Αναλύσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για προστασία των θυμάτων τροχαίων

Νέα οφέλη για τους πολίτες της ΕΕ: Ίση μεταχείριση και εργαλεία σύγκρισης τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ - Προστασία των θυμάτων ακόμη και αν η ασφαλιστική χρεοκοπήσει

Νέο κεφάλαιο στην προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων ανοίγει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες αναθεωρημένους κανόνες ασφάλισης οχημάτων που παρέχουν περισσότερη προστασία, διαφάνεια και ομαλότερη συνεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς ενέκρινε τους τροποποιημένους κανόνες με 42 ψήφους υπέρ (δύο κατά, μία αποχή).

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία στις 22 Ιουνίου 2021. Οι τροποποιημένοι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τους τραυματίες σε περίπτωση ατυχήματος σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων ατυχήματος που προκαλείται από οδηγό από άλλη χώρα της ΕΕ. Τα θύματα ατυχημάτων θα προστατεύονται επίσης εάν η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου χρεοκοπήσει, καθώς οι νέοι κανόνες απαιτούν από τους εθνικούς φορείς να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα:

Οι κανόνες εναρμονίζουν τα ελάχιστα ποσά κάλυψης σε ολόκληρη την ΕΕ:

  • Για προσωπικούς τραυματισμούς: 6.070.000 ευρώ ανά ατύχημα ή 1.220.000 ευρώ ανά τραυματισμένο άτομο.
  • Για ζημιές σε περιουσία: 1.220.000 ευρώ ανά ατύχημα.

Οι ευρωβουλευτές προνόησαν επίσης και για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης οδήγησης. Η τροποποιημένη οδηγία επιτρέπει διασυνοριακούς ελέγχους ασφάλισης στα οχήματα. Ωστόσο, οι έλεγχοι αυτοί δεν πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς διακρίσεις στο πλαίσιο των κανονικών ελέγχων και δεν θα πρέπει να διακόπτεται η πορεία του οχήματος για την πραγματοποίησή τους.

Η συμφωνία εισάγει μάλιστα την υποχρεωτική χρήση «κοινής βεβαίωσης ιστορικού ζημιών» και υποχρεώσεις για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση. Επιπλέον, οι ασφαλιστικοί πάροχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες της ΕΕ, αποδεχόμενοι σχετικές βεβαιώσεις από άλλα κράτη μέλη ως ισοδύναμες με τις εγχώριες και να εφαρμόζουν τυχόν εκπτώσεις βάσει αυτών (όπως εκπτώσεις «bonus-malus»).

Οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν τις τιμές, τις χρώσεις και την κάλυψη που προσφέρονται από διαφορετικούς παρόχους ευκολότερα χάρη στα νέα δωρεάν και ανεξάρτητα εργαλεία σύγκρισης τιμών.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση, οι τροποποιημένοι κανόνες προβλέπουν την εξαίρεση μη οδικών οχημάτων (όπως τρακτέρ κήπου, σκούτερ κινητικότητας, αυτοκινητάκια), καθώς και των ηλεκτρικών ποδηλάτων από την υποχρέωση ασφάλισης. Εξαιρούνται επίσης τα οχήματα που προορίζονται αποκλειστικά για μηχανοκίνητα αθλήματα.

Ισότιμη αντιμετώπιση ζητά η Dita Charanzová

«Ήρθε η ώρα να αποσαφηνιστούν οι κανόνες ασφάλισης οχημάτων, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να προστατεύονται καλύτερα και να αντιμετωπίζονται ισότιμα στην ΕΕ όταν συμβαίνουν ατυχήματα και όταν ασφαλίζουν τα οχήματά τους», δήλωσε η εισηγήτρια Dita Charanzova (Renew, Τσεχία). Όπως είπε, «διασφαλίσαμε ότι οι άνθρωποι θα αποζημιώνονται επίσης για τροχαία ατυχήματα όπου η ασφαλιστική εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και δημιουργήσαμε νέα εργαλεία για όλους τους πολίτες, ώστε να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις τιμές, τις χρεώσεις και την κάλυψη των ασφαλιστικών παρόχων. Με αυτήν την πολιτική συμφωνία καταφέραμε επιπλέον να περιορίσουμε τον παράλογο υπερβολικό έλεγχο των μηχανοκίνητων αθλημάτων, των ηλεκτρονικών ποδηλάτων και να δώσουμε στα κράτη μέλη τα εργαλεία για τον αποκλεισμό σκούτερ κινητικότητας, παιδικών παιχνιδιών ή χλοοκοπτικών».

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Αφού εγκριθεί, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Για την ιστορία

Οι ισχύοντες κανόνες για την ασφάλιση οχημάτων επιτρέπουν στους κατοίκους της ΕΕ να ταξιδεύουν οπουδήποτε στην ΕΕ χωρίς την ανάγκη αγοράς επιπλέον ασφάλισης.

Η πρώτη οδηγία της ΕΕ για την ασφάλιση οχημάτων εκδόθηκε το 1972, για την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των μηχανοκίνητων οχημάτων μεταξύ των κρατών μελών. Στη συνέχεια, πέντε οδηγίες για την ασφάλιση των οχημάτων βελτίωσαν σταδιακά την προστασία των πολιτών της ΕΕ. Το 2009, αυτές ενοποιήθηκαν σε μία οδηγία της ΕΕ για την ασφάλιση οχημάτων (οδηγία 2009/103 / ΕΚ). Η πρόταση τροποποίησης της οδηγίας υποβλήθηκε το 2018.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png