Ανθρώπινες Ιστορίες

Η ιστορία της Αλίκης Στεφανή και η συμβολή της στον αγώνα της ΕΟΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας η εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξένησε την κυρία Αλίκη Στεφανή που σήμερα είναι 87 χρονών και η ζωή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η κ. Αλίκη έχει συμβάλει το απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 55-59, ενώ μάλιστα ο Γρηγόρη Αυξεντίου πέρασε τα τελευταία του Χριστούγεννα στο πατρικό της σπίτι.

«Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήθελε να μαζέψει του αντάρτες της περιοχής. Είπε στον αδερφό μου να ζητήσει από τους γονείς μας να ετοιμάσουν ένα δείπνο, ώστε να τους μαζέψει, να φάνε μαζί και να τους μιλήσει για τα επόμενα βήματα», είπε.

Σημείωσε ότι εργαζόταν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Αγρού, δίδασκε εκεί για έξι χρόνια και αναλάμβανε να οργανώσει και να παρουσιάσει γιορτές στους νέους.

«Προσφέραμε τα πάντα. Βοηθούσαμε τις κοπέλες που ετοίμαζαν τα φαγητά για τους αγωνιστές. Γνωρίζαμε τα παιδιά που ήταν στον αγώνα και τους προσφέραμε φαγητό και ποτό», πρόσθεσε.

Κληθείσα να απαντήσει, ποιο χαρακτηριστικό του Αυξεντίου θυμάται έντονα, είπε πως ήταν καλός άνθρωπος και πειθαρχημένος. «Χωρίς τον Γρηγόρη και τον Διγενή αγώνας δεν θα εγένετο. Είχαν καλή συνεργασία και προχωρούσαν όπως έπρεπε», πρόσθεσε.