Ανθρώπινες Ιστορίες

Οικογένεια ζητά διερεύνηση των συνθηκών θανάτου της μητέρας τους

Γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ νοσηλευόταν σε κρατικό νοσηλευτήριο μετά από νοσηλεία με Covid-19 και ενώ είχε αποθεραπευτεί - Τα παιδιά της αποβιωσάσης καταγγέλλουν ότι δεν έλαβαν ενημέρωση από το νοσηλευτήριο για τους λόγους θανάτου της γυναίκας, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι απάντησε ήδη και θα προβεί σε απαντητική επιστολή και προς τον δικηγόρο της οικογένειας

Με δάκρυα στα μάτια τα παιδιά 90χρονης γυναίκας, η οποία, όπως τα ίδια λένε, ήταν καλά στην υγεία της, αλλά ασθένησε τον περασμένο Απρίλιο με κορωνοϊό, ζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις για τους λόγους θανάτου της μητέρας τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη «Σημερινή» της Κυριακής η θυγατέρα της αποβιωσάσης, η μητέρα της λίγες ημέρες προηγουμένως διασκέδαζε με την οικογένειά της και συμμετείχε ενεργά στα δείπνα και στις εξόδους της οικογένειας και διερωτάται αν οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να θεωρούνται άκυρες και να μην τους δίνεται σημασία και φροντίδα αν βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως τα 80-90, σύμφωνα με τα όσα λένε πως άκουσαν από γιατρό του νοσηλευτηρίου.

Όπως είπε: «Η μητέρα μας εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (ΓΝΛ), με COVID-19 στις 28 Απριλίου 2021, ασυμπτωματική και με μόνο λόγο το ότι δεν δεχόταν να φάει ούτε να πιει για κάποια 24ωρα. Οι αρχικές της γενικές αναλύσεις και εξετάσεις ήταν πολύ καλές.

»Άρχισαν να την σιτίζουν ενδοφλέβια και μετά με καθετήρα μέσω της μύτης. Σε κάποιο στάδιο έπαθε πνευμονία λόγω εισρόφησης, εξαιτίας του καθετήρα, όπως μας ενημέρωσε ο θεράπων ιατρός της κλινικής, με τον οποίο είχαμε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία. Η κατάστασή της έγινε κρίσιμη αλλά κατάφεραν να την σώσουν, μετά από μάχη πέντε ημερών.

»Στις 14 Μαΐου 2021 ο ειδικός γιατρός μάς ενημέρωσε ότι θα αποδεσμευόταν από τον θάλαμο COVID και ότι η κατάστασή της είχε βελτιωθεί τόσο, που θα μπορούσαμε να την μεταφέρουμε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο αν θάλαμε. Μετά από διαβούλευση με τον ίδιο και με άλλους ιδιώτες ιατρούς, αποφασίσαμε να μείνει στο ΓΝΛ και να μεταφερθεί στον παθολογικό θάλαμο, διότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα ετύγχανε της ίδιας καλής εντατικής φροντίδας που είχε στον θάλαμο COVID. Δεν υπήρχαν τότε οι μονάδες αυξημένης φροντίδας για τους μετα-COVID ασθενείς».

1 ameft 20220731.png


Κατέληξε στον παθολογικό θάλαμο

Όπως είπε η θυγατέρα της 90χρονης, η μητέρα της μεταφέρθηκε στον παθολογικό θάλαμο στις 15 Μαΐου 2021 το μεσημέρι. «Ετοιμαζόμασταν να πάμε να την δούμε το απόγευμα και στις 17.08 μάς πήραν τηλέφωνο για να μας πουν ότι πήγε ένας νοσηλευτής να την δει και την βρήκε πεθαμένη. Δηλαδή, την βρήκαν τυχαία πεθαμένη, όταν βρήκαν χρόνο να πάνε να την δουν και, μάλιστα, όπως ανέφερε ο νοσηλευτής, ούτε καν προηγήθηκε επίσκεψη από γιατρό για την επιβεβαίωση του θανάτου της. Κανένας αποτελεσματικός έλεγχος τις τελευταίες ώρες. Την μετέφεραν και την ξέχασαν».

Η οικογένεια της γυναίκας απέστειλε, όπως μας είπε η κόρη της, επιστολή παραπόνου προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στις 26 Μαΐου 2021, και δεν έλαβαν καμία απάντηση, οπότε και αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στην Επίτροπο Διοίκησης, μετά την οποία στη συνέχεια έλαβαν απάντηση, τον Φεβρουάριο του 2022, από τον ΟΚΥπΥ. Απάντηση, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να ικανοποιεί την οικογένεια.

2 ameft 20220731.png


Καίρια ερωτήματα, που ποτέ δεν απαντήθηκαν….

Σύμφωνα με την οικογένεια, δεν έλαβαν ποτέ απάντηση από τους αρμοδίους στα ερωτήματα που αφορούσαν τα εξής:

«1. Ποια ώρα πέθανε η μητέρα μας;

  1. Ποιο είναι το πραγματικό αίτιο θανάτου;
  2. Τι πρωτόκολλο ακολούθησαν εκείνες τις τελευταίες ώρες στον παθολογικό θάλαμο;
  3. Τι monitoring της είχαν και δεν πήραν είδηση ότι πέθαινε (άρα δεν την είχαν σε αυξημένη φροντίδα);».

Σύμφωνα πάντα με τη θυγατέρα της αποβιωσάσης, το δωμάτιο στο οποίο είχαν τοποθετήσει τη μητέρα της έμοιαζε με αποθήκη, με στοιβαγμένα στρώματα και καθίσματα και σε μία γωνιά ήταν τοποθετημένο το κρεβάτι της γυναίκας.

Τι λέγει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Η «Σ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έδωσε οδηγίες να δοθεί απάντηση από τον ΟΚΥπΥ. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι έχει ήδη δοθεί απάντηση στην οικογένεια και απάντηση θα δοθεί και στον δικηγόρο που έστειλε την επιστολή, ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση.

3 ameft 20220731.png


Τι ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας

Αξίζει να αναφερθεί πως ο δικηγόρος της οικογένειας, Σίμος Αγγελίδης, σε επιστολή που απέστειλε στις 24/3/22 και επανέλαβε στις 2/6/22, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση, ζητά, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, αντίγραφο του Ιατρικού Φακέλου, κοινοποίηση του πορίσματος της διερεύνησης που ζήτησε η οικογένεια, ενώ ενημερώνει πως η οικογένεια διαφωνεί σε στοιχεία που αναφέρει η επιστολή του ΟΚΥπΥ για την αποβιώσασα.