Αναλύσεις

Ποιοι θα είναι οι 300 συμβασιούχοι που θα αστυνομεύουν πίσω από την Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας;

Σκιαγράφηση του δημόσιου διαλόγου για την πρόταση σύστασης προσωρινής αστυνομικής μονάδας για τη λαθρομετανάστευση & οι συνδικαλιστικές ανησυχίες

Ενώ οι λαθρομεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες, με εμφανές διά γυμνού οφθαλμού το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, προχώρησε τη βδομάδα που μας πέρασε η συζήτηση εντός και εκτός Βουλής για τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης για τιθάσευσή τους. Η «Σημερινή» καταγράφει σημεία του δημόσιου διαλόγου για την υπό δημιουργία προσωρινή αστυνομική μονάδα επιτήρησης της λεγόμενης «Πράσινης Γραμμής».

Επιτροπή Νομικών: «Μονάδα Επιτήρησης Πράσινης Γραμμής»

Στις 12 Απριλίου 2022 κατατέθηκε ως κατεπείγον το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως με τίτλο «Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022». Η Αιτιολογική Έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αναφέρει ότι σκοπός του νομοσχεδίου «είναι η τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, όπως καθορίζεται στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της Αστυνομίας σε προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας».

Από πληροφορίες για τον Κανονισμό, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως, το ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, ενώ, αν παραστεί ανάγκη, ο αριθμός δύναται να αυξηθεί.

Η Μονάδα θα υπάγεται αποκλειστικά κάτω από τον Αρχηγό Αστυνομίας και θα λογοδοτεί απευθείας σε αυτόν, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενός της θα είναι η Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης. Ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι συνεπικουρικός, αφού έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Αρχηγός Αστυνομίας θα προβεί στην προκήρυξη των θέσεων, καθώς επίσης και στη διαδικασία πλήρωσής τους. Η πρόσληψη θα είναι για αρχική διάρκεια 18 μηνών, ενώ η αρχική σύμβαση πρόσληψης συμβασιούχου ειδικού αστυνομικού δύναται να ανανεωθεί, με απόφαση του Αρχηγού και την έγκριση του Υπουργού, γι’ ακόμη μια φορά για χρονική περίοδο 10 μηνών, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, με ανώτατη συνολική διάρκεια της σύμβασής του 28 μήνες.

Ιεραρχία & καθήκοντα

Η Μονάδα θα βρίσκεται υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας και ιεραρχικά θα αποτελείται από 1 Αξιωματικό, 6 Λοχίες, 6 Αστυφύλακες και 300 Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυνομικούς (ΣΕΑΣ).

Τα καθήκοντα της υπό δημιουργία Δύναμης προτείνεται όπως είναι: (α) περιπολιακή κάλυψη και/ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών από την Πράσινη Γραμμήֹ˙ (β) έλεγχος παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ˙(γ) μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ˙ (δ) φρούρηση, φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και/ή κέντρων πρώτης υποδοχής και/ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙ (ε) απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Για την εκτέλεση των αναφερόμενων καθηκόντων, ο Αρχηγός δύναται να κατανέμει τους ΣΕΑΣ ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας.

Προσόντα Υποψήφιων ΣΕΑΣ

Ο Υποψήφιος για πρόσληψη στην Αστυνομία ως Συμβασιούχος Ειδικός Αστυνομικός, σύμφωνα με την πρόταση, πρέπει να είναι πολίτης της Δημοκρατίας μεταξύ 18-38 ετών, απόφοιτος Μέσης Εκπαίδευσης, με καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπλήρωσης θητείας στην Εθνική Φρουρά για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία του, με εξαίρεση όσους έχουν εκπληρώσει εναλλακτική στρατιωτική υπηρεσία ή εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Επίσης, να έχει λευκό Ποινικό Μητρώο, να μην του/της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα κατοχής όπλου από την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή, να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα σοβαρής μορφής που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα και να επιτύχει σε αθλητική δοκιμασία.

Όνομα, στολές & διακριτικά

Το όνομα «Μονάδα Επιτήρησης Πράσινης Γραμμής» δεν είναι η επίσημη ονομασία, αλλά δόθηκε προσωρινά για επεξηγηματικούς σκοπούς μέχρι τη λήψη απόφασης από τη Βουλή. Επίσης, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι είδους στολή θα φέρουν τα μέλη της υπό σύσταση Μονάδας. Στην πρόταση αναφέρεται πως στους ΣΕΑΣ θα χορηγείται στολή και εξάρτυση, η οποία θα καθοριστεί σε κατοπινό στάδιο από τον Αρχηγό Αστυνομίας και παρομοίως θα καθοριστούν και τα διακριτικά που θα φέρουν.

Κόστος μισθοδοσίας & εξοπλισμού

Η πρόταση αναφέρει πως για τις ανάγκες της Μονάδας θα απαιτηθεί κονδύλι ύψους €10.000,000. Συγκεκριμένα, €8.000,000 περίπου απαιτούνται για τη μισθοδοσία, €1.000,000 για τον εξοπλισμό και €1.000,000 για την προμήθεια οχημάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποστείλει αίτημα χρηματοδότησης της Μονάδας Επιτήρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΥΠΕΣ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησε το θέμα εισπράττοντας εκ πρώτης θετική ανταπόκριση.

ΥΠΕΣ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει χρονοβόρες αποφάσεις, όταν σε καθημερινή βάση οι εισροές είναι τέτοιες που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ‘ανισοζύγιο’ μεταξύ των εισροών και των εκροών», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής (ΓΤΠ, 11/05/2022).

Είπε ότι η πρόταση είναι συγκεκριμένη και «διαλαμβάνει για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο στην πρόσληψη συμβασιούχων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μπροστά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διέρχεται η χώρα, όσον αφορά τα θέματα μεταναστευτικών ροών από την Πράσινη Γραμμή».

Μιλώντας για την πολιτική διάσταση του θέματος που αφορά το ΥΠΕΣ, ο Ν. Νουρής ανέφερε πως «έχει ξεκαθαρίσει ότι για μας, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει έλεγχος των ροών από την Πράσινη Γραμμή, που σήμερα ξεπερνά το 90% των παράτυπων εισροών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω αυτής της οδού, είναι να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και συνεργιστικά, τόσο η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στην Πράσινη Γραμμή όσο και η συγκρότηση μονάδας επιτήρησης, αλλά βεβαίως και η πολύ σημαντική βοήθεια που αναμένουμε να δώσει το σύστημα επιτήρησης που αναμένεται να τοποθετηθεί από το τέλος του καλοκαιριού και μετά», ανέφερε.

«Παρά το γεγονός ότι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες μαζί με την Αστυνομία για να προχωρούμε σε θέματα απελάσεων, παρά το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει -γιατί πρόκειται περί επιτεύγματος πιστέψτε με- να επιστρέψουμε τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2022, 1.645 μετανάστες στις χώρες τους, που είναι κατά μέσο όρο ο υψηλότερος αριθμός κατ’ αναλογίαν μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, αυτός ο αριθμός πόρρω απέχει από τις 7 και πλέον χιλιάδες που έχουν αφιχθεί τους πρώτους μήνες του 2022», πρόσθεσε. Τόνισε δε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ότι «είναι επιβαλλόμενο να υπάρχει επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής», εξηγώντας πως αποτελεί «συμβατική μας υποχρέωση και απέναντι στην ΕΕ, βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής».

Ερωτηθείς κατά πόσον τα καθήκοντα των 300 συμβασιούχων θα είναι μόνο η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, ο Ν. Νουρής απάντησε ότι «τα καθήκοντα αυτής της μονάδας είναι καθήκοντα αποτροπής εισόδου στη Δημοκρατία παρανόμων που δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν από την Πράσινη Γραμμή». Εξηγώντας την έννοια των «βοηθητικών καθηκόντων», που αναγράφεται στην πρόταση, σημείωσε ότι αυτή αναφέρεται στο ενδεχόμενο «αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που στα κέντρα, όπως για παράδειγμα στο ‘‘Πουρνάρα’’, ή έχουμε συρράξεις ή έχουμε συγκρούσεις» και διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα βοηθά πάντοτε σε ό,τι έχει να κάνει με την έννοια της μετανάστευσης.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα της «Σημερινής» προς το ΥΠΕΣ για το πώς αυξάνεται πρακτικά η αποτροπή με την εν λόγω Μονάδα, αναφέρθηκε ότι οι συμβασιούχοι, που θα βρίσκονται στον φράκτη προς την πλευρά των ελεύθερων περιοχών, θα σταματούν και θα ενημερώνουν τους λαθρομετανάστες ότι προσπαθούν να περάσουν παράνομα και πως η είσοδος δεν επιτρέπεται. Η παρουσία της Μονάδας θα λειτουργεί αποτρεπτικά και προς τους διακινητές που ζουν ήδη στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν θα είναι ανεξέλεγκτοι και θα αποθαρρύνονται από το να βρίσκονται στον χώρο άφιξης των παράτυπων μεταναστών, για να συνεχίζουν μετά τη διακίνησή τους.

Τι λένε βουλευτές

Η «Σημερινή» ζήτησε τις απόψεις δύο βουλευτών, που έχουν ήδη άποψη υπέρ ή κατά της εν λόγω πρότασης.

Στους υπέρ βρίσκεται ο βουλευτής Λάρνακας του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος θεωρεί πως η εν λόγω πρόταση ικανοποιεί ως ένα βαθμό παλαιότερη πρόταση του κόμματός του για γενικότερη ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων, σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό για τοποθέτηση καμερών και συρματοπλέγματος.

Κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει την κριτική πως οι προσλήψεις γίνονται βεβιασμένα, ανέφερε πως αν οι προσλήψεις νέων αστυνομικών γίνονταν με κανονικές διαδικασίες, αυτό θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση και θεωρούμε ότι μαζί και με άλλες προτάσεις, που έχουν καταθέσει, θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία, έστω και με συμβασιούχους, έτσι ώστε να αποφύγουμε αχρείαστες καθυστερήσεις που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα». Για το θέμα της οπλοφορίας των ΣΕΑΣ, θεωρεί ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα, τη στιγμή που αυτοί υπηρέτησαν ως στρατιώτες, αφού μέχρι και οι 18χρονοι που υπηρετούν σήμερα φέρουν στρατιωτικό οπλισμό.

Κατά της πρότασης ως έχει τάσσεται ο βουλευτής Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος θεωρεί πως από τη στιγμή που ο παράτυπος μετανάστης θα έρχεται σε επαφή με αυτήν τη Μονάδα αφού περάσει τη Νεκρή Ζώνη και τους στρατιώτες της ΕΦ, θα βρίσκεται ήδη στο έδαφος της Δημοκρατίας και άρα πάλι θα μπορεί να επικαλεστεί το άσυλο. Συνεπώς, αναρωτιέται, ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος; Ο Χ. Θεοπέμπτου αντιπρότεινε όπως η αποτροπή γίνεται με μια σειρά από άλλα πρακτικά μέτρα, όπως «εκστρατείες στην πηγή του προβλήματος», για παράδειγμα με επικοινωνιακές καμπάνιες σε χώρες, σε Κονγκό και αλλού, για το τι θα περιμένει αυτούς που θα έρθουν στην Κύπρο. Οι παράτυποι μετανάστες πιστεύουν ότι θα πάνε στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα θα καταλήξουν στο Πουρνάρα. Ταυτόχρονα, και από τη στιγμή που οι λαθροδιακινητές διαφημίζουν τα πακέτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να γίνονται καταγγελίες για να διαγράφονται οι λογαριασμοί.

Δεν τάσσεται κατά της τοποθέτησης άλλων φυσικών εμποδίων, φτάνει να είναι αποτελεσματικά και να μη δίδουν την εντύπωση «συνόρου», αλλά πρέπει, είπε, και να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου -με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού σε αυτόν τον τομέα- για να μη στοιβάζονται οι άνθρωποι με το κόστος της φροντίδας τους να βαραίνει τη Δημοκρατία. Πρέπει, ανέφερε, να αντιμετωπιστεί περισσότερο και το ζήτημα των κολεγίων εντός Κύπρου -καθώς και αυτών που εκδίδουν τις σχετικές θεωρήσεις- για «φοιτητές» που μετά ζητούν άσυλο, πράγμα που είναι εξόφθαλμη απάτη. Τέλος, θεωρεί πως οι εν λόγω μετανάστες αποτελούν μια νέα μορφή σκλαβιάς, αφού ως φτηνό εργατικό εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, και στηλίτευσε την ειλικρίνεια άλλων κομμάτων όσον αφορά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αυστηρές τιμωρίες σε αυτούς που τους εργοδοτούν παράνομα.

ΕΦ: Η Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας δεν αποτελεί «σύνορο»

Το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά δεν θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με την εν λόγω Μονάδα, ούτε έχει εμπλακεί το ΥΠΑΜ σε θέματα αρχικής οργάνωσης, αποστολής και αρμοδιότητάς της. Όπως ανέφερε αρμόδια στρατιωτική πηγή στη «Σημερινή»: «Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, όπως συμβαίνει με τις λοιπές Μονάδες και Τμήματα της Αστυνομίας, το Υπουργείο και η ΕΦ έχουν ετοιμότητα συνεργασίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Η συνεργασία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση».

Το ΥΠΑΜ διευκρινίζει, επίσης, πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί αντίστοιχο ή/και παράλληλο με το πιο πάνω αστυνομικό τμήμα, από την ΕΦ, αφού η αποστολή της ΕΦ είναι διαφορετική από αυτήν της Αστυνομίας. Η ΕΦ έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ενεργειών των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής και για τον σκοπό αυτό διατηρεί παρουσία και ετοιμότητα αντίδρασης κατά μήκος της “Νεκρής Ζώνης”, καθώς και σε άλλα σημεία, για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της».

Σε σχέση με τις ενέργειες της ΕΦ σε περίπτωση που κάποιος λαθρομετανάστης περάσει στις ελεύθερες περιοχές, το ΥΠΑΜ αναφέρει: «Όταν κατά την εκτέλεση των συνήθων καθηκόντων τους, μέλη της ΕΦ αντιληφθούν την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, είτε κατά μήκος της “Νεκρής Ζώνης” είτε από τις ακτές, λαθρομεταναστών, ειδοποιείται κατά τόπους και κατά περίπτωση το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας, το οποίο επιλαμβάνεται του περιστατικού. Αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι αποτελεσματική».

Στις ανησυχίες πως θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή» θα αποτελέσει εξωτερικό ή εσωτερικό σύνορο, το ΥΠΑΜ ξεκαθαρίζει πως «η “Νεκρή Ζώνη” είναι μια περιοχή εντός της οποίας η Ειρηνευτική Δύναμη ενεργεί στο πλαίσιο της αποστολής της» και εξηγεί: «Οι θέσεις της ΕΦ νοτίως της “Νεκρής Ζώνης” από το 1974 δηλώνουν την παρουσία της Δύναμης και την ετοιμότητά της για αντίδραση σε περίπτωση που απαιτηθεί. Οι θέσεις στις οποίες η ΕΦ έχει παρουσία δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση “σύνορο”, αλλά αποτελούν την “Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας” (ΠΓΑ), των δυνάμεών μας δηλαδή, τη γραμμή που οριοθετεί τις πλέον προωθημένες αμυντικές θέσεις της ΕΦ. Η παρουσία της ΕΦ σε τέτοιες θέσεις δεν καθορίζεται από την πιθανότητα διέλευσης λαθρομεταναστών ή από την αντίστοιχη παρουσία Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής επί της “Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός” (βορείως της “Νεκρής Ζώνης”), αλλά από τον Αμυντικό Σχεδιασμό της ΕΦ».

Αστυνομικοί «Ισότητας» για λαθρομεταναστευτικό: Από επιχειρησιακό πρόβλημα έγινε πρόβλημα χαρτούρας

Πιο σκληροί στις θέσεις τους εμφανίζονται οι αστυνομικοί συνδικαλιστές της «Ισότητας». Σε δηλώσεις του στον Τάσο Χριστοδούλου του «ΡΙΚ1» (12/05/2022, εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα»), ο Αστυφύλακας Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», ανέφερε πως η εν λόγω Πρόταση αποτελεί έναν «μανδύα πρόσληψης» που θα εισαγάγει εντός της Αστυνομίας συμβασιούχους, χωρίς τα κατάλληλα προσόντα και εκπαίδευση. Αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση, καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμοι αστυνομικοί -που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε Σταθμούς κοντά στη Νεκρή Ζώνη- να αντικατασταθούν από συμβασιούχους του νέου Σώματος. Άλλα σημαντικά ζητήματα, κατά την «Ισότητα», είναι η ανυπαρξία ψυχομετρικών εξετάσεων, η προβληματική προσκόμιση απλής πιστοποίησης για την πνευματική τους κατάσταση από προσωπικό ιατρό, καθώς και η εισαγωγή όρου προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης από γυναικολόγο, πράγμα που θα αποθαρρύνει γυναίκες από το να υποβάλουν αίτηση.

Μιλώντας στη «Σημερινή» για το ίδιο θέμα, ο Ν. Λοϊζίδης είπε: «Υπάρχουν 780 κενές θέσεις στην Αστυνομία αυτήν τη στιγμή. Η Αστυνομία Κύπρου είναι η μοναδική Υπηρεσία του Κράτους που έμεινε ανόθευτη από συμβασιούχους και κρατά την ευνομία της Δημοκρατίας. Κάποιοι που θυμήθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους να ξοδέψουν €10.000,000 της ΕΕ στο Μεταναστευτικό για δήθεν καταπολέμησή του, αυτοί δικαιούνται να το πλασάρουν όπως θέλουν. Το Μεταναστευτικό συμφέρει και σε αυτούς που είναι υπέρ και σε αυτούς που είναι κατά. Αν ήθελαν να το λύσουν πραγματικά οι τεχνοκράτες, θα κατέβαιναν να συνομιλήσουν με τους αστυνομικούς που είναι στο πεδίο 24 ώρες την ημέρα, και για πολλά χρόνια, και στους οποίους αστυνομικούς το φαινόμενο έκανε την εργασία μια πραγματική κόλαση. Γι’ αυτό όταν κάποιοι επικαλούνται την αγάπη προς την πατρίδα να μην το κάνουν σε ανθρώπους που φέρουν το εθνόσημο για δεκαετίες. Να μιλούν σε άλλους».

Στο «διά ταύτα», σύμφωνα με τον Ν. Λοϊζίδη, «οι 300 που θα προσληφθούν είναι ήδη καταγεγραμμένοι από ποιον χώρο προέρχονται, εξ ου και τα συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί, που χωρίς καμία προσβολή προς το επάγγελμα της καθαρίστριας, είναι τα ίδια κριτήρια για να προσληφθούν “συμβασιούχοι αστυνομικοί”, σε εισαγωγικά. Δεν θα επιλυθεί το Μεταναστευτικό με τους 300, αντίθετα θα εργοδοτηθούν 300 άνεργοι και το πρόβλημα θα χειροτερέψει γιατί εμείς το Μεταναστευτικό το έχουμε μετατρέψει από πρόβλημα επιχειρησιακό σε πρόβλημα χαρτούρας και πρωτοκόλλων. Εκμεταλλευόμενο το Αρχηγείο Αστυνομίας την πρόσληψη 300 δήθεν αστυνομικών, θα τους μεταθέτει παγκυπρίως σε οποιοδήποτε τμήμα της Αστυνομίας έχει ανάγκες και αυτό το θέμα θα προκαλέσει τριγμούς, όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και στην ασφάλεια του τόπου και του πολίτη. Αλλιώς, αν δεν ήθελαν να το κάνουν αυτό, θα πρόσθεταν ακριβώς τα τμήματα στον νόμο για τους συμβασιούχους σχετικά με το πού μπορούν να μετατεθούν».

Τέλος, ο Ν. Λοϊζίδης έθεσε «ένα εύλογο ερώτημα»: «Αφού πιστεύουν ότι θα προσλάβουν τους συμβασιούχους και δεν συγκεκριμενοποιούνται τα τμήματα της Αστυνομίας στα οποία θα δουλεύουν, γιατί δεν διατάζουν από τώρα να μπει στον νόμο όπως οι 300 συμβασιούχοι εκτελούν γραφειακά καθήκοντα και να βγουν οι αστυνομικοί των γραφείων στην πρώτη γραμμή;». Κλείνοντας, δήλωσε πως «ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος “Ισότητα” δεν εξαγοράζεται από αλλότρια κίνητρα και λέει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη».

* Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 29/05/2022, στήλη «Άμυνας & Ασφάλειας Αφηγήματα»)