Αναλύσεις

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Πρωτιά με απώλειες για Χριστοδουλίδη – Κολλημένος κάτω από 20% ο Αβέρωφ

Σοβαρό προβάδισμα εξακολουθεί να έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης που καταγράφει ωστόσο πτώση 6% σε διάστημα 5 μηνών – Κολλημένος στο 19% ο Αβέρωφ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τις απώλειες του Χριστοδουλίδη – Σταθερή, πλην ανεπαρκής άνοδος για Μαυρογιάννη - «Διάθεση» για αλλαγή του κομματικού τοπίου μετεκλογικά

Με διαφορά 11,3% από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 14,5% από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα των εκλογών ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της 3ης μεγάλης δημοσκόπησης του Σίγμα, ο κ. Χριστοδουλίδης στην πρόθεση ψήφου για τον α’ γύρο των εκλογών, λαμβάνει ποσοστό 31%, έναντι 19,3% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 16,5% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διαφορές που αυξάνονται με την αναγωγή ψήφου όπως φαίνεται στην κάρτα 16 που ακολουθεί.

δημ3η, 1.PNG

Πέραν των τριών υποψηφίων που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, αξιοσημείωτο είναι το 4,5% του Αχιλλέα Δημητριάδη. Γιώργος Κολοκασίδης και Χρίστος Χρίστου είναι λίγο πάνω από το 2% ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης βρίσκεται στο 1.9%. Ποσοστά, που λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ΣΙΓΜΑ, συνιστούν «σταθερότητα» για όλους τους «μικρούς» πλην του Αχιλλέα Δημητριάδη που καταγράφει άνοδο σχεδόν 1% από τον περασμένο Ιούλιο.


Νικητής με διαφορά στον β' γύρο ο Χριστοδουλίδης

Νικητής και στα σενάρια που βρεθεί στον β’ γύρο, ανεξαρτήτως αντιπάλου, εμφανίζεται στις μετρήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε περίπτωση που αντίπαλός του στη 2η Κυριακή είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παίρνει τις εκλογές με 49% έναντι 24% του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Σε περίπτωση που βρεθούν στον β’ γύρο Χριστοδουλίδης – Μαυρογιάννης, ο τέως ΥΠΕΞ φαίνεται να κερδίζει με 49% έναντι 23%.

δημ3η, 2.PNG

Στο ενδεχόμενο να περάσουν στην 2η Κυριακή Αβέρωφ και Μαυρογιάννης, η μέτρηση δεν βγάζει καθαρό νικητή αφού η μία μονάδα που φαίνεται να προηγείται ο κ. Νεοφύτου, είναι στο όριο του στατιστικού λάθους.

δημ3η, 3.PNG



Απώλειες 6 μονάδων σε 5 μήνες για Χριστοδουλίδη – Του στοίχησαν οι Fake λογαριασμοί

Παρά τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζει ο κ. Χριστοδουλίδης έναντι των δύο σημαντικότερων -από άποψη δημοσκοπηκών ποσοστών- αντιπάλων του, βλέπει ότι η ψαλίδα μειώνεται.

Η διαφορά του από τον κ. Νεοφύτου ήταν 18% τον Μάιο, 16,3% τον Ιούλιο ενώ στην χθεσινή δημοσκόπηση έπεσε στο 11,3%.*

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της 19ης Μαΐου ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραφε ποσοστά 37%, στη δημοσκόπηση της 7ης Ιουλίου 36% και στην τελευταία δημοσκόπηση 31%.

– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 1η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ - Μάιος 2022

– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 2η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ - Ιούλιος 2022


Η δημοσκόπηκή πτώση του κ. Χριστοδουλίδη, σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, αφού από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο καταγράφει πτώση μόνο 1%. Αντιθέτως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο οι απώλειες φτάνουν τις 5 μονάδες.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στην αρνητική εικόνα που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα με το ζήτημα των fake λογαριασμών στα social media, σε συνδυασμό φυσικά με άλλους παράγοντες όπως η συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων κ.α…

ποσοσστα δημοσκ. σίγμα.....PNG


Κολλημένος κάτω από το 20% ο Αβέρωφ

Προβληματισμός, ωστόσο πρέπει να υπάρχει και στην Πινδάρου, αφού από τις απώλειες του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται να επωφελείται καθόλου ο Αβέρωφ Νεοφύτου που από τον Μάιο παραμένει κολλημένος μεταξύ 19% με 20%. Στη δημοσκόπηση του Μαΐου κατέγραφε 19%, στη δημοσκόπηση του Ιουλίου 19,7%, ενώ στη χθεσινή 19,3%.


Σταθερή αλλά ανεπαρκής άνοδος για Μαυρογιάννη

Από τους τρεις υποψηφίους που προπορεύονται δημοσκοπικά, ο μόνος που καταγράφει αύξηση είναι ο κ. Μαυρογιάννης. Από το 14% τον Μάη ανέβηκε στο 15,3% τον Ιούλιο και 16,5% στη χθεσινή δημοσκόπηση. Αύξηση σταθερή, ωστόσο ανεπαρκής, με δεδομένη την διπλάσια σχεδόν διαφορά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και την σταθερή 3η θέση που φαίνεται να έχει σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις.


Τα μηνύματα των συσπειρώσεων για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Για τους Αβέρωφ και Μαυρογιάννη, στα θετικά στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ, είναι και οι συσπειρώσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αντίστοιχα. Φαίνεται πως όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών και ενεργοποιούνται τα «κομματικά ένστικτα» τα δύο μεγάλα κόμματα συσπειρώνουν μεν, με αργούς ρυθμούς δε, τους ψηφοφόρους τους.

Στη δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου, 45% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021 δήλωνε πως θα ψηφίσει Αβέρωφ για Πρόεδρο το 2023. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε τρεις μονάδες στη χθεσινή δημοσκόπηση, φτάνοντας το 48%.

Άνοδο 2 μονάδων, από το 65% στο 67%, καταγράφει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ότι αφορά τους Ακελικούς ψηφοφόρους.

δημ3η, 4.PNG




Χάνει Συναγερμικούς ο Χριστοδουλίδης, δεν τους κερδίζει όμως ο Αβέρωφ

Πέραν όμως από την μικρή αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ, «δώρον άδωρο» για την Πινδάρου φαίνεται πως είναι το «ξεφούσκωμα» της υποστήριξης στον Νίκο Χριστοδουλίδη από Συναγερμικούς ψηφοφόρους.

Στις δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε το 40% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, ενώ στην χθεσινή δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό καταγράφει «βουτιά» φτάνοντας στο 28%. Φαινόμενο που εξηγεί εν πολλοίς και την γενικότερη πτώση στα ποσοστά του κ. Χριστοδουλίδη. Δηλαδή η πτώση του Νίκου Χριστοδουλίδη οφείλεται όπως φαίνεται, κυρίως από την απώλεια συναγερμικών ψηφοφόρων.

Ωστόσο όπως αναφέρεται και πιο πάνω, τις απώλειες αυτές του Χριστοδουλίδη, δείχνει να μην μπορεί να τις κεφαλαιοποιήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου που δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το 19% με 20%.


Διπλασιάζεται η διαφορά στην «παράσταση νίκης»

Παρά τις όποιες απώλειες φαίνεται να έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι πολίτες όλο και περισσότερο θεωρούν πως είναι πιθανότερος νικητής των εκλογών.

Στην παράσταση νίκης, -δηλαδή στο ποιος υποψήφιος πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα κερδίσει τις εκλογές ανεξαρτήτως του ποιον θα ψηφίσουν-, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με 50% έναντι 19% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 8% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, η διαφορά στην παράσταση νίκης ήταν στο 15%, ενώ τώρα έφτασε στο 31%.

δημ3η, 5.PNG

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει το προβάδισμα, αλλά σαφώς μικρότερο από την παράσταση νίκης και την πρόθεση ψήφου και στην ερώτηση «ποιος είναι ο πιο ικανός υποψήφιος να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τα σοβαρά προβλήματα του τόπου».

επιτυχίας.PNG

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ακόμη και οι συναγερμικοί ψηφοφόροι θεωρούν πιθανότερο να κερδίσει τις εκλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ίδια εικόνα φαίνεται πως υπάρχει και στις τάξεις των ακελικών ψηφοφόρων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν πιθανότερο νικητή τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

δημ3η, 6.PNG


Τα προβλήματα, η αγανάκτηση και το ενδιαφέρον για τις εκλογές

Η οικονομία, το Κυπριακό και η διαφθορά, θεωρούν οι ερωτηθέντες πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή την περίοδο.

Ζοφερή είναι η κατάσταση όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση σε ότι αφορά «το κυρίαρχο συναίσθημα για την κατάσταση της χώρας», όπου η απογοήτευση και η αγανάκτηση υπερέχουν όλων των υπολοίπων.

ανησυχία προβλήματα.PNG

Παρά τα αρνητικά συναισθήματα και τα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζουν οι ερωτηθέντες, φαίνεται πως το ενδιαφέρον για τις εκλογές παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

ενδιαφέρον για εκλογές.PNG



Ζοφερή η εικόνα των πολιτών για τους υποψηφίους

Γενικώς η εικόνα που φαίνεται να έχουν οι ψηφοφόροι για τους υποψηφίους, είναι στα όρια της τραγικότητας…

δεν είναι ειλικρινείς1.PNG


Όπως φαίνεται στις μετρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες θωρούν πως οι υποψήφιοι για την Προεδρία, δεν είναι ειλικρινείς, δεν έχουν συγκεκριμένες θέσεις για λύση σοβαρών προβλημάτων, και εμπαίζουν τον λαό.

εμπαιζουνννν.PNG


Ρευστοποίηση κομματικού πεδίου μετά τις εκλογές

Επιπλέον οι ερωτηθέντες δείχνουν να μην πιστεύουν σε σοβαρές διαφοροποιήσεις των υποψηφίων από τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάρτα που αφορά την πεπίθηση των πολιτών για ενδεχόμενες σοβαρές διαφοροποιήσεις στο κομματικό τοπίο μετά τις εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες θεωρούν πως δεν πρόκειται να σημειωθούν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 42% θεωρεί πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Γεγονός που σε συνάρτηση με τις μετρήσεις στις συσπειρώσεις και τις διαφαινόμενες μετακινήσεις ψηφοφόρων από το παραδοσιακό τους «κομματικό σπίτι» προμηνύουν τουλάχιστον μια «διάθεση» για αλλαγή του κομματικού τοπίου όπως το ξέραμε και την οποία «διάθεση» τα κόμματα μάλλον πρέπει να λάβουν πολύ πιο σοβαρά υπόψη απ' ότι φαίνεται πως το κάνουν μέχρι τώρα.

διαφοροποιήσεις μετεκλογικά.PNG



Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η τρίτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22.9.2022 με 28.9.2022 από την εταιρία Prime Consulting.

To δείγμα ήταν παγκύπριο και ανέρχεται σε 1.018 άτομα άνω των 18 ετών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.PNG

– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 1η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ - Μάιος 2022

– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 2η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ - Ιούλιος 2022

*Οι δύο προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ΣΙΓΜΑ έγιναν η πρώτη την περίοδο 9.5.2022 μέχρι τις 16.5.2022 και η δεύτερη 24.6.2022 μέχρι τις 30.6.2022, ωστόσο παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές στις 19 Μαΐου και 7 Ιουλίου αντίστοιχα.