Αναλύσεις

Πάνω από το 10% των νέων στην Κύπρο εγκαταλείπουν την εκπαίδευση

Η Κύπρος βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σχετικά με τους νέους από 18 μέχρι 24 ετών που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα 23.5.2022 η Eurostat, το ποσοστό αυτό για την Κύπρο ανέρχεται στο 10,2% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο ο αριθμός των νέων από 18 μέχρι 24 ετών, που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση μειώθηκε περίπου 2,5% σε μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, στις αντίστοιχες μετρήσεις του 2011 , έφτασαν στο 12,7%.

Σε ότι αφορά το φύλο των νέων που αποχωρούν πρόωρα από την εκπαίδευση στην Κύπρο, στους νέους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε 12,7% (από 16,2% που ήταν το 2011) και στις νέες γυναίκες σε 7,9% (από 9,8% που ήταν το 2011).

eurostat

Υπογραμμίζεται πως η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο, το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 9% μέχρι το 2030. Κάτι το οποίο πέτυχαν ήδη δεκαέξι κράτη μέλη έχουν ήδη πετύχει τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για αυτόν τον δείκτη: Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των νέων ανδρών που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση ανέρχεται σε 11% ενώ των γυναικών σε 8% . Σε σύγκριση με το 2020, τόσο το ποσοστό των ανδρών που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο όσο και των γυναικών που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο μειώθηκε ελαφρά κατά 0,4 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το 2011, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν μικρότερο ποσοστό πρόωρων εγκαταλείψεων το 2021, εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Γερμανία, που ανέφεραν μικρή αύξηση (κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες).

Το χαμηλότερο ποσοστό «αποχωρούντων πρόωρα το σχολείο» στην Κροατία, το υψηλότερο στη Ρουμανία

Το 2021, τα κράτη μέλη που ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων που εγκατέλειψαν πρόωρα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν η Κροατία (2%), η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία (3%) και η Λιθουανία και η Ολλανδία (5%).

Αντίθετα, τα υψηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (15%), την Ισπανία και την Ιταλία (και οι δύο 13%) και τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία (12%).

Το 2021, το μερίδιο των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.