Αναλύσεις

Εσωτερικές μάχες σε ΔΗΠΑ και Οικολόγους - Βρέθηκαν μαζί οι τέσσερεις «μικροί»

Στη ΔΗΠΑ αναμένεται να δρομολογηθούν την τρέχουσα εβδομάδα επαφές με τους δύο υποψηφίους που έχουν σημαντικές πιθανότητες στήριξης. Αφού καθοριστούν οι επαφές με τους δύο υποψηφίους θα συνέλθει η Γραμματεία του κόμματος για μια νεότερη αξιολόγηση


Σε φουλ ρυθμούς μπαίνουν ΔΗΠΑ και Οικολόγοι για την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν στην τελική τους απόφαση για τις προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα, οι τέσσερεις «μικροί», Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», πραγματοποίησαν την πρώτη τους κοινή συνάντηση, διερευνώντας το ενδεχόμενο κοινής καθόδου, θέλοντας να δημιουργήσουν δυναμική και θέτοντας, παράλληλα, νέα δεδομένα στο προεκλογικό τοπίο.

Θολό και εύθραυστο το τοπίο στη ΔΗΠΑ

Στη ΔΗΠΑ αναμένεται να δρομολογηθούν την τρέχουσα εβδομάδα επαφές με τους δύο υποψηφίους που έχουν σημαντικές πιθανότητες στήριξης. Αφού καθοριστούν οι επαφές με τους δύο υποψηφίους, θα συνέλθει η Γραμματεία του κόμματος για μια νεότερη αξιολόγηση. Ακολούθως, θα συνέλθουν τα διευρυμένα όργανα και, στο τέλος, θα προταθεί στο 100μελές Πολιτικό Συμβούλιο μια πρόταση/επιλογή. Η απόφαση θα παρθεί με ψηφοφορία και υπολογίζεται το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγές από το κόμμα αφήνουν και τα δύο ενδεχόμενα ανοικτά, δηλαδή, τόσο για στήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, άλλες πηγές επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των στελεχών και της κομματικής βάσης στρέφονται προς τον τέως Υπουργό Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, ανώτερα στελέχη επιμένουν πως υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός στελεχών που βλέπουν ευνοϊκά και την υποψηφιότητα Αβέρωφ. Επιχειρώντας μάλιστα όχι μόνο να διασκεδάσουν δημοσκοπήσεις, που θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει αποφασίσει ήδη για στήριξη Χριστοδουλίδη, αλλά προσάπτοντας και δόλια κίνητρα. Όπως συναφώς αναφέρεται, «ο κόσμος φαίνεται να είναι διχασμένος και δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη σε εσωκομματική μέτρηση. Ωστόσο, το να παρουσιάζεται στήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο, έως και 80%, αποτελεί τρομερό παράδοξο».

«Ευκαιριακή» και «συμφεροντολογική» χαρακτηρίζουν και την εκ των προτέρων στήριξη του Άγγελου Βότση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας πως αυτή δεν δύναται να επηρεάσει τις αποφάσεις του κόμματος. «Ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα κάνει την ίδια επιλογή, αυτό δεν θα έχει να κάνει με την επιλογή Βότση», κατέληξαν οι ίδιες πηγές. Άλλες πηγές αποδίδουν αυτήν την απόφαση στη «δικαιολογημένη δυσαρέσκεια» του τέως βουλευτή, σε ό,τι αφορά τη διαμάχη που υπήρξε με τον Πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν για τη βουλευτική έδρα.

Δημοσκόπηση για γενικά συμπεράσματα ετοίμασαν οι Οικολόγοι

Με εσωτερική δημοσκόπηση επιχειρεί να διασαφηνίσει το κλίμα το Κίνημα Οικολόγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου. Κάλπες θα υπάρχουν στα γραφεία του κινήματος σε όλες τις επαρχίες και θα μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», θα τεθούν δύο βασικά ερωτήματα: Το πρώτο θα ζητά να διαβαθμιστούν οι έξι υποψήφιοι που ζήτησαν και είδαν το κόμμα. Οι υποψήφιοι είναι οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Μάριος Ηλιάδης, οι οποίοι θα αναγραφούν με αλφαβητική σειρά. Οι διαβαθμίσεις θα είναι «Συμφωνώ πολύ», «Συμφωνώ», «Διαφωνώ» και Διαφωνώ πολύ». Στο δεύτερο ερώτημα θα ζητηθεί το πιο καθοριστικό κριτήριο προτίμησης, με επιλογές, μεταξύ άλλων, τις θέσεις στο περιβάλλον, την υγεία, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά θέματα.

Όπως επισημαίνεται, η εσωτερική δημοσκόπηση δεν θα καθορίσει απόλυτα το αποτέλεσμα, εξ ου και τα ερωτήματα είναι σε ένα βαθμό αρκετά αφαιρετικά. Σκοπός είναι να οδηγηθεί η ηγεσία σε δύο υποψηφιότητες, με τις οποίες θα υπάρξει ενδελεχής διαβούλευση, καθώς η πρώτη φάση της συζήτησης εστίαζε στους έξι πυλώνες των προγραμματικών θέσεων, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε πέραν των 100 σημείων πολιτικής.

Η Κεντρική Επιτροπή έχει οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί το απόσταγμα της δημοσκόπησης, επιχειρώντας να συγκεκριμενοποιηθούν συμπεράσματα, τα οποία θα έχει ήδη επεξεργαστεί η Πολιτική Επιτροπή. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν δύο επιλογές για την Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, στην οποία συμμετέχουν γύρω στα 80 άτομα. Η απόφαση θα ληφθεί με ψηφοφορία, είτε με κάλπη είτε διά ανατάσεως της χειρός. Πηγές από το κίνημα αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα βιασύνης, αφού και οι υποψήφιοι ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τις προγραμματικές τους θέσεις, με την πρώτη εκτίμηση για την τελική απόφαση να τοποθετείται για την 23η Οκτωβρίου.

Κοινή συνάντηση των τεσσάρων «outsiders»

Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι τέσσερεις υποψήφιοι, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Ήταν η πρώτη κοινή τους συνάντηση, ενώ δρομολογείται ακόμη μία, πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται και ξεχωριστές επαφές. Συγκλίνουσες πληροφορίες της «Σημερινής» κάνουν λόγο για «καλό κλίμα», μια κατ’ αρχήν «θετική προδιάθεση» και για μια συζήτηση με σκοπό να «ενωθούν δυνάμεις για το καλό του τόπου».

Για την ώρα, η συζήτηση - τουλάχιστον επίσημα - δεν φαίνεται να έχει εισέλθει στο κρίσιμο επίδικο, το ποιος δηλαδή θα πάρει το χρίσμα και θα συνενώσει τις τέσσερεις υποψηφιότητες στο πρόσωπό του, ενώ οι διαρροές είναι αρκετά φειδωλές. Η επικέντρωση είναι τώρα στην αναζήτηση του κοινού εδάφους, καθώς τίθενται στο μικροσκόπιο οι υπάρχουσες προγραμματικές θέσεις και οι συγκλίσεις που υπάρχουν, οι οποίες, σε γενικές γραμμές, υφίστανται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Τα σενάρια και οι πολιτικές προεκτάσεις

Το ζητούμενο είναι προφανώς να γίνουν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και να συσπειρωθούν όλοι γύρω από έναν. Πρώτο όνομα, στην περίπτωση που ληφθούν προνομιακά υπ’ όψιν οι δημοσκοπήσεις, είναι αυτό του Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά τις προγραμματικές του θέσεις, καθώς μπήκε στην κούρσα αρκετά νωρίς. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος επίσης φέρεται να έχει κάνει μια σημαντική εργασία. Ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει σχετικά, αρκέστηκε να συστήσει υπομονή, αναφέροντας ότι «το διακύβευμα δεν είναι ποιος θα είναι ο υποψήφιος, αλλά ποιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές».

Μια πρώτη λογική εκτίμηση για την κοινή αυτή επιδίωξη φαίνεται να δείχνει πως οι δύο κύριοι διεκδικητές του χρίσματος είναι οι δύο προαναφερθέντες, με τους Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά να υποχωρούν, προτάσσοντας την ανάγκη μιας «κοινής προσπάθειας». Στην περίπτωση δε που αυτό καταστεί εφικτό, ενδέχεται να δώσει μια νέα δυναμική στην όποια κοινή υποψηφιότητα προκύψει, η οποία, αν μη τι άλλο, θα διεκδικήσει ρόλο και λόγο στη νέα διακυβέρνηση, εις αντάλλαγμα της όποιας μεταγενέστερης στήριξης παράσχει στον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η διαιώνιση μιας τέτοιας συζήτησης, θέτοντας μπροστά μια συνεργατική υποψηφιότητα που παραμερίζει το προσωπικό, από μόνη της και χωρίς θετική έκβαση, ενδέχεται να αποφέρει σημαντικά επικοινωνιακά οφέλη στους υποψηφίους. Τους επαναφέρει επίσης στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, παρέχοντας κάποιες - έστω πρόσκαιρες - αξιώσεις.