Αναλύσεις

Πύρινη κόλαση χωρίς τέλος

Εφιαλτικές πυρκαγιές με πολλαπλά μέτωπα μαίνονται για έξι συνεχείς ημέρες, με τα πιο δύσκολα να εκτείνονται σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία - Δεκάδες οικισμοί εκκενώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια

Εικόνες Βιβλικής καταστροφής στην Ελλάδα. Δεκάδες οικισμοί εκκενώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έκτη συνεχή ημέρα. Μέχρι χθες Σάββατο η κατάσταση παρέμενε εκτός ελέγχου, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονταν 56 μέτωπα, με τα σημαντικότερα να μαίνονται στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Μάνη, την Τολοφώνα Φθιώτιδας, τα Γρεβενά και την Ηλεία. Στη μάχη έχουν ριχθεί εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, οι οποίες συνδράμουν, τόσο με εναέρια μέσα, όσο και με επίγειες δυνάμεις. Οι πυρκαγιές, που ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη, έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γης, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, ενώ μέχρι και χθες συνέχιζαν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 6.jpg

154 πυρκαγιές σε μια ημέρα

Την Παρασκευή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 154 πυρκαγιές. Τα κύρια μέτωπα έκαιγαν στην Αττική, όπου εκκενώθηκαν Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες, καθώς και σε Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία, καθώς και σε Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη, και Γρεβενά. Τραγικές στιγμές έζησαν χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να εκκενώσουν δεκάδες περιοχές και τις προηγούμενες ημέρες. Οι εικόνες από τους κατοίκους της Εύβοιας να επιβιβάζονται σε πλοία για να σωθούν και να βλέπουν τη φωτιά να κατακαίει τα σπίτια τους ήταν συγκλονιστικές, ενώ παρόμοιες στιγμές έζησαν και κάτοικοι της Μάνης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 7.jpg

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Ενώ μαίνονταν όλα αυτά τα μέτωπα φωτιάς, ύποπτες κινήσεις παρατηρούνταν σε όλη την Αττική από επιτηδείους, που επιχειρούσαν να ανάψουν νέες φωτιές. Το Πυροσβεστικό Σώμα είχε ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές Αρχές, δραστηριοποιούνταν σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία. Μέχρι και χθες έγιναν τρεις συλλήψεις στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατ’ εξακολούθησιν, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο.

Αναφερόμενος στις συλλήψεις για εμπρησμούς που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μίλησε για ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική. «Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίον του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται», είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης αποκάλυψε ότι βρέθηκαν γκαζάκια μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». «Στο πάρκο Τρίτση βρέθηκαν κάποια γκαζάκια. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει μία διάθεση και δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά».

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2.jpg

Η συνδρομή των ξένων χωρών

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, από τη Γαλλία 82 πυροσβέστες, καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair, από την Κύπρο 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη, από την Κροατία ένα αεροσκάφος Canadair, από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, από το Ισραήλ 16 πυροσβέστες, από τη Σουηδία 2 αεροσκάφη, από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα, από την Ελβετία 3 ελικόπτερα SP, ενώ στην περιοχή επιχειρούσε και το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Beriev Be-200.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 3.jpg

Ο πρώτος νεκρός

Δυστυχώς, οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους και θύματα. Αρκετά ζώα έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές, ενώ είχαμε και ανθρώπινη απώλεια. Έχασε τη μάχη για τη ζωή 38χρονος πολίτης, που είχε διακομισθεί τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος πολίτης παρέμενε στην περιοχή εθελοντικά για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, όταν κτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από κολώνα της ΔΕΗ που κατέρρευσε.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 4.jpg

Σε «κόκκινο συναγερμό» μέχρι αύριο

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού θα συνεχίσει να βρίσκεται μέχρι και αύριο όλη η Ελλάδα, λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Με κυβερνητική απόφαση, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.jpg

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων

Διαβεβαιώσεις για αποζημίωση των πληγέντων από τις φωτιές έδωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η βασική προτεραιότητα. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε όλα τα έργα προστασίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Προς το παρόν οι πληγέντες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και πρόκειται για χιλιάδες άτομα, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλες δομές που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό.

ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.jpeg

Καίγεται η νότια Ευρώπη

Καταστροφικές πυρκαγιές «γονατίζουν» περιοχές της νότιας Ευρώπης, εν μέσω του ακραίου κύματος καύσωνα που σαρώνει την περιοχή, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Χάρτης της NASA, που καταγράφει τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, αποκαλύπτει το μέγεθος του πύρινου εφιάλτη από την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα, την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.