Αναλύσεις

Η διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου, με απλά λόγια

Ποιοι Αρχιερείς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο – Πότε θα ξέρουμε τον διάδοχο του Χρυσοστόμου Β’

Στις 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της καθολικής - λαϊκής ψηφοφορίας, των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Όσοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι διαμένουν στην Κύπρου πέραν του ενός έτους, είναι 18 ετών και άνω και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν δικαίωμα ψήφου.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τροποποιήθηκε ο Kαταστατικός Xάρτης, που προνοούσε πως οι ψηφοφόροι θα αναγράφουν σε λευκό χαρτί το όνομα του Επισκόπου που θεωρούν κατάλληλο για Αρχιεπίσκοπο.

Τελικώς, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι καταστάσεις», θα δημιουργηθεί εν τέλει ψηφοδέλτιο με τα ονόματα και τα πρόσωπα των Ιεραρχών που θα είναι υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, ο λαός θα εκλέξει το λεγόμενο «τριπρόσωπο», δηλαδή τους τρεις Επισκόπους με τις περισσότερες ψήφους.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 6:00 μ.μ., με διάλειμμα μεταξύ των ωρών 1:00 μ.μ. με 2:00 μ.μ.

Σημειώνεται, επίσης, πως η Ιερά Σύνοδος έχει ορίσει ως Γενικό Έφορο Εκλογών τον Ιωάννη Χαριλάου, ο οποίος είναι Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου. Επιπλέον, επικεφαλής στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα θα είναι κυβερνητικοί λειτουργοί πλαισιωμένοι από κληρικούς και λαϊκούς, ενώ θα παρίστανται και εκπρόσωποι των υποψηφίων.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου, τα αποτελέσματα θα σταλούν σε αυτόν. Αν κάποιος ψηφοφόρος θέλει να υποβάλει ένσταση ως προς την εκλογική διαδικασία, μπορεί να το πράξει εντός τριών ημερών, από την λήξη της ψηφοφορίας, στην Ιερά Σύνοδο.

Σε διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών από την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής ενστάσεων, θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τις ενστάσεις που θα υποβληθούν. Μόλις γίνει αυτό, θα επικυρωθούν τα αποτελέσματα και θα καταρτιστεί το «τριπρόσωπο».

Σε περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία θα γίνει κλήρωση μεταξύ των ισοψηφούντων.

Αφού καταρτιστεί το «τριπρόσωπο», εντός τριών ημερών η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει προκειμένου να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο.

Ποιοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής

Αν και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 22α Νοεμβρίου, οι υποψηφιότητες είναι εν πολλοίς γνωστές. Εξάλλου αρκετοί Μητροπολίτες ξεκίνησαν εδώ και μήνες των προεκλογικό τους αγώνα.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, ενδιαφέρον έχουν δηλώσει οι:

- Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος,

- Μητροπολίτης Κωνσταντίας, Βασίλειος,

- Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος,

- Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος,

- Μητροπολίτης Ταμασσού, Ησαΐας,

- Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος,

- Μητροπολίτης Καρπασίας, Χριστοφόρος,

- Μητροπολίτης Κυρήνειας, Χρυσόστομος.

Πότε θα ξέρουμε τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Πάντως, όπως είπε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς η ημερομηνία εκλογής από τη Σύνοδο του νέου Αρχιεπισκόπου μετά την εκλογή του «τριπρόσωπου», αφού αν υπάρξουν δυσκολίες που αφορούν τις ενστάσεις και την εγγραφή στους καταλόγους, η ημερομηνία θα μετακινηθεί.

Άρα, η ακριβής ημερομηνία ανάδειξης Αρχιεπισκόπου δεν μπορεί να γίνει γνωστή από τώρα.