Ανθρώπινες Ιστορίες

Τρομάζουν οι αριθμοί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο (VIDEO)

Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας - Η «Σημερινή online» βρέθηκε στο Σπίτι του παιδιού, στο οποίο από τη δημιουργία του, το 2017, μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί 1.298 περιπτώσεις για διερεύνηση

Τρομάζουν οι αριθμοί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων «λυγίζουν» ακόμα και τους επαγγελματίες που χειρίζονται τα θέματα αυτά. Το 2021 σύμφωνα με την Αστυνομία είχαμε 221 κορίτσια και 71 αγόρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ενώ για το 2022 υπάρχουν μέχρι σήμερα 55 καταγγελίες. Στην Κύπρο το ενενήντα τοις εκατό των δραστών είναι άνδρες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για γυναίκες οι οποίες είναι σε πολύ μικρό βαθμό.

Περιστατικά κακοποίησης παιδιών «λυγίζουν» ακόμη και τους επαγγελματίες στο Σπίτι του παιδιού

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι σε περιστατικά που ήρθαν ενώπιον των αρχών φαίνεται ότι υπήρχαν μητέρες που γνώριζαν ότι το παιδί τους ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον σύντροφό τους.

Οι καταγγελίες γίνονται στην Αστυνομία ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (Υ.Κ.Ε.) και γίνεται άμεσα η παραπομπή στο Σπίτι του παιδιού. Έκκληση της Αστυνομίας είναι να συνεργάζονται οι γονείς και να δίνουν την συγκατάθεση τους ώστε να ληφθεί κατάθεση από τα παιδιά και οι υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανησυχία προκαλεί και η μη επαρκής εποπτεία των δραστών αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες στα δικαστήρια.

«Το 90% των δραστών είναι άνδρες και είναι από τον στενό κύκλο των παιδιών»
«Υπήρξαν περιπτώσεις που μητέρες γνώριζαν την κακοποίηση του παιδιού τους από τον σύντροφό τους»

Σπίτι του Παιδιού: 1.298 περιπτώσεις σε 5 έτη

Ο οργανισμός «Hope for children» λόγω της εξειδίκευσης που έχει αναπτύξει στα θέματα που αφορούν τα παιδιά, έχει επιλεγεί από την Κυβέρνηση να λειτουργεί το Σπίτι του παιδιού, με την συνεργασία και την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Το σπίτι του παιδιού σχεδιάστηκε βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και αποτελεί πρότυπο συστέγασης μεταξύ τεσσάρων Υπουργείων (του Υπ. Δικαιοσύνης, του Υφυπουργείου Πρόνοιας, του Υπ. Παιδείας και του Υπ. Υγείας καθώς και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Hope for children. Οι Υ.Κ.Ε. χρηματοδοτούν τον οργανισμό ο οποίος με την σειρά του προχώρησε στην στελέχωση του Σπιτιού του παιδιού με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι διαχειρίζονται τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται για σεξουαλική κακοποίηση ενάντια στα παιδιά.

Με τη λειτουργία του Σπιτιού του παιδιού το 2017 γίνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων σε ένα φιλικό περιβάλλον προς τα παιδιά με εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα έχουν παραπεμφθεί 1.298 περιπτώσεις για διερεύνηση στο Σπίτι του παιδιού.

«Το 2021 είχαμε 221 κορίτσια και 71 αγόρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Για το 2022 έγιναν στην αστυνομία είδη 55 καταγγελίες»

Αυτοψία «Σημερινής» στο Σπίτι του Παιδιού

Η «Σημερινή online» βρέθηκε στο Σπίτι του παιδιού και μίλησε με εκπροσώπους από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που στελεχώνουν τον χώρο που παραπέμπονται τα παιδιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Δείτε την επόμενη βδομάδα: Παιδιά υπό την επιμέλεια του κράτους ψάψνουν οικογένεια. Πώς λειτουργεί ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας στην Κύπρο;