Θετικοί το 65% των Eυρωπαίων για συμμετοχή στην ΕΕ

Ευρωβαρόμετρο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την ΕΕ - Αυξήθηκε το ποσοστό των Ευρωπαίων που εκτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρώπη

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη για την ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Κοινοβουλίου για το 2022, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, 22/6/22.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως «κάτι καλό». Πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%. Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (43% στην Ελλάδα) απαντούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό». Με 10 μονάδες διαφορά από την Ελλάδα, στην Κύπρο το 53% βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του ΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021, τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χώρες, ιδίως στη Λιθουανία (+20 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+12) και την Εσθονία (+9).

Το 52% των Ευρωπαίων σήμερα έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της ΕΕ κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα. Το ποσοστό τον Κυπρίων οι οποίοι έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ φτάνει το 42%.

Τι δήλωσε η Πρόεδρος του ΕΚ

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε ότι «με τον πόλεμο να έχει επιστρέψει στην ήπειρό μας, οι Ευρωπαίοι αισθάνονται ασφαλέστεροι ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δυνατούς δεσμούς με την ελευθερία, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τις αξίες μας και συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι η δημοκρατία μας δεν θα πρέπει να θεωρείται πια δεδομένη».

Τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν επίσης την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για άλλους σημαντικούς δρώντες στη διεθνή σκηνή. Σε επίπεδο ΕΕ μόνο το 10% βλέπουν θετικά τη Ρωσία, σε σύγκριση με το 30% την τελευταία φορά που τέθηκε η ίδια ερώτηση το 2018. Το 36% των Κυπρίων ερωτηθέντων βλέπουν τη Ρωσία θετικά, σημειώνοντας αξιοσημείωτη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κίνα σε επίπεδο ΕΕ, με 22% (-14 μονάδες). Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% (+1) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (+13 ). Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Κυπρίων που βλέπουν θετικά την Τουρκία φτάνει το 9% και στην Ελλάδα μόλις το 4%.

Οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή: 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη - με το ποσοστό να «σκαρφαλώνει» στο 80% στην Κύπρο και στο 86% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες - με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα και στο 54% στην Κύπρο. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Κύπρο (48%) και την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκονται μεταξύ των εξαιρέσεων.

4 στους 10 Ευρωπαίους βιώνουν τον αντίκτυπο του πολέμου

Καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν για καιρό πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους συνολικά δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο (57% στην Κύπρο). Ως σαφές σημάδι ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και ενότητας, το 59% των Ευρωπαίων θεωρούν προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία - ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Στην Κύπρο, το 48% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία στην Κύπρο θέτει πολύ ψηλά στη σχετική λίστα τη συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής ακόμα και αν αυτό επηρέαζε την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας (51%) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Οι αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες αντικατοπτρίζονται επίσης και σε θέματα όπου οι πολίτες θα ήθελαν να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα (38%), ακολουθούμενη από τη δημόσια υγεία (35%), η οποία σημειώνει σημαντική μείωση (κατά 7 μονάδες) τους τελευταίους έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν ως τρίτη προτεραιότητα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%), κατηγορία η οποία με τη σειρά της σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 7 μονάδες.

a evrovar 202206.jpg


Η υγεία απασχολεί τους Κυπρίους σε ποσοστό 58%

Στην Κύπρο η δημόσια υγεία αποτελεί το κορυφαίο θέμα (58%), έπειτα η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού (45%) και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (42%).

Η κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο καθώς και τη σημασία του για την ΕΕ διαφαίνονται επίσης ξεκάθαρα στις βασικές αξίες που οι πολίτες επιθυμούν να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η δημοκρατία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, με αύξηση κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021 (38%). Ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%).

Στην Κύπρο, οι απαντήσεις των πολιτών σημείωσαν μικρές διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι πολίτες επέλεξαν ως αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το ΕΚ την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (37%), την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (31%) και τη δημοκρατία (30%).

d evrovar 202206.jpg

b evrovar 202206.jpg

c evrovar 202206.jpg

Σχετικές πληροφορίες

Η συλλογή στοιχείων για το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου. Στην έρευνα πήραν μέρος 26.580 Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο συμμετείχαν 503 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

Σύνδεσμοι

Πλήρη αποτελέσματα της έρευνας και δελτία ανά χώρα:

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2792

Lorida-1000x137-Final-Greek.png