Αναλύσεις

Eπιτακτική ανάγκη καταρτισμού Εθνικού Σχεδίου

Η αδράνεια ετών οδήγησε στο ατύχημα και η απουσία μέτρων θα επιφέρει μεγαλύτερες καταστροφές, φωνάζουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων, οι οποίοι ξεκινούν διαμαρτυρίες μέχρι να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις

Εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν εννέα κοινότητες, αποκλείοντας το Ενεργειακό Κέντρο του Βασιλικού και όλες τις βιομηχανικές περιοχές στην περιοχή Καλαβασού και Πεντακώμου. Αύριο Δευτέρα, 20 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι κάτοικοι θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για μεταφορά ασφαλτικών στην περιοχή Καλαβασού και την ανάκληση όλων των αδειών και επανέκδοσή τους με αυστηρότερους όρους για θέματα ασφάλειας. Ο κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων της περιοχής, Λευτέρης Φωκά, μίλησε στη «Σημερινή» για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, για τις προειδοποιήσεις και για την αποφασιστικότητα των κοινοτήτων να μην αφήσουν να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή.

Θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού, σε χώρο φύλαξης ελαστικών, με τον κίνδυνο επέκτασής της και εισπνοής τοξικών αερίων, οι κάτοικοι αποφάσισαν να λάβουν τα μέτρα τους, αφού, όπως λένε, οι αρμόδιοι φορείς απέτυχαν γι’ ακόμη μια φορά να προλάβουν το κακό και τρέχουν πίσω από τα γεγονότα. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσαν τη δυναμική εκδήλωση και τον αποκλεισμό του Ενεργειακού Κέντρου και όλων των βιομηχανικών περιοχών. Εκεί, θα ζητήσουν επιτακτικά την άμεση λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού και την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά ασφαλτικών στη Βιομηχανική Περιοχή Καλαβασού πλησίον των ελαστικών. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Φωκά, θα ζητήσουν τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης αδειοδότησης για οποιοδήποτε εργοστάσιο. Θα πρέπει, επίσης, να αναβαθμιστούν οι αδειοδοτημένες βιομηχανίες με αυστηρότερους όρους για ασφάλεια κατά τη λειτουργία τους». Ένα αίτημά τους επιπλέον είναι η άμεση σύσταση ομάδας επιθεώρησης των εργοστασίων σε τακτά διαστήματα και έρευνα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην υγεία των κατοίκων μετά τις τοξικές αναθυμιάσεις. Οι κοινότητες επιθυμούν να συναντηθούν με τις Επιτροπές Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Βουλής και τονίζουν ότι θα λάβουν νομικά μέτρα κατά παντός Υπευθύνου.

«Από το 1997 δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα»

Ο κ. Φωκά, ερωτηθείς τι αναμένουν οι κοινότητες μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανέφερε τη συνειδητοποίηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάσταση. «Αναμένουμε ότι θα αντιληφθούν επιτέλους τον κίνδυνο και ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα επόμενο πιο μεγάλο ατύχημα με πιο καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον. Αναμένουμε ότι, επιτέλους, θα υλοποιηθούν όλα αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Αναμένουμε τον έλεγχο των εργοστασίων. Την αναβάθμισή τους και να σταματήσουν οι αυθαίρετες αδειοδοτήσεις». Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα στις εκεί περιοχές, όπως ανέφερε ο κ. Φωκά, είτε στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς είτε σε περιοχές με ελαστικά. «Από το 1997 που ανεβήκαμε στο Προεδρικό και συμφωνήσαμε για τη μετακίνηση των ελαστικών, δεν έγιναν πολλά πράγματα. Παρατηρήθηκε αδράνεια. Συμφωνήσαμε όπως γίνει σταδιακή μετακίνηση, να υπάρχει 24ωρη φρούρηση και σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο να είναι κατάλληλο ν’ ανταποκριθεί. Τότε είχε συμφωνηθεί το σύστημα πυρόσβεσης να ήταν με νερό, κάτι που φάνηκε ότι τελικά ήταν ακατάλληλο. Επίσης είχε οριστεί να υπάρχουν αποστάσεις, κάτι που επίσης δεν τηρήθηκε. Η μεταφορά των ελαστικών έγινε κατόπιν πίεσης προς την εταιρεία, με αποτέλεσμα να μαζευτούν χιλιάδες τόνοι ελαστικών. Όσο για τις επιθεωρήσεις, αυτές έγιναν από εμάς σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως το κακό έγινε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί με χειρότερες συνέπειες». Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο ή τον ίδιο τον Υπουργό Γεωργίας, ο κ. Φωκά ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή. «Από ευθιξία και μόνο έπρεπε να μας πουν μια συγγνώμη, να δουν άμεσα ποια μέτρα θα λάβουν απ’ εδώ και πέρα», είπε.

Παρέμεινε ανεκμετάλλευτη η έκθεση του 2016;

Την περασμένη Κυριακή (12/6) η εφημερίδα μας φιλοξένησε τις δηλώσεις του Καθηγητή Εκτίμησης Κινδύνου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρος Γιώργου Μπούστρα, ο οποίος, μιλώντας στη «Σημερινή» πριν από το σχετικό ατύχημα, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας «ομπρέλας», στην οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις και κάτω από την οποία θα συνυπάρχουν και θα συντονίζονται οι υπηρεσίες. «Με αφορμή την πυρκαγιά την οποία είχαμε, αυτό που είχα αναφέρει την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα είναι αυτό που είχα αναφέρει και το 2016. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Και αυτό το οποίο αναφέρω από το 2016 είναι καταγεγραμμένο στην έκθεση που παραδώσαμε μετά τις πυρκαγιές στη Σολέα, είναι ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε - να μη μηδενίσουμε, να πούμε ότι έχουν ήδη γίνει βήματα, να γίνουν περαιτέρω βήματα, τα οποία θα φέρουν συντονισμό, διακλαδικότητα - διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να δουλέψουν μαζί υπηρεσίες. Πρέπει να προωθήσουμε τη συνεκπαίδευση, μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς. Η συνεκπαίδευση αυτή πρέπει να έχει θεσμική και τυποποιημένη μορφή».

Μπορεί να έχουν γίνει αρκετά βήματα βελτίωσης, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά για να επιτευχθεί η πρόληψη και έπειτα η αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών. «Να τονίσουμε κάτι για να μη γίνει κάποια παρεξήγηση. Όταν λέμε για πολιτική προστασία, δεν εννοούμε να δημιουργηθεί ένας οργανισμός και να καταργηθούν όλοι οι άλλοι. Αλλά να υπάρχει μια συνεκτική ομπρέλα, στην οποία να υπάρχει η δυνατότητα λήψης αποφάσεων - σε πολιτικό επίπεδο - για ταχύτητα και η οποία διασυνδέει τις υπηρεσίες και στις οποίες υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία τους, με έμφαση στη δουλειά την οποία παράγουν. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό κέντρο επιχειρήσεων, που να είναι ένας εθνικός μηχανισμός, ο οποίος θα έχει από την πρόληψη, την αντιμετώπιση και κατόπιν την αποκατάσταση και την παράλληλη αξιολόγηση όλων αυτών που συμβαίνουν σε μια καταστροφή, για να μειώσουμε τις καταστροφές - αυτό δεν θα πάρει ένα χρόνο ή δύο αλλά κάποιο χρονικό διάστημα». Η έκθεση του 2016, όπως εξήγησε ο καθηγητής, στηρίχθηκε σε μια φιλοσοφία που είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας, η οποία θα είχε ένα καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας, δηλαδή στη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας. Αυτό περιελάμβανε δράσεις που είχαν να κάνουν με την παιδεία, με την εκπαίδευση, τη συνεκπαίδευση ένστολων με οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον καταρτισμό ενός Εθνικού Σχεδίου Παιδείας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης. «Ένα ατύχημα δεν συμβαίνει μόνο του. Πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε τα στοιχεία που συνετέλεσαν σε αυτό, να μάθουμε να διαβάζουμε τα ‘‘σημεία’’ και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε τους κινδύνους. Θα πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα από αυτό το οποίο συνέβη και να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δομές για να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς κινδύνους και να δημιουργήσουμε σιγά-σιγά μιαν ακόμη καλύτερη αποτρεπτική δύναμη, η οποία μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει», ανέφερε.