Αναλύσεις

«Ακροβατούσα για να φτάσω στο ιατρείο»

Άτομα σε τροχοκάθισμα δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα ιατρικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να εξετάζονται ακόμη και μέσα στα οχήματά τους

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Άτομα σε τροχοκάθισμα δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα ιατρικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να εξετάζονται ακόμη και μέσα στα οχήματά τους. Το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης για ιατρική φροντίδα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό. Οι οργανώσεις ανάπηρων και παραπληγικών ατόμων θεωρούν ότι το πρόβλημα έφτασε στο έσχατο σημείο. Οι καταγγελίες που λαμβάνουν εν έτει 2022 είναι πάρα πολλές και θέλουν να θέσουν τους αρμόδιους ενώπιον των ευθυνών τους.

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) είναι έτοιμηνα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη, για να διεκδικήσει ισότιμη πρόσβαση στα νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ. Από την άλλη, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου έχει αποστείλει αρκετές επιστολές προς τους αρμοδίους, θέτοντας ενώπιόν τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα περιμένουν έκθεση από την Επίτροπο Διοικήσεως, με την οποία θα καθοριστούν οι επόμενες αποφάσεις τους.

«Πήγα σε έναν γιατρό και έπρεπε να ακροβατήσω για να φτάσω στο ιατρείο»

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκη Νικολαΐδη, ο οποίος μίλησε για τα ζητήματα που προκύπτουν στην πρόσβαση της Υγείας. Αρχικά ανέφερε ότι «αναπηρία δεν είναι όποιος κάθεται σε τροχοκάθισμα. Αναπηρία είναι η λογική, η ψυχική, η ακουστική, η οπτική και η κινητική», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ δεν θεωρεί τον ΚΥΣΟΑ εταίρο για να συζητά τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν μαζί τους. «Θεωρεί εταίρους την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), χωρίς να καταλαβαίνουν ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι ασθενείς. Όταν δεν καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα, φανταστείτε τα πιο ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν ζητήματα δικαιωμάτων». Συμπλήρωσε ότι αυτά τα δικαιώματα καθορίζουν ότι η υγεία πρέπει να παρέχεται με το λιγότερο δυνατό κόστος και να υπάρχει προσβασιμότητα στην περίθαλψη.

Μιλώντας για την προσβασιμότητα σε ιατρεία, ανέφερε ότι πολλά κτήρια δεν έχουν ράμπες και ανελκυστήρες. «Πολλοί γιατροί έκαναν τα ιατρεία τους σε παλιές πολυκατοικίες. Μια φορά πήγα σε έναν γιατρό και έπρεπε να ακροβατήσω για να φτάσω στο ιατρείο».

Ο ΚΥΣΟΑ έχει υιοθετήσει έναν οδικό χάρτη διεκδίκησης δικαιωμάτων. Θα στείλουν ξανά τις επιστολές τους προς τους αρμοδίους και προς τον ΟΑΥ. Στη συνέχεια θα οργανώσουν συναντήσεις με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, όπου θα καταγγελθούν τα ζητήματα και θα συνεχίσουν με πορεία στο Προεδρικό. Σε περίπτωση που οι πιο πάνω δράσεις δεν φέρουν το αναμενόμενο αποτελέσματα, το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες θα υποχρεωθεί να προβεί σε ευρύτατης κλίμακας καταγγελίες στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, για τις συνεχιζόμενες κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα Διεθνή Σύμφωνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διάκρισης, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες ειδικότερα.

«Mε τα λεφτά μας συντηρούν διακρίσεις εναντίον μας»

Τις προηγούμενες ημέρες η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), καταγγέλλοντας έλλειψη ιατρικής φροντίδας λόγω των ακατάλληλων υποδομών σε ιατρεία του ΓεΣΥ.

Στη «Σ» μίλησε και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών, Δημήτρης Λαμπριανίδης. Αρχικά ανέφερε ότι δέχθηκαν παράπονα για ιατρεία, νοσηλευτήρια, φαρμακεία, φυσιοθεραπευτήρια και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, τα οποία δεν είναι εντελώς προσβάσιμα για τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει και να το ανέχεται ο ΟΑΥ, ο οποίος είναι ο μόνος Οργανισμός που αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους Κύπριους πολίτες και τυγχάνουμε διακριτικής μεταχείρισης. Πληρώνουμε εισφορές όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, αλλά στο τέλος δεν μπορούμε να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, επειδή δεν υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα».

Τόνισε ότι κατανοούν πως δεν είναι ευθύνη του ΟΑΥ να επιβάλει τη νομοθεσία, όμως θεωρούν ευθύνη του να συμβάλλεται και να συνεργάζεται μόνο με παρόχους υπηρεσιών υγείας οι οποίες είναι προσβάσιμες για όλους τους δικαιούχους. «Ο ΟΑΥ πρέπει να αποκλείσει αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν προσβάσιμα τα υποστατικά και τις υπηρεσίες τους και να συνεχίσει να συνεργάζεται με όσους τα υποστατικά τους είναι πλήρως προσβάσιμα», είπε.

Ο κ. Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι είναι σίγουρος πως αν ο ΟΑΥ διακόψει τη συνεργασία με όσους παρόχους δεν έχουν προσβάσιμες υπηρεσίες, τότε θα προχωρήσουν σε αλλαγές στα υποστατικά τους. «Η πίεση που ασκούμε είναι για να κατανοήσει ο ΟΑΥ την ευθύνη που έχει απέναντί μας. Η προσβασιμότητα δεν είναι απλώς η δυνατότητα να επισκεφθούμε κάποιον χώρο για να πάρουμε υπηρεσίες αλλά αφορά την ασφάλεια των πελατών και των ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία τα οποία δεν είναι καθόλου ή λίγο προσβάσιμα».

Ως παράδειγμα ανέφερε τα εξεταστικά κρεβάτια σε ιατρεία, στα οποία πρέπει να μεταφερθεί κάποιος ασθενής και αν δεν έχουν ρυθμιζόμενο ύψος, δεν μπορεί να μεταφερθεί σ’ αυτά κάποιο άτομο. «Θα πρέπει να τον φορτωθούν στα χέρια και να τον ανεβάσουν πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι. Έχουμε παράπονα για ιατρεία που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση και στεγάζονται σε κτήρια χωρίς ράμπες ή ανελκυστήρες». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια χωρίς χώρουςυγιεινής σε κάθε θάλαμο ή όροφο. «Το θεωρούμε εξευτελιστικό ένας άνθρωπος να αναγκάζεται να αλλάζει όροφο για να πάει στους χώρους υγιεινής. Αν τα νοσηλευτήρια δεν είναι προσβάσιμα σε όλους, τι να περιμένουμε;».

Διευκρίνισε ότι έχουν προχωρήσει σε παράπονο προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, υπό τον ρόλο της ως επόπτη υλοποίησης των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων. «Αναμένουμε έκθεση για να δούμε τα τελικά συμπεράσματα». Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής ο ΟΑΥ τούς έχει γυρίσει την πλάτη και δεν ασχολείται με το ζήτημα, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι θα περιμένουν το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για να ασκήσουν πίεση στον ΟΑΥ. «Το θεωρούμε απαράδεκτο που ο ΟΑΥ προσπαθεί να μην ασχοληθεί με το θέμα και δηλώνει αναρμόδιος, ενώ αγοράζει υπηρεσίες με τα λεφτά μας. Ουσιαστικά με τα λεφτά μας συντηρεί διακρίσεις εναντίον μας».

Τέλος, ανέφερε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλο Καϊσή, και περιμένουν μέσα στις επόμενες μέρες να οριστεί συνάντηση, γιατί θεωρούν ότι είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο πρέπει να τον απασχολήσει.