Ανθρώπινες Ιστορίες

Οικογένεια με δύο ΑμεΑ ζει χωρίς ρεύμα

Το μικρό σπιτάκι στον Άγιο Θεράποντα Λεμεσού δύο δωματίων είναι χωρίς ηλεκτρικό εδώ και 3,5 χρόνια, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την οικογένεια, που αποτελείται από δύο άτομα με αναπηρίες, να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ανάγκες θεραπείας του παιδιού τους

Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Αλήθεια πόσο την κοστολογούν; Ένα παιδί 14 ετών, με νοητική υστέρηση, ζει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα μικρό σπιτάκι, μόλις δύο δωματίων, στο χωριό Άγιος Θεράποντας Λεμεσού.

Ο σταυρός που κουβαλάει η οικογένεια δεν έχει τέλος. Αφού τα πολλαπλά προβλήματα υγείας, πατέρα και παιδιού, τους υποχρέωσαν να διαβιούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς αυτοκίνητο και σε ένα σπίτι μόλις δύο δωματίων μήκους 17 μέτρων, χωρίς καν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω του ποσού που χρειάζεται για να γίνει η σύνδεση με την οικία, ύψους 12,300 ευρώ.

Η μητέρα δεν εργάζεται για να μπορεί να φροντίζει το παιδί της και τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας του, καθώς και τον σύζυγό της, που αντιμετωπίζει επίσης αναπηρία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, που τον έχουν υποχρεώσει να κριθεί ανίκανος για εργασία από το Ιατροσυμβούλιο του κράτους.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του πατέρα δεν φτάνει ούτε καν για να αγοράσει τρόφιμα για το σπίτι, πόσω μάλλον για τα φάρμακα και τις διευκολύνσεις που χρειάζεται ένα παιδάκι με αναπηρίες, όπως είναι ο γιος του.

Γεννήθηκε με εγκεφαλική αιμορραγία

Ο μικρός γεννήθηκε με εγκεφαλική αιμορραγία τρίτου βαθμού πριν από 14 χρόνια και από τότε η οικογένεια δίνει τον δικό της αγώνα επιβίωσης, με καθημερινές θεραπείες, φάρμακα και φροντίδα. Ενώ παράλληλα και ο πατέρας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων υγείας.

Ο πατέρας σταμάτησε να εργάζεται πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν υπέστη σοβαρή αναπηρία στο χέρι καθώς εργαζόταν, η οποία του επέφερε σωρεία άλλων προβλημάτων υγείας.

Η «Σημερινή» κατέχει όλα τα επίσημα χαρτιά υγείας της οικογένειας, για επιβεβαίωση των στοιχείων στις Αρχές, αν και εφόσον ζητηθούν, ωστόσο δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους.

Η Ζέτα ενέκρινε 10 χιλιάδες ευρώ βοήθεια…

Η υπόθεση είχε φθάσει στην τέως Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία ενημερώθηκε για το ποσό, που έφθανε τις 10 χιλιάδες ευρώ, και δρομολόγησε άμεσα τις διαδικασίες, εξασφαλίζοντάς το για την οικογένεια.

Στη συνέχεια η οικογένεια ενημερώθηκε από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ότι για πλήρη κάλυψη του ποσού και εξασφάλιση παροχής ρεύματος πρέπει να καταβληθεί επιπλέον και το ΦΠΑ ύψους 2,330 ευρώ.

Τι λέγει η ΑΗΚ

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αναφέρει:

«Η ΑΗΚ, ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, έχει υποχρέωση να χρεώνει όλους ανεξαίρετα τους αιτητές με βάση την εκάστοτε εγκεκριμένη από την ΡΑΕΚ Πολιτική Χρέωσης. Με βάση τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο για σύνδεση στο Σύστημα Διανομής (ΔΣΔ) σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Άρθρο 49(γ): Ο ΔΣΔ χρεώνει για τη χρήση και τη σύνδεση με το σύστημα διανομής σύμφωνα με τις διατιμήσεις και τις χρεώσεις που εγκρίνονται από την ΡΑΕΚ.

Άρθρο 50(2): Ο ΔΣΔ αποφεύγει κάθε διάκριση μεταξύ χρηστών ή κατηγοριών χρηστών του συστήματος και ιδίως διακρίσεις υπέρ των συνδεδεμένων με αυτόν επιχειρήσεων.

Στην Πολιτική Χρέωσης της ΑΗΚ, είχε καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η χρέωση των αιτητών/καταναλωτών να γίνεται με ορθολογιστικό, δίκαιο, απλοποιημένο και ομοιόμορφο τρόπο και να είναι αντιπροσωπευτική και ανάλογη της πραγματικής δαπάνης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για την παραχώρηση του αιτούμενου φορτίου της κάθε κατηγορίας αίτησης. Αποφεύγεται, επίσης, η σταυροειδής χρέωση μεταξύ των κατηγοριών των αιτητών, ώστε καμιά κατηγορία να μην τυγχάνει δυσμενούς χρέωσης εις βάρος άλλης κατηγορίας.

Αντιλαμβάνεστε πως η ΑΗΚ ως Οργανισμός Δημοσίου Οφέλους δεν έχει την ευχέρεια να παρέχει Κοινωνική Πολιτική και παράλληλα έχει υποχρέωση για προσήλωση στα ζητήματα Ίσης Μεταχείρισης όλων των Πελατών και Χρηστών Δικτύου».

Επιστολή και στην Υπουργό Ενέργειας από βουλευτή

Για την ιστορία της οικογένειας ενημερώθηκε και ο βουλευτής των «Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών» Σταύρος Παπαδούρης, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ζητώντας, εάν είναι εφικτό, να προβεί σε ενέργειες που θα βοηθήσουν την οικογένεια να αποκτήσει ηλεκτρική παροχή.

Η «Σ» επικοινώνησε με την Υπουργό, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την περίπτωση.