Συνεντεύξεις

Παγκόσμιο Κύπελλο με... άρωμα Μέσης Ανατολής

Ο Πρέσβης του κράτους του Κατάρ στην Κύπρο, κ. Ali Yousef Al Mulla, μιλά στη «Σ», λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης

Με υπερηφάνεια αναμένει το Κατάρ να καλωσορίσει τους ποδοσφαιρόφιλους που θα ταξιδέψουν στην Ντόχα απ’ όλον τον κόσμο, για να παρακολουθήσουν από κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022. Λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, η αυτού εξοχότης, ο Πρέσβης του κράτους του Κατάρ στην Κύπρο, κ. Ali Yousef Al Mulla, μιλώντας στη «Σημερινή», δηλώνει πως το Κατάρ έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και διαθέτει όλα τα μέσα, ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη διαμονή τους στη χώρα μια μοναδική ποδοσφαιρική εμπειρία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από καλή φιλοξενία με άρωμα Μέσης Ανατολής.

13.11 2.JPG

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που εκφράζονται κατά της διοργανώτριας χώρας, ανέφερε πως πρόκειται για «προκαταλήψεις μιας μειοψηφίας, οι οποίες δεν αντανακλούν τις εντυπώσεις του υπόλοιπου κόσμου», σημειώνοντας πως «κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν πως μια μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής θα φιλοξενήσει ένα τέτοιο διεθνές γεγονός».

Στη συνέντευξή του στέλνει το μήνυμα πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου - Κατάρ 2022 είναι μια διεθνής εκδήλωση, με ξεχωριστό ανατολίτικο στυλ, που στόχο έχει να ενώσει και να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Παράλληλα, δραττόμενος της ευκαιρίας της συνέντευξης, ο Πρέσβης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πάθος των Κυπρίων φιλάθλων, λέγοντας πως το γεγονός αυτό τον ενθαρρύνει να εξετάσει σοβαρά την προώθηση της αθλητικής συνεργασίας μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξοχότατε, πώς σχολιάζετε τα διάφορα επικριτικά σχόλια που εκφράζονται κατά του Κράτους του Κατάρ, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, μερικά εκ των οποίων μάλιστα αφορούν μέχρι και σε μποϊκοτάρισμα της εκδήλωσης;

Από το 2010, όταν είχαμε την τιμή να επιλεγούμε για φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ εργάστηκε για να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα και να τροποποιήσει τους νόμους ώστε να προστατεύονται η αξιοπρέπεια και οι ελευθερίες των διαμενόντων στη χώρα και των Καταριανών. Εργάστηκε, παράλληλα, για να προετοιμάσει αυτήν τη διεθνή εκδήλωση με έναν ξεχωριστό ανατολίτικο τρόπο. Είναι με αισθήματα υπερηφάνειας που καταγράφουμε την αναγνώριση πολλών διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων και θεσμών σε σχέση με τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν στο Κατάρ. Κατά συνέπειαν, θεωρώ ότι οι επικρίσεις που εκφράζονται, σχετίζονται με προκαταλήψεις μιας μειοψηφίας, οι οποίες δεν αντανακλούν τις εντυπώσεις του υπόλοιπου κόσμου.

Πολλές οργανώσεις και ιδρύματα ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων επέκριναν τις άσχημες συνθήκες εργασίας των μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν στην κατασκευή των σταδίων και των υποδομών για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έγιναν δε αναφορές σε μεγάλο αριθμό θανάτων, καθώς και διώξεων που υπέστησαν οι εργάτες. Διαψεύδετε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Προφανώς οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Την ίδια ώρα που τα Δυτικά ΜΜΕ δεν αναφέρονται καθόλου στις μεταρρυθμίσεις και στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Κατάρ σε σχέση με τον εργατικό τομέα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) [International Labor Organization] εγκωμίασε και κατέγραψε λεπτομερώς στις δύο τελευταίες της εκθέσεις τα αποτελέσματα της συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Κυβέρνησης του Κατάρ και της ΔΟΕ. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει την πρόοδο που πέτυχε το κράτος ως προς τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για προστασία και διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, γιατί πρέπει το Κατάρ να κατηγορείται για ζητήματα, για τα οποία στην Ευρώπη θεωρούνται υπεύθυνες οι εταιρείες που διεξάγουν τις εργασίες; Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση; Φαίνεται ότι κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν πως μια μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής θα φιλοξενήσει ένα τέτοιο διεθνές γεγονός.

Οι περιπτώσεις των θανάτων, που σημειώθηκαν, αποτελούν θλιβερό ζήτημα. Στο Κατάρ συγκεντρώνουμε και δημοσιοποιούμε ετησίως τα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους, δηλώνοντας την ηλικία, το φύλο, την αιτία θανάτου και το είδος της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρσι εκταμιεύθηκε το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων και διαμοιράστηκε σε υπαλλήλους οι οποίοι στερήθηκαν τους μισθούς τους και οι εταιρείες στις οποίες εργάζονταν αντιμετωπίζουν μηνύσεις. Τα χρήματα διανεμήθηκαν, επίσης, σε υπαλλήλους που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ παραχωρήθηκαν και σε περιπτώσεις που σημειώθηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με τις εργατικές συνθήκες. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στα σχετικά έργα είναι ευρωπαϊκές και διεθνείς.

Μια από τις βασικές ανησυχίες όσων εκφράζονται επικριτικά για το Κατάρ είναι η πιθανότητα να υποστούν περιορισμό των θρησκευτικών τους ελευθεριών οι οπαδοί που ανήκουν σε διαφορετική κουλτούρα από την εγχώρια και θα ταξιδέψουν εκεί. Πώς απαντάτε;

Μπορώ απλώς να σας πω ότι τέτοιες κατηγορίες δεν έχουν βάση και είναι παράλογες, ιδίως γνωρίζοντας ότι οι Καταριανοί είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να επικοινωνήσουν με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικό υπόβαθρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι οπαδοί που θα ταξιδέψουν να σεβαστούν τους νόμους της χώρας, όπως γίνονται σεβαστοί οι νόμοι κάθε χώρας παγκοσμίως. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Κατάρ θα καλωσορίσει τους οπαδούς απ’ όλον τον κόσμο και ότι τα Σώματα Ασφαλείας μας θα φροντίσουν να διεξαχθεί με ασφάλεια το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όταν ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο πώς σχεδιάζει το Κατάρ να αξιοποιήσει τα στάδια τα οποία κατασκευάστηκαν;

Το συγκεκριμένο ζήτημα διαφέρει στην περίπτωση του Κατάρ, καθώς οι υποδομές που κατασκευάστηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο συμπίπτουν με τις υποδομές που, έτσι κι αλλιώς, το κράτος χρειάζεται. Μερικά στάδια θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων, ενώ άλλα θα αποσυναρμολογηθούν και θα αξιοποιηθούν από άλλες χώρες. Κερκίδες σταδίων, για παράδειγμα, θα παραχωρηθούν σε άλλες χώρες. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τον έντονο θαυμασμό μου για το πάθος που επιδεικνύουν οι Κύπριοι για το ποδόσφαιρο. Το γεγονός αυτό με ενθαρρύνει να εξετάσω σοβαρά την προώθηση της αθλητικής συνεργασίας μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξοχότατε, ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους Κύπριους οπαδούς και στον υπόλοιπο κόσμο που ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Κράτος του Κατάρ για να βρεθεί δίπλα στην ομάδα που υποστηρίζει και να απολαύσει το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Το μήνυμά μου είναι ότι το Κατάρ φιλοδοξεί με τις ενέργειές του να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να τους ενώσει. Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη συγκεκριμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Γι’ αυτό το Κράτος του Κατάρ αισθάνεται υπερηφάνεια που θα καλωσορίσει όλους τους οπαδούς. Έχουμε προετοιμαστεί, ώστε να διαθέτουμε όλα τα μέσα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη διαμονή τους στη χώρα μια μοναδική ποδοσφαιρική εμπειρία, η οποία θα χαρακτηρίζεται από καλή φιλοξενία με άρωμα Μέσης Ανατολής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ντόχα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.