Αναλύσεις

Αυξήθηκε στο 93% η χρήση διαδικτύου εν μέσω πανδημίας

Όταν όλα μπορούν να διεκπεραιωθούν από το διαδίκτυο και την άνεση του καναπέ, οι πολίτες λόγω του ιού αποφεύγουν τη φυσική παρουσία, γεγονός που έφερε άνοδο της χρήσης του διαδικτύου

Το διαδίκτυο, από τότε που μπήκε στα σπίτια μας, έγινε απαραίτητο στη ζωή μας. Μας έλυσε τα χέρια από πολλές καθημερινές δυσκολίες, ενώ ήταν ένα σημαντικό βοήθημα για μικρούς και μεγάλους. Γοργά και σταθερά η τεχνολογία αναπτύχθηκε και μπορούμε σήμερα να κουβαλούμε το διαδίκτυο στη μικρή οθόνη του κινητού μας και να το χρησιμοποιούμε κάθε ώρα και στιγμή. Το διαδίκτυο σαφώς ένωσε ανθρώπους και φυλές μεταξύ τους, έκανε την εργασία σε κάθε κλάδο πιο εύκολη και φυσικά έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά, το διαδίκτυο φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο όταν κλειστήκαμε στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρώτη πανδημία στη σύγχρονη εποχή, η οποία μας έκλεισε για μήνες στα σπίτια μας καλώντας μας να εργαζόμαστε από εκεί και να μαθαίνουμε να ζούμε μέσα σε τέσσερεις τοίχους. Το διαδίκτυο φρόντισε ώστε η πανδημία να μην παγώσει τον κόσμο, τις εργασίες και φυσικά τις αγορές. Οι «εγκλεισμένοι» κατάφεραν να εργάζονται μέσω διαδικτύου, να πραγματοποιούν συσκέψεις μέσω αυτού, ενώ τα παιδιά έκαναν το μάθημά τους μέσα από μια οθόνη. Επίσης πολλοί μπόρεσαν να γυμναστούν με ειδικούς από το διαδίκτυο και να ψωνίζουν τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζονταν από εκεί, ενώ οι φιλικές συναντήσεις στράφηκαν και πάλι σε μια οθόνη.

Ραγδαία η αύξηση χρήσης του διαδικτύου

Μετά από έρευνα της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, διαφαίνεται ότι η χρήση διαδικτύου από το 2010 μέχρι το 2021 από τις ηλικίες 16 μέχρι 74 ετών (που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο τουλάχιστόν μια φορά την εβδομάδα) είχε άνοδο. Συγκεκριμένα, από το 48% που ήταν το 2010 στον γυναίκειο πληθυσμό, το 2021 έφτασε το 90%, ενώ στον ανδρικό πληθυσμό από το 52% που έφθανε το 2010 η χρήση διαδικτύου, το 2021 έφθασε το 93%. Μάλιστα, διαφαίνεται ότι το 2020 η χρήση διαδικτύου από τις γυναίκες έφτασε το μέγιστο, με 93%, ενώ των ανδρών ήταν στο 90%.

Από το 2019, οπότε και ξεκίνησε παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, η χρήση διαδικτύου αυξήθηκε ραγδαία μέχρι και το τέλος του 2021. Συγκεκριμένα, το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, όπου το ποσοστό έφτασε στο 89,6% σε σχέση με 86,2% που ήταν το 2018. Όλα τα άτομα ηλικίας 16-24 (100,0%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, το οποίο όμως στα άτομα ηλικίας 65-74 έχει αυξηθεί στο 44,3% το 2019 σε σχέση με 37,5% το 2018. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο το 2019 ήταν η χρήση άμεσων μηνυμάτων (88,6%), το τηλεφώνημα μέσω διαδικτύου (84,0%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (83,3%), η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (83,2%) και η ανάγνωση ειδήσεων (81,9%). Το 91,6% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 χρησιμοποίησαν smart phone για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μακριά από το σπίτι ή την εργασία, το 26,1% χρησιμοποίησαν φορητό υπολογιστή και το 19,6% tablet.

Κατά το 2020, τη χρονιά που ξεκίνησε με εγκλεισμό των Κυπρίων, παρατηρήθηκε αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, όπου το ποσοστό έφτασε στο 92,8% σε σχέση με 89,6% το 2019. Όλα τα άτομα ηλικίας 16-24 (99,6%) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μία φορά την εβδομάδα, ενώ στα άτομα ηλικίας 65-74 η χρήση του διαδικτύου έχει αυξηθεί στο 56,8% το 2020 σε σχέση με 44,3% το 2019. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο το 2020 ήταν το τηλεφώνημα μέσω διαδικτύου (94,0%), η χρήση μηνυμάτων (92,4%), η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (86,2%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (86,1%) και η παρακολούθηση βίντεο από υπηρεσίες κοινής χρήσης (84,2%). Το 20,6% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 έκαναν online μάθημα, το 18,4% χρησιμοποίησαν online εκπαιδευτικό υλικό και το 17,1% επικοινώνησαν online με εκπαιδευτές ή μαθητές.

Κατά το 2021, το 93,4% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σύγκριση με 92,8% το προηγούμενο έτος. Ξεκινώντας από 98,9% για την ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών, η χρήση του διαδικτύου μειώνεται στο 71,0% για την ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Skype, Messenger, WhatsApp, Viber (94,3%), η πραγματοποίηση κλήσεων μέσω διαδικτύου (94,2%), η ανάγνωση διαδικτυακών ειδήσεων (88,8%), η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες (87,1%) και η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (86,6%). Tο 21,7% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έκαναν online μάθημα, και το 19,0% έκαναν χρήση online εκπαιδευτικού υλικού εκτός από ολοκληρωμένο online μάθημα.

Αυξημένο και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Κατά τον εγκλεισμό οι Κύπριοι έκαναν διαδικτυακά τα ψώνια τους από την άνεση του καναπέ τους. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-74 που πραγματοποίησαν αγορές μέσω διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημείωσε σημαντική αύξηση, αφού ανήλθε στο 36,2% σε σύγκριση με 23,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κυριότερα προϊόντα που αγοράστηκαν αφορούσαν είδη ένδυσης και αθλητικά είδη (66,2%), εισιτήρια και ενοικίαση αυτοκινήτου (54,6%) και διαμονή για διακοπές (51,7%). Το 38,9% των ατόμων αυτών έκαναν αγορές για προϊόντα ή υπηρεσίες αξίας μεταξύ 100-500 ευρώ.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 16-74 που πραγματοποίησαν αγορές μέσω διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε στο 34,2% σε σύγκριση με 36,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα κυριότερα προϊόντα που αγοράστηκαν αφορούσαν είδη ένδυσης (64,1%), παραγγελίες από εστιατόρια (50,4%) και gadget (36,1%). To 42,2% των ατόμων αυτών έκαναν αγορές για προϊόντα αξίας μεταξύ 100-300 ευρώ.

Κατά το 2021 το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω διαδικτύου παρουσίασε σημαντική αύξηση, από 34,1% που ήταν το 2020 σε 48,0% το 2021. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών που αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου ήταν παραγγελίες από εστιατόρια (68,6%), είδη ρουχισμού (62,0%), gadget (32,6%) και καλλυντικά (20,3%).

Η νέα τηλε…πραγματικότητα!

Η νέα μας πραγματικότητα και το νέο μοντέλο ζωής άλλα και εργασίας μας έδειξαν ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στο έπακρον τη ζωή των ανθρώπων. Η τηλεργασία κατάφερε να αποδώσει και η παραγωγικότητα του τόπου να μη σταματήσει. Σαφώς και η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν άπειρα πλεονεκτήματα, όμως δεν παύουν να έχουν και τα μειονεκτήματά τους.

Το να εργάζεσαι ή να παρακολουθείς μάθημα από το σπίτι είναι βέβαια ένα πιο χαλαρό περιβάλλον για όλους, δεν χρειάζεται η απαιτούμενη στολή και κομψότητα και αυτό δίνει μια πιο χαλαρή και άνετη αίσθηση. Επίσης ο χώρος του σπιτιού μας είναι πιο «πράσινος» από κάθε χώρο εργασίας και τάξη, αφού αποφεύγονται τα βλαβερά χημικά καθαριστικά και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τα μικρόβια που αφήνουν οι άλλοι στο πέρασμά τους. Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση σού δίνουν τη δυνατότητα να εργάζεσαι και να ολοκληρώνεις με ευκολία τις υποχρεώσεις σου, αφού μπορείς να συνεχίσεις την εργασία μέχρι και το βράδυ με τακτά μικρά διαλείμματα. Άλλο ένα θετικό γνώρισμα της τηλεργασίας ή της τηλεκπαίδευσης είναι η εξοικονόμηση χρόνου και εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και ο ρυθμός της μάθησης/εργασίας. Ακόμα υπάρχει άμεση και εύκολη διασύνδεση ατόμων και ομάδων με εξωτερικές πηγές γνώσεων, όπως ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ειδικά προγράμματα εργασίας, σεμινάρια κ.λπ. Αναμφισβήτητα η εργασία και η μάθηση από το σπίτι μέσω των νέων τεχνολογιών έχει προσφέρει αρκετά στον χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας για μια ομαλή και ψηφιακή εργασία και μετάδοση της γνώσης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα αυτής της εργασίας και μάθησης από το σπίτι, βασικότερο των οποίων είναι η ψυχολογία. Η ψυχολογία των εργαζομένων και τον μαθητών όταν βρίσκονται πολλές μέρες σε έναν κλειστό χώρο επηρεάζεται, δημιουργώντας αίσθηση ασφυξίας και κάποιες φορές και κατάθλιψη. Πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, όμως, μειονεκτήματα έχει και το πρακτικό ,αφού είναι απαραίτητη η εξοικείωση τόσο των εργαζομένων όσο και των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες και επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δημιουργείται η ανάγκη για την ύπαρξη ενός διαχειριστή-τεχνικού για να επιλύει τα τυχόν προβλήματα. Όσο κι αν λειτουργεί η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, μειώνεται αισθητά η προσωπική επαφή μεταξύ μαθητών- εκπαιδευτικών και εργαζομένων- εργοδοτών, κάτι που δημιουργεί τυπικές σχέσεις πια, με αποτέλεσμα όλα να γίνονται πιο μηχανικά.

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο. Μικροί και μεγάλοι πια δεν μπορούν να ζήσουν και να λειτουργήσουν χωρίς διαδίκτυο, αφού όλα πια περιστρέφονται γύρω από αυτό. Η εργασία και η μάθηση, η γυμναστική, τα ψώνια, το φαγητό, οι υπηρεσίες, όλα γίνονται μέσω ενός υπολογιστή, κινητού ή tablet. Όλα αυτά μηδενίζουν και τις προσπάθειες γονέων να απομακρύνουν ή να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους, αφού αυτό τα απομακρύνει από την παιδικότητα που πρέπει να ζήσουν και τα φέρνει πιο κοντά σε έναν εθισμό.