Παιδεία

Ήχησε το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης – Ποιά η νέα κανονικότητα από σήμερα

50.000 μαθητές δημοτικού επιστρέφουν σήμερα στα θρανία τους με διαφορετικό αέρα κανονικότητας.

Το δεύτερο κουδούνι κτυπάει σήμερα για την εκπαίδευση αφού το πρώτο ήχησε τη περασμένη Δευτέρα για τους μαθητές της Μέσης εκπαίδευσης. Σήμερα επιστρέφουν στα θρανία τους 50.000 μαθητές Δημοτικής, Προ δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Καθηγητές και μαθητές μετα από τη δεύτερη συνεχόμενη δύσκολη χρονιά που έζησαν, επιστρέφουν και πάλι πίσω στα θρανία γεμάτοι αισιοδοξία αλλά και μια δόση φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα με τη πανδημία και εάν θα υπάρξει άλλο ένα lockdown στη λίστα μας. Πάρα τις αντίξοες συνθήκες, τις αντίθετες γνώμες της κοινωνίας, όλα τα lockdown που περάσαμε, τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, καταφέραμε να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του λαού μας και να επιστρέψουμε έστω και για λίγο στη κανονικότητα μας με κάποιες βέβαια παραλλαγές.

Οι δυο τελευταίες χρονιές που περάσαμε ως κοινωνία μας άλλαξαν, μας επηρέασαν και μας έκαναν να σκεφτούμε πόσο πολύτιμα είναι όλα όσα έχουμε αλλά πιο πολύ πόσο πολύτιμη είναι η ελευθερία μας. Όταν κλειστήκαμε λοιπόν στα σπίτια μας και αναγκαστήκαμε να εργαζόμαστε, να ψωνίζουμε και να διδασκόμαστε εξ αποστάσεως αρκετοί ταλαιπωρήθηκαν, στερήθηκαν και θύμωσαν. Πιο πολύ όμως στερήθηκαν τα παιδιά μας! Τη κοινωνικοποίηση τους, το μεγάλωμα τους, το παιχνίδι, τους φίλους μα προπαντός τη μόρφωση τους. Όσο καλά και να διαχειρίστηκε την κατάσταση και τους μαθητές το Υπουργείο Παιδείας υπήρχε στέρηση στη ποιότητα μόρφωσης και μετάδοσης της γνώσης.

Φυσική παρουσία στις τάξεις

Κάτω από τις συνθήκες φυσικής παρουσίας στη τάξη οι μαθητές υποχρεούνται να είναι εκεί σωματικά και ψυχικά. Εφόσον γίνεται μια καλή εκμάθηση, μεταλαμπαδεύεται σωστά η γνώση στους μαθητές και λύνονται τυχόν απορίες που ενδεχομένως να έχουν κι άλλοι μαθητές, πράγμα που δεν θα γινόταν με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τόσο για τα παιδιά του δημοτικού όσο και τα παιδιά της μέσης εκπαίδευσης η καλύτερη εκμάθηση είναι αυτή με τη φυσική παρουσία οπού δεν θα νιώθουν εγκλωβισμένα και φυλακισμένα σε ένα δωμάτιο με μια ψυχρή οθόνη να τους κάνει μάθημα.

Δηλώσεις ΠΟΕΔ για φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών υπό την σκιά κορονοϊού

Χθες μάλιστα η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, προέβη σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφέροντας ότι το ζητούμενο είναι τα ανοικτά σχολεία, με φυσική παρουσία, σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που η πανδημία έχει φέρει στην καθημερινότητα των σχολείων «Οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τα παιδιά και φέτος. Παρά τις δυσκολίες που η πανδημία έχει φέρει στην καθημερινότητα των σχολείων μας, οι εκπαιδευτικοί μας και φέτος με χαμόγελο και αισιοδοξία θα υποδεχτούν τα παιδιά, επιτελώντας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού με τον καλύτερο τρόπο. Ζητούμενο, σχολεία ανοικτά, με φυσική παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών, σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας».

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά

Εξάλλου σε προηγούμενες δηλώσεις του και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου, στη «Σημερινή Online»τόνισε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ ανέφερε πως όλοι είναι ενημερωμένοι για το υγειονομικό πρωτόκολλο και την εφαρμογή του. Ενώ δεν παράλειψε και τους μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης αφού θα προωθούν τη χρήση μάσκας μιας και τα μικρά παιδιά δεν συμπίπτουν στο σχέδιο εμβολιασμού.

Ως εκ τούτου ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως « Είναι φέτος η τρίτη συνεχομένη σχολική χρονιά που επηρεάζεται από την πανδημία. Λειτουργούμε εν μέσω πανδημίας και βεβαίως η διατήρηση που έγινε στη χώρα μας είναι πολύ καλή και αυτό αποδεικνύεται από την ικανότητα που είχαμε τη προηγουμένη σχολική χρονιά να λειτουργήσουμε σε έναν μεγάλο βαθμό τη φοίτηση με φυσική παρουσία. Βεβαίως η νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά μας βρήκε και πάλι σε εγρήγορση εφόσον η πανδημία είναι εδώ και όπως φαίνεται η νέα μετάλλαξη ακόμα πιο μεταδοτική. Παράλυτα για τη νέα σχολική χρονιά έχουμε και δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, η εμπειρία που έχουν οι διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία εφόσον λειτουργούν ήδη με υγειονομικό πρωτόκολλο και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο σημαντικό μας πλεονέκτημα είναι ότι στην έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς θα έχουμε τον εμβολιασμό. Στα σχολεία όπως και στους υπόλοιπους χώρους που συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός ατόμων, λειτουργούν με την ανάγκη κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού (safe pass) ή σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε μια καθαρή ένδειξη rapid test. Αυτός θα είναι ο κανόνας λειτουργείας για τη Μέση εκπαίδευση σε δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές/τριες.»

Τι ισχύει όμως για τους μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης που επιστρέφουν πίσω στα θρανία τους;

Οπως προκύπτει από τα ανανεωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, η χρήση προστατευτικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση. Όμως οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Πιο ειδικά και για τη καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών καλούνται γονείς και οι σχολικές μονάδες να ενθαρρύνουν και να παροτρύνουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα προσώπου, ενώ δεν συστήνεται η μάσκα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων αφού διατηρούνται οι αποστάσεις.

Όσον αφορά την είσοδος γονέων και κηδεμόνων εντός του σχολείου, αυτή απαγορεύεται αυστηρά. Νοείται ότι σε πολύ εξαιρετικές και απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις και πάντοτε μετά από την έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου, μπορεί να εισέλθει άλλο άτομο εκτός των εργαζομένων και των μαθητών στον χώρο του σχολείου εφόσον προσκομίσει το απαραίτητο safe pass.

Για μαθητές που διακινούνται με σχολικά λεωφορεία ισχύουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες ενώ συστήνεται να παραμένουν ανοικτά παράθυρα και να τηρούνται, φυσικα, οι αποστάσεις.

Τι λέει η επιστήμη

Σε ερώτηση μας προς τη Διδάκτορας Εξελικτικής-Σχολικής ψυχολογίας, Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, για το πως έχει επηρεάσει τη ψυχολογία του μαθητή η πανδημία και πως οι γονείς και οι καθηγητές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στη κανονικότητα τους ψυχολογικά και να αποδώσουν στο μέγιστο μαθησιακά απάντηση πως « Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά μπορεί να είναι άμεσες αλλά και βαθµιαίες. Άµεσες είναι οι αγχώδεις διαταραχές αλλά και η υποτροπή ψυχολογικών δυσκολιών. Βαθµιαίες είναι οι µακροπρόθεσµες επιπτώσεις πχ η ψυχοσωματοποιηση. Η καραντίνα και ο κατακλυσμός αρνητικών ειδήσεων µπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόµαστε τον εαυτό µας, ο ένας τον άλλον και τον κόσµο , με συνέπεια το αίσθηµα του αβοήθητου και της απελπισίας , τη μειωµένη κοινωνική αλληλεπίδραση, τις διαµάχες µεταξύ κοινωνικών οµάδων, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις όπως η κακοποίηση και η βία.»

Ενώ σημείωσε πως παρατηρείται εμπειρικά αλλά και ερευνητικά αύξηση αγχωδών διαταραχών στα παιδιά, έλλειψη κοινωνικοποιήσης και γνωσιακά ελλείμματα.

Καταλυτικά ανέφερε η ψυχολόγος πως «Διανύουμε μια ψυχολογική πανδημία για να την διαχειριστούμε χρειάζεται επαγρύπνηση και φροντίδα. Σχεδιασμός ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμβόλιμα μπορεί να παρουσιαζονται στο πλαίσιο του μαθήματος. Μαθησιακή αξιολόγηση παιδιών παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν μαθησιακά ελλείμματα.»