Διεθνή

«Ανησυχούν» ΗΠΑ και Γαλλία για τις επιδρομές του Ερντογάν στη Συρία

Την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν τη Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Δευτέρα, την επομένη της έναρξης των βομβαρδισμών που εξαπέλυσε ο στρατός της Τουρκίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.

Εξάλλου, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», την επομένη της σειράς τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και στο Ιράκ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά (...) που βλέπουμε την Τουρκία να διεξάγει επιθέσεις εναντίον άλλης χώρας», σημείωσε η κυρία Κολονά χθες Δευτέρα, στο περιθώριο διεθνούς συνόδου αφιερωμένης στην υποστήριξη στη Μολδαβία.