Παιδεία

Ιδιωτική ή Δημόσια εκπαίδευση επιλέγουν οι Κύπριοι γονείς για τα παιδιά τους;

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει

Η σχολική χρονιά ξεκινά μετα από τη δεύτερη -δύσκολη- χρονιά που είχαν μαθητές, καθηγητές και γονείς λόγω της πανδημίας. Μια νέα πραγματικότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σχολικό σύστημα αφού πλέον τα μαθήματα διεκπεραιώνονταν μέσω διαδικτύου με μαθητές και καθηγητές να βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αν και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και προκλήσεις βγήκε νικητής μέσα από τη πανδημία και κατάφερε να κρατήσει τους μαθητές προσηλωμένους στο στόχο τους, αυτόν της μόρφωσης.

Η ανθρωπότητα και η κοινωνική μόρφωση εξελίσσεσαι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η μόρφωση πια δεν είναι προνόμιο για λίγους. Ωστόσο οι γονείς μέσα και από δίκες τους εμπειρίες όταν ήταν παιδιά επιλέγουν σοφότερα και ενδιαφέρονται όλο και πιο πολύ για τη μόρφωση των παιδιών τους ακόμα και από τη νηπιακή ηλικία τους. Βλέπουμε γονείς να ζητούν όλες τις λεπτομέρειες για το σχολείο που φοιτά ή πρόκειται να φοιτήσει το παιδί τους, για τα μαθήματα τα οποία θα διεκπεραιώνονται, τους κοινωνικούς προβληματισμούς που ενδεχομένως να μεταφέρονται στο παιδί τους, τα πρότυπα και φυσικά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον ρατσισμό είτε αυτός είναι φυλετικός είτε κοινωνικός. Έτσι αρκετά σχολεία – ιδιαίτερα τα ιδιωτικά- είναι πολύ προσεκτικά για το τι θα διδάξουν και πως θα το διδάξουν.

Δημόσια ή Ιδιωτική εκπαίδευση;

Η δημοσιά εκπαίδευση είναι -σχεδόν- δωρεάν και αυτή είναι η φιλοσοφία κάποιων γονέων που επιλέγουν αυτή την οδό, ότι δηλαδή η εκπαίδευση πρέπει να παρέχετε δωρεάν και σε όλους, ότι δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Από την άλλη η ιδιωτική εκπαίδευση δεν παρέχεται δωρεάν και αυτή είναι η φιλοσοφία άλλων γονέων ότι η καλή εκπαίδευση πρέπει να αμείβεται.

Άλλη μια διαφορά ανάμεσα στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού. Μέσα από την παγκοσμιοποίηση που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες τα σχολεία όλο ένα και φιλοξενούν παιδιά με διαφορετική θρησκεία, φυλή, χρώμα και κοινωνικής τάξης, αυτό είναι ένα προνόμιο για τα παιδιά της δημοτικής εκπαίδευσης που τα διδάσκει να αγαπούν το διαφορετικό και να μαθαίνουν από αυτό. Κάποτε για να μάθουμε έναν νέο πολιτισμό έπρεπε να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να επισκεφθούμε μια ξένη χώρα και κουλτούρα. Τώρα μπορείς να βρεις διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες σε μια μόνο τάξη. Σε αντίθεση με την ιδιωτική εκπαίδευση η οποία προτιμά να «κατηγοριοποιεί» στα σχολεία της τις διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς. Για παράδειγμα υπάρχουν ιδιωτικά τα οποία επιλέγουν μόνο Κύπριοι ή Ρώσοι ή Άγγλοι κ.ο.κ. Αυτό δεν δίνει το πλεονέκτημα στα παιδιά να μάθουν και να ανακαλύψουν νέες πτυχές του παγκοσμίου χάρτη και των πολιτισμών που υπάρχουν εκεί έξω.

sxoleio.jpg

Μια δημόσια εκπαίδευση που δεινοπαθεί με παιδιά που διαβάζουν ατελείωτες ώρες

Βεβαίως η δημόσια εκπαίδευση στη Κύπρο δεινοπαθεί καθημερινά προσπαθώντας να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις που δημιουργούνται ενώ από την άλλη αντιμετωπίζει υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών, έλλειψη εκσυγχρονισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ συχνά πολλοί μαθητές μετα τις σχολικές ώρες καλούνται να μελετήσουν ξανα τα ίδια μαθήματα το απόγευμα σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο. Από την άλλη η ιδιωτική εκπαίδευση προσφέρει συχνά συγχρόνους τρόπους και τόπους διδασκαλίας ενώ καλεί και τα παιδιά να αναπτύξουν και σωματικές αλλά και πνευματώδεις ασχολίες. Ως εκ τούτου τα πλείστα παιδιά της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν χρειάζονται περεταίρω εκπαίδευση στο σπίτι ή σε φροντιστήριο γιατί οι καθηγητές τους εξασφαλίζουν -εφόσον οι γονείς πληρώνουν γι’ αυτό- ότι οι μαθητές θα φεύγουν από το σχολείο με ολοκληρωμένη γνώση.

Μια εξίσου μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση είναι ότι η πρώτη δίνει την ευχέρεια τα παιδιά να σχολάνε το απόγευμα γεμάτα από γνώση και δημιουργικές δραστηριότητες, εφόσον ως γνωστόν πλέον οι γυναίκες έχουν ξεφύγει από τον ρόλο μητέρα – νοικοκυρά και έχουν μπει στο ρόλο εργαζόμενη μητέρα και δεν βρίσκονται στο σπίτι για να περιμένουν τα παιδιά τους το μεσημέρι. Αυτό είναι ένα «εμβατήριο» στα αυτιά κάθε γυναικάς που μέχρι πρότινος η κοινωνία την ήθελε στο σπίτι να φροντίζει τα παιδιά της. Ωστόσο αυτό δυστυχώς δεν προσφέρεται από τη δημόσια εκπαίδευση πάντοτε, αναγκάζοντας έτσι τους γονείς είτε να μην εργάζονται ένας από τους δυο, είτε να υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι το απόγευμα.

«Φτιαγμένη» εικόνα των Ιδιωτικών σχολείων;

Ένα όμως τεράστιο πλεονέκτημα που παρέχει η δημόσια εκπαίδευση – και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε- είναι ότι δέχεται όλα τα παιδιά και προσπαθεί όσο μπορεί να τα βοηθήσει, ιδιαίτερα αυτά με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάποια από τα ιδιωτικά δεν θέλουν να χαλάσουν τη καλή φήμη τους και προκειμένου να διακινδυνεύσουν να έχουν μαθητές που «απολύονται» από το σχολείο τους με χαμηλή βαθμολόγια, δεν τα δέχονται εξ αρχής. Αυτό ωστόσο κάνει τα ιδιωτικά να ξεχωρίζουν από τα δημόσια, ότι δηλαδή είναι ένα προνόμιο για λίγους και «φυσιολογικούς».

Πόσοι όμως επιλέγουν τη Δημόσια εκπαίδευση και πόσοι την Ιδιωτική; Και πως αυτό μεταλλάσσεται με την πάροδο των χρόνων.

πινακας 1.png

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πιο πάνω αριθμοί που κατέγραψε η στατιστική Υπηρεσία, οι μαθητές στη στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται ενώ βλέπουμε ότι στην Μέση εκπαίδευση οι αριθμοί μειώνονται αρκετά με τη πάροδο των χρόνων.

Ο Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Σημερινή Online» ότι «Είναι γνωστό ότι στη Κύπρο λειτουργούν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σχολεία στη μέση και τη δημοτικής εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης και της προ δημοτικής. Μέχρι τώρα διαχρονικά η μεγάλη μάζα των παιδιών φοιτά στη δημόσια εκπαίδευση σε ποσοστό 80% περίπου εάν δεν είναι και περισσότερα στη δημοτική εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά σχόλια μέσης εκπαίδευσης δεν είναι όλα τα ίδια, υπάρχουν τα σχολεία που είναι του ιδίου τύπου και ακολουθούν το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα με τα δημόσια σχολεία και υπάρχουν τα άλλα σχολεία που ακολουθούν το δικό τους αναλυτικό πρόγραμμα. Η μεγαλύτερη όμως πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών φοιτούν στα δημόσια σχολεία»

Στην Κύπρο λειτουργούν, στο παρόν στάδιο, 31 ιδιωτικά δημοτικά σχολεία τα οποία χωρίζονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

πινακας2.png

Στη Μέση Εκπαίδευση λειτουργούν 36 ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και χωριζονται στις πιο κάτω κατηγορίες:

πινακας3.png

Ως εκ τούτου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι είναι έτοιμο το υπουργείο για τη νέα σχολική χρονιά και για όλες τις προκλήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει

« Είναι φέτος η τρίτη συνεχομένη σχολική χρονιά που επηρεάζεται από την πανδημία. Λειτουργούμε εν μέσω πανδημίας και βεβαίως η διατήρηση που έγινε στη χώρα μας είναι πολύ καλή και αυτό αποδεικνύεται από την ικανότητα που είχαμε τη προηγουμένη σχολική χρονιά να λειτουργήσουμε σε έναν μεγάλο βαθμό τη φοίτηση με φυσική παρουσία. Βεβαίως η νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά μας βρήκε και πάλι σε εγρήγορση εφόσον η πανδημία είναι εδώ και όπως φαίνεται η νέα μετάλλαξη ακόμα πιο μεταδοτική. Παράλυτα για τη νέα σχολική χρονιά έχουμε και δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, η εμπειρία που έχουν οι διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία εφόσον λειτουργούν ήδη με υγειονομικό πρωτόκολλο και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο σημαντικό μας πλεονέκτημα είναι ότι στην έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς θα έχουμε τον εμβολιασμό. Στα σχολεία όπως και στους υπόλοιπους χώρους που συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός ατόμων, λειτουργούν με την ανάγκη κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού (safe pass) ή σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε μια καθαρή ένδειξη rapid test. Αυτός θα είναι ο κανόνας λειτουργείας για τη Μέση εκπαίδευση σε δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές/τριες.»