Ανθρώπινες Ιστορίες

Όταν ο Χρυσόστομος ζήτησε από τον υπηρέτη του Μακαρίου Γ’ να «κανονίσει συνάντηση»

Ο νεαρός τότε διάκονος Χρυσόστομος επιθυμούσε να συναντήσει τον Μακάριο Γ’ και να ζητήσει τη στήριξή του για εκλογή νέου Ηγουμένου στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Όταν το 1964 ο Χρυσόστομος ήταν ήδη διάκονος, οι μοναχοί και πατέρες της Μονής Αγίου Νεοφύτου είχαν έρθει σε σύγκρουση με τον τότε ηγούμενο Σωφρόνιο για διάφορα ζητήματα, με αποτέλεσμα να τον αναγκάσουν σε παραίτηση και αυτός να επιστρέψει στη Βρετανία.

Η κενή θέση του ηγουμένου προκάλεσε διάφορους κινδύνους που τροφοδοτούνταν μάλιστα και από τη φημολογία για πιθανές υποψηφιότητες παλαιών, πλην ανεπαρκών πατέρων, για τη θέση του Ηγουμένου.

Ο νεαρός τότε Χρυσόστομος μετέβη στη Λευκωσία και ζήτησε να συναντήσει αυτοπροσώπως τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’.

Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής που ήταν τότε υπεύθυνος για τις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου, αρνήθηκε να διευθετήσει τη συνάντηση επειδή έκρινε πως ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας είχε άλλες προτεραιότητες.

Ο Χρυσόστομος τότε απευθύνθηκε στον… υπηρέτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και έτσι κανονίστηκε η συνάντηση.

Ο Μακάριος τον δέχτηκε και άκουσε τον νεαρό Χρυσόστομο να του εξιστορεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις της Μονής και παράλληλα να του προτείνει ως ηγούμενο τον τότε ηγούμενο Χρυσορροϊατίσσης Αλέξιο, ο οποίος πέρασε και από τον Άγιο Νεόφυτο ως μοναχός.

Ο Μακάριος ρώτησε αν οι υπόλοιποι πατέρες προκρίνουν τον Αλέξιο για τη θέση του ηγουμένου για να λάβει έκπληκτος την απάντηση από τον Χρυσόστομο: «Όχι. Γι’ αυτό ήρθα εδώ. Ήρθα για να σας δω και να πάρω πίσω το μήνυμα πως ο Μακάριος δεν θα δεχτεί ηγούμενο από εσάς τους μοναχούς επειδή ουδείς έχει τα προσόντα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ συμφώνησε με τον Χρυσόστομο και πήγε ο ίδιος στον Άγιο Νεόφυτο τη μέρα που θα συνέρχονταν οι πατέρες της Μονής για να εκλέξουν ηγούμενο. Φεύγοντας από τη Μονή του Αγίου Νεοφύτου, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη με ελικόπτερο στην Μονή Χρυσορροϊατίσσης και συνεχάρη τον Αλέξιο για την εκλογή του. Παράλληλα του είπε πως αυτήν την οφείλει εν πολλοίς στον νεαρό διάκονο Χρυσόστομο. Συμβούλευσε δε τον Αλέξιο να αναθέσει στον Χρυσόστομο οργανωτικές ευθύνες, καθώς έκρινε πως είναι ικανός ακόμη και για ολόκληρη τη διοίκηση της Μονής.

Έτσι, με την παρέμβαση και την πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου, νέος ηγούμενος του Αγίου Νεοφύτου εξελέγη ο Αλέξιος, ο οποίος είχε σαν δεξί του χέρι τον διάκονο τότε Χρυσόστομο που εκτελούσε χρέη Εφόρου της Μονής και γενικού υπευθύνου για τις Αγροτικές Εργασίες.

*Πληροφορίες από το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ «Χρυσόστομος Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος των έργων» και τον τόμο «Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος – 50 χρόνια ιερατικής πορείας».