Ανθρώπινες Ιστορίες

Χαλεπάς: Η μυθιστορηματική ιδιοφυία που έφυγε σαν σήμερα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Έλληνας Ροντέν», «Έλληνας Πικάσο», «Έλληνας Βαν Γκογκ», είναι μόνο μερικές από τις μεταφορές που χρησιμοποιούνταν προκειμένου να αναδείξουν την καλλιτεχνική του ιδιοφυία.

Πριν 84 χρόνια, στις 15 Σεπτεμβρίου, έφυγε από τη ζωή ο σημαντικότερος νεοέλληνας γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς. Γνωστός στο ευρύ κοινό για την "Κοιμωμένη" του που βρίσκεται στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

χαλ1.PNG

Ο Χαλεπάς το 1930 στο Α' Νεκροταφείο καθώς βλέπει το διασημότερο ίσως έργο του, την "Κοιμωμένη"

Η ζωή του σαν μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο μεγαλειώδες της δημιουργίας και στην εσωστρέφεια και τον απομονωτισμό. Το σκηνικό του βίου του, εκτείνεται από το εργαστήρι στο ψυχιατρείο και από την πατρίδα του την Τήνο στην Αθήνα, με περάσματα από το Μόναχο όπου πήγε για σπουδές και από την Ιταλία και την Κέρκυρα όπου πήγε για να γιατρευτεί από την ψυχασθένειά του...

Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου τον Αύγουστο του 1851. Ο πατέρας του γνωστός μάστορας του μαρμάρου. Η μάνα του πίστευε πως ο γιος της, τον οποίο αγαπούσε σε βαθμό «ασφυξίας», τρελάθηκε από την τέχνη.

Κάπου στα 1878 η υπερκόπωση και η ερωτική απογοήτευση του προκαλούν νευρικό κλονισμό και καταστρέφει τα έργα του.

Οι γονείς του και οι γιατροί με ό,τι ήξεραν την τότε εποχή περί ψυχασθενειών, τον κλείνουν στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας όπου μένει εκεί από το 1888 μέχρι το 1901, χρονιά κατά την οποία πεθαίνει ο πατέρας του. Τότε η μάνα του τον βγάζει απ’ το ψυχιατρείο και τον έχει «υπό στενή παρακολούθηση» μαζί της στον Πύργο της Τήνου. Του απαγορεύει να ασχολείται με την τέχνη επειδή πιστεύει ότι είναι η αιτία της τρέλας του.

Το 1916 πεθαίνει η μάνα του και ο Γιαννούλης είναι 65 ετών φτωχός, στιγματισμένος ως ο τρελός του χωριού και βόσκει πρόβατα για να επιβιώσει.

Σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον τον επισκέπτεται ξανά η μούσα της γλυπτικής και αρχίζει να δημιουργεί με ότι μέσα έχει. Μέχρι που ένας καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Θωμάς Θωμόπουλος, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του Χαλεπά και παρουσιάζει το 1925, έργα του στην Αθήνα.

Τότε ανοίγει για τα καλά ο δρόμος της αναγνώρισης και της δόξας για την ταλαιπωρημένη αυτή μεγαλοφυία. Οι εκθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές μέχρι που αποφασίζει το 1930 να εγκατασταθεί εκ νέου στην Αθήνα και να ζήσει εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, έχοντας δίπλα του αγαπημένα του πρόσωπα.

χαλεπ2.PNG

Ο Χαλεπάς περιστοιχισμένος από γνωστές του γυναίκες στο τελευταίο του σπίτι στην Αθήνα

Τα περίπου 150 έργα του που σώζονται, κλασσικής σύλληψης με τάσεις νεωτερικές ξεχωρίζουν για την απαράμμηλη εκφραστικότητα στα πρόσωπα και τα σώματα.

«Έλληνας Ροντέν», «Έλληνας Πικάσο», «Έλληνας Βαν Γκογκ», είναι μόνο μερικές από τις μεταφορές που χρησιμοποιούνταν προκειμένου να αναδείξουν την καλλιτεχνική του ιδιοφυία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 84 χρόνων από τον θάνατο του ιδιοφυούς γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, η ΕΡΤ δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο μεταξύ άλλων μιλούν άνθρωποι που έζησαν και γνώρισαν καλά τον Χαλεπά.


Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ