηγορουμένου εντοπίστηκε ποσότητα αλκοόλης (246 mg/dl), διαπεζάμη (0,4 mg/l), νορδιαζεπάμη (0,98 mg/l), οξαζεπάμη και παρακεταμόλη. Η διαπεζάμη είναι κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, καταπραΰνει το άγχος, προκαλεί έλλειψη εγρήγορσης, ελάττωση των αντανακλαστικών, μείωση του χρόνου αντίδρασης του σώματος, υπνηλία και πιθανόν και απώλεια πρόσφατης μνήμης. Είναι ευρέως γνωστή ως «valium» και ο κατηγορούμενος λάμβανε, με ιατρική συνταγή, το φάρμακο «Kratium» που την περιέχει.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι «ο κατηγορούμενος δεν οδηγούσε υπό πλήρη καταστολή του εθελούσιου ελέγχου» και έτσι η άποψη της υπεράσπισης περί «αυτοματισμού» κατέρρευσε, αφού γνώριζε εκ των προτέρων πως ο συνδυασμός διαπεζάμης και αλκοόλης είναι επικίνδυνος. Επίσης, επέλεξε να οδηγήσει παρά το ότι είχε κάποια συνείδηση των πράξεών του (που φαινόταν από τη δική του μαρτυρία, αλλά και των φίλων του) και ακόμα και εκεί «ούτε καν προσπάθησε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο αποφυγής της σύγκρουσης». Το Δικαστήριο κατέληξε ότι «ο κατηγορούμενος παράβηκε το καθήκον επιμέλειας/ενέργειας, που έχει έναντι του θύματος», προκαλώντας σχεδόν ακαριαίο θάνατο και «συνακόλουθα, έχει αποδειχθεί η αναγκαία αιτιώδης συνάφεια». Υπογραμμίζοντας επίσης τις αντιφάσεις και τα ψέματά του, το Κακουργιοδικείο έκρινε «ότι η κατηγορούσα Αρχή έχει επιτύχει να αποδείξει, στον απαιτούμενο βαθμό, έξω από κάθε λογική αμφιβολία, την ενοχή του κατηγορουμένου στην κατηγορία 1», δηλαδή αυτήν της ανθρωποκτονίας.

Αλαζονεία & «Γαία πυρί μιχθήτω»

Σχετικά με τον βαθμό αμέλειας του κατηγορουμένου, το Κακουργιοδικείο αφενός έκρινε ότι η συμπεριφορά του Ρώσου οδηγού «είναι ποινικά κολάσιμη και αφετέρου ότι αυτή εμπίπτει εντός των προνοιών του άρθρου 205, καθότι επέδειξε βαριά αμέλεια, ισοδυναμούσα με υπαίτια αμέλεια, ως οι εν προκειμένω πρόνοιες επιτάσσουν».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δικαστές:

«Ο κατηγορούμενος επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ειδικότερα για το θύμα. Ενήργησε ως εάν, καθήκον επιμέλειας είχαν μόνον οι άλλοι οδηγοί προς αυτόν και όχι αυτός προς τρίτους. Αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς, πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης. Επέδειξε αλαζονεία. Η όλη συμπεριφορά του, ως ανωτέρω, εκφράζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από την αρχαία φράση "γαία πυρί μιχθήτω"».

08-08-2021.jpg

ΟΑΣΤ & Τροχαία Λεμεσού

Κάτω από την ΑΔΕ (Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας) Λεμεσού υπάγεται ο Κλάδος Τροχαίας Λεμεσού. Αποστολή του η διερεύνηση και παρουσίαση του δικογραφικού φακέλου ενώπιον Δικαστηρίου με σκοπό την εκδίκαση και καταδίκη σε σχέση με τροχαίες οδικές συγκρούσεις και άλλων ειδών δυστυχήματα. Ο Υπεύθυνος Τροχαίας είναι ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μιχάλης Μιχαήλ.

Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης ήταν η εμπλοκή και του ΤΑΕ (Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων) Λεμεσού, λόγω του ότι ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε συνολικά 6 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας, κατά παράβαση του άρθρου 205(1), (2), (3) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. Στην όλη διερεύνηση από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, από την αρχή μέχρι το τέλος, ενεπλάκησαν αστυνομικοί των Ουλαμών Διερεύνησης Δυστυχημάτων και από το Αρχηγείο ο ΟΠΟΔ (Ουλαμός Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων), η ΥΠΕΓΕ (Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών) και ο Κλάδος Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στην Τροχαία Λεμεσού υπάγεται η ΟΑΣΤ (Ομάδα Αναπαράστασης Συγκρούσεων Τροχαίας), ιδρυθείσα το 2013. Η ΟΑΣΤ αποτελεί εξειδικευμένο μέρος της Ανακριτικής Ομάδας για διερεύνηση τροχαίων οδικών συγκρούσεων και είναι συστατικό μέρος του Ουλαμού Διερεύνησης Δυστυχημάτων. Άλλα συστατικά μέρη είναι οι ανακριτές που αποτελούν τους Ουλαμούς της Τροχαίας και οι αστυνομικοί που εξετάζουν τα δυστυχήματα. Για την ιστορία αναφέρεται ότι στον Κλάδο Τροχαίας Λεμεσού υπάρχουν επίσης το Γραφείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο ασχολείται με τις σωστές προδιαγραφές των δρόμων και των πεζοδρομίων, όπως επίσης και η Ομάδα Διερεύνησης Τροχαίων Αδικημάτων και ο Ουλαμός Πρόληψης.

Η ΟΑΣΤ, ένα από αυτά τα γραφεία, ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την τεκμηριωμένη, από πολλές απόψεις, αναπαράσταση του δυστυχήματος εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής. Το Δικαστήριο «αποδέχθηκε ως πραγματογνώμονα» το στέλεχος της ΟΑΣΤ και ανέφερε πως «δεν περιέπεσε σε οποιαδήποτε αντίφαση, ικανή να κλονίσει την αξιοπιστία του καθ' οιονδήποτε τρόπο».

Η ΟΑΣΤ και η Τροχαία Λεμεσού κατάφεραν με τρόπο απόλυτα πειστικό (ανάλυση της σύγκρουσης και των φυσικών σημαδιών στην άσφαλτο και στο κιγκλίδωμα, κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου, αναπαράσταση της ταχύτητας και της πορείας των οχημάτων και αντιπαραβολή τους με υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος της πορείας των πραγματικών αυτοκινήτων διασταυρωμένες με χρήση ταχυμέτρου) να αποδείξουν το τι πραγματικά συνέβη το τραγικό εκείνο βράδυ.

«Απλή λογική» vs «παραπλάνηση»

Το Δικαστήριο αναφέρει πως η μέθοδος που ακολουθήθηκε για να διαπιστωθεί η ταχύτητα των δύο οχημάτων κατά των ουσιώδη χρόνο «είναι αυτή της απλής λογικής».

Η συνήγορος του κατηγορουμένου προσπάθησε «να αποδομήσει τη μέθοδο και τα συμπεράσματα» της Αστυνομίας και η εισήγησή της χαρακτηρίστηκε «εντελώς ανεδαφική και παραπλανητική».

Το Δικαστήριο αναφέρει πως ο «μηχανολόγος-εκτιμητής μηχανοκινήτων» που εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπιστης και «πραγματογνώμονας μηχανοκίνητων οχημάτων» δεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την ποσότητα αλκοόλης του κατηγορουμένου και πως εφάρμοσε συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα που αμφισβητούσε την αναπαράσταση της Αστυνομίας. Η δική του θέση ήταν πως το BMW κινείτο με 129 χιλιόμετρα και το Suzuki με 60 χιλιόμετρα και έτσι ήταν η μεγάλη διαφορά στην ορμή των οχημάτων που προκάλεσε την σφοδρότητα της σύγκρουσης και, «ως εκ τούτου, η αιτία πρόκλησης του θανατηφόρου δυστυχήματος δεν ήταν η ταχύτητα του οχήματος» που οδηγούσε ο Ρώσος. Η μαρτυρία του πραγματογνώμονα της υπεράσπισης χαρακτηρίστηκε «όχι απλά ακροσφαλής», αλλά κρίθηκε «προδήλως λανθασμένη, μη ορθολογική και παραπλανητική».

Επιπλέον, το Δικαστήριο αναφέρει πως ο πραγματογνώμονας «ενώ όφειλε να μας εφοδιάσει με όλα τα αναγκαία επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα που θα μας επέτρεπαν να καταλήξουμε σε δικαστική κρίση, για ό,τι αποτελεί το ζητούμενο, όχι μόνο απέστη του θεμελιακού, αυτού, καθήκοντός του, αλλά, επιστρατεύοντας τις πλούσιες, ομολογουμένως, γνώσεις του καθώς και τα προσόντα που διαθέτει, συναφώς, επιχείρησε -ανεπιτυχώς βέβαια- να μας παραπλανήσει και να αποδομήσει κατά τρόπο απαράδεκτο τα ευρήματα της Αστυνομίας και γενικά την περί του αντιθέτου μαρτυρία που προσκομίστηκε».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2.jpg

Τα 3 στάδια ενός οδικού δυστυχήματος

Το στέλεχος της ΟΑΣΤ, ειδικός και με πλούσια εμπειρία στη διερεύνηση και αναπαράσταση τροχαίων δυστυχημάτων και με μακρά εμπειρία μέσα από την εξέταση χιλιάδων τροχαίων, όπου εκπόνησε δεκάδες αναπαραστάσεις, σε σχέση και με θανατηφόρα δυστυχήματα, έδωσε και ένα ορισμό του οδικού δυστυχήματος:

«Όταν υπάρχει βίαιη σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, υφίστανται τρία στάδια που συνθέτουν το δυστύχημα. Το πρώτο στάδιο είναι το σημείο της πρώτης επαφής, δηλαδή εκεί που αγγίζουν για πρώτη φορά τα αυτοκίνητα, μετά είναι το δεύτερο στάδιο, όπου ασκούνται οι μέγιστες δυνάμεις, γι' αυτό ονομάζεται μέγιστη εμπλοκή, που σπρώχνονται προς τα κάτω στο μέγιστο, και, ακολούθως, το τρίτο στάδιο, το οποίο είναι η απεμπλοκή, δηλαδή το κάθε αυτοκίνητο παίρνει την πορεία του».

Με βάση την πιο πάνω εξήγηση, ανέλυσε και το συγκεκριμένο δυστύχημα:

«Είναι το σημείο σύγκρουσης (μέγιστης εμπλοκής), των δύο οχημάτων, καθότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι που σπρώχτηκε το Suzuki προς τα κάτω, με αποτέλεσμα, η πίσω κορώνα του να πιεστεί στο οδόστρωμα και να προκαλέσει τα σκαψίματα τα οποία εντοπίζονται στη σκηνή. Αναφορικά δε με τα μαυρίσματα, που εντοπίζονται δεξιά και αριστερά από τα έντονα σκαψίματα, είναι ίχνη των τροχών αμφοτέρων των οχημάτων που συμπιέστηκαν στο οδόστρωμα. Ως, συναφώς, ισχυρίστηκε, η απεμπλοκή των δύο οχημάτων έγινε, αφού προηγουμένως διένυσαν μαζί μιαν απόσταση και ακολούθως ξεχώρισαν».

«Εγκληματική ταχύτητα»

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Υπεύθυνος Τροχαίας Λεμεσού, Ανώτερος Υπαστυνόμος Μιχάλης Μιχαήλ:

«Η Τροχαία Λεμεσού κλήθηκε να διερευνήσει ένα θανατηφόρο οδικό δυστύχημα και, από τις επιτόπιες εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή, απέδειξε ότι δεν ήταν ένα φυσιολογικό τροχαίο θανατηφόρο δυστύχημα, αλλά ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο επιθετικό, με την έννοια της φράσης, θανατηφόρο δυστύχημα. Βλέποντας αυτά τα δεδομένα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε, και σε τούτο συνέτεινε πάρα πολύ η εξειδίκευση του συγκεκριμένου συναδέλφου που ενεπλάκη στην όλη διερεύνηση, η εμπειρογνωμοσύνη και στο ότι έχει προβεί άκρως επαγγελματικά σε αναπαράσταση με τα πραγματικά δεδομένα. Δηλαδή, έχει χρησιμοποιήσει τόσο όχημα του ιδίου τύπου, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, αλλά και όχημα του ιδίου τύπου που οδηγούσε το θύμα. Παράλληλα, θα έπρεπε εμείς να αποδείξουμε ενώπιον του δικαστηρίου, και να γίνουμε και πιστευτοί, ότι υπήρχε ένας τρομερός αριθμός ταχύτητας. Και, για να το αποδείξουμε αυτό, ο συγκεκριμένος συνάδελφος, ο οποίος το χειρίστηκε πολύ έξυπνα και επαγγελματικά, θα έπρεπε να βάλει τέτοια αποδεικτικά στοιχεία που να μπορέσουν να γίνουν πιστευτά στο δικαστήριο, πράγμα το οποίο πέτυχε. Συγκεκριμένα, έχει χρονομετρήσει και έχει τοποθετήσει σε συγκεκριμένο σημείο συνάδελφο που κτυπούσε ραντάρ τα οχήματα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε την ταχύτητα βάσει του χρόνου. Είναι μαθηματικές πράξεις τις οποίες έκανε με ιδιαίτερη εξειδίκευση και, πράγματι, απέδειξε περίτρανα ότι η ταχύτητα του συγκεκριμένου κατηγορουμένου ήταν εγκληματική. Παράλληλα θα πρέπει να σταθούμε και γενικά στην υπόθεση ότι μπορεί εμείς να κάναμε μια σωστή σχεδίαση, μια σωστή έρευνα, μια σωστή απόδειξη των δεδομένων, αλλά τώρα είναι εύκολο να τα λέμε, όμως, στην πράξη, για να μπορέσουν αυτά να μετουσιωθούν σε δικογραφία και να είναι έτοιμη να παρουσιαστεί, σημαίνει ότι κάποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό το θέμα. Και αυτοί που εργάστηκαν ήταν άνθρωποι της Τροχαίας Λεμεσού και ο άνθρωπος ο οποίος είχε την εξειδίκευση. Και, περαιτέρω, θα πρέπει να τονίσω ότι, όσον κόπο και επαγγελματικότητα επέδειξαν ο Ανακριτής και το εξειδικευμένο μέλος μας που έκανε αυτές τις πράξεις, τόσο μεράκι και αγάπη και επαγγελματοσύνη επέδειξε και ο Δημόσιος Κατήγορος, ο οποίος έχει παρουσιάσει την υπόθεση με πολύ επαγγελματικό και σωστό τρόπο. Διότι, για να κερδίσεις μια υπόθεση, υπάρχουν αρκετοί που συμβάλλουν στο να αποδειχθεί η υπόθεση και να γίνει με τον ορθολογιστικό και σωστό τρόπο ενώπιον του Δικαστηρίου. Αυτά όλα μάς αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους, γιατί, με όλην αυτήν την επαγγελματοσύνη και μεθοδικότητα, σε όσους συνέβαλαν στο να αποδειχθεί η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου αξίζουν συγχαρητήρια και ένα μεγάλο εύγε, καθότι η εννιάχρονη καταδίκη του κατηγορουμένου σε άμεση ποινή φυλάκισης είναι υπόθεση-σταθμός για την Αστυνομία. Και γι' αυτό θα πρέπει πλέον να γνωρίζει η κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί ο άλλος σε κατάσταση μέθης ή σε οποιανδήποτε άλλη κατάσταση που νιώθει ότι είναι εκτός ελέγχου να βγαίνει έξω στον δρόμο και να είναι ο ίδιος δημόσιος κίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου ή να νιώθει ότι έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή του οποιουδήποτε συμπολίτη με άδικο τρόπο».

troxaialemesouk.JPG

Σχετικά με την ιστορία και τη συμβολή της ΟΑΣΤ ανέφερε:

«Σκοπός της ΟΑΣΤ είναι η λεπτομερής διερεύνηση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και η εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης-μελέτης που αφορά την αναπαράσταση της τροχαίας οδικής σύγκρουσης. Με πραγματογνωμοσύνη και εξειδίκευση από τα μέλη που επανδρώνουν το πιο πάνω γραφείο, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται πιστευτοί ενώπιον του Δικαστηρίου και να καταγράφουν και να αναφέρουν λεπτομέρειες σε σχέση με τις συνθήκες του δυστυχήματος, κάτι το οποίο βοηθά αφάνταστα και το ίδιο το Δικαστήριο, αλλά και εμάς, ως αξιωματικούς, στο να είμαστε σχεδόν απολύτως βέβαιοι για το πώς έχει γίνει το συγκεκριμένο δυστύχημα και κάτω από ποιες συνθήκες. Είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται και, συγκεκριμένα, ο Αρχιαστυφύλακας, Σταύρος Κυριάκου, επιτελεί ένα πολύ σοβαρό καθήκον, είναι εμπειρογνώμονας και με την τριβή στο θέμα της διερεύνησης, αλλά και της παρουσίασης ενώπιον του Δικαστηρίου, φαίνεται ότι συνδράμει στο να επέρχεται Δικαιοσύνη για τα θύματα και για τους τραυματισμούς συνανθρώπων μας που είχαν την ατυχία να εμπλακούν σε τέτοια δυστυχήματα. Αλλά και εμείς γενικά, ως Τροχαία, πετυχαίνουμε και δίνουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι είμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε το Δίκαιο, αλλά και για να προστατεύουμε, με τη σωστή διερεύνηση, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των θυμάτων».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.jpg

Τι λέει η οικογένεια

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο αδελφός του Παναγιώτη, Φειδίας Χριστοφόρου, δήλωσε σχετικά με την ιστορική απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού: «Ως οικογένεια, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ποινή, διότι ως ανθρωποκτονία θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει και το ανάλογο τιμωρητικό βάρος. Ο αδελφός μου ήταν παντελώς αθώος. Ωστόσο, νιώθουμε δικαίωση για τον Παναγιώτη μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της ψυχής μας όλη την Αστυνομία και τους εμπειρογνώμονές της, καθώς και την Εισαγγελία, που έκαναν το παν για να τιμωρηθεί αυτός ο κύριος. Αν δεν ήταν αυτοί, θα κυκλοφορούσε ακόμα ελεύθερος».

* Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 15/08/2021, στήλη «Άμυνας & Ασφάλειας Αφηγήματα»)