Συνεντεύξεις

«Προσβολή για τη χώρα μας η μη διάθεση Πρώτων Βοηθειών για παιδιά»

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα εφ’ όλης της ύλης στη «Σημερινή»

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, καταθέτει στη «Σημερινή» όλα όσα αντιμετώπισε στη μέχρι σήμερα θητεία του ως Υπουργός Υγείας.

Ελπίδα και αισιόδοξα μηνύματα καταγράφηκαν από την επίσκεψη του Υπουργού στο Λονδίνο την Παρασκευή, όπου προέβη σε διερευνητικές επαφές με νοσοκομεία στο Λονδίνο, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών σε ηπατικές και ογκολογικές παθήσεις.

Θέτει στόχους και προσπαθεί να τους υλοποιήσει, με γνώμονα πάντα τον «άνθρωπο». Η ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας ανήκει στους πρωταρχικούς του στόχους, παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις για την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, ενώ επικεντρώνεται στην επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Αποτελεί προσβολή για τη χώρα μας, η μη διάθεση Πρώτων Βοηθειών για παιδιά», επισημαίνει ο κύριος Χατζηπαντέλα.

Δεν άφησε ασχολίαστη βέβαια την πορεία του Υπουργείου κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της πανδημίας, επισημαίνοντας πως παρ’όλο που πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Λονδίνο - Λευκωσία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων»
«Έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουμε, τυχόν νέο κύμα της πανδημίας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε»

Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα της πανδημίας; Πώς ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα με τα επικαιροποιημένα εμβόλια;

Είμαστε σίγουρα προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε ένα τυχόν νέο κύμα. Σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχει ήδη καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης που περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες, όποτε χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση μίας νέας έξαρσης του ιού. Άλλωστε, μετά από σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας, διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας. Από τη στιγμή που ο κίνδυνος εμφάνισης μίας νέας μετάλλαξης του ιού SARS-COV-2 παραμένει ορατός, πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία. Η επιδημιολογική μας εικόνα στην παρούσα φάση είναι διαχειρίσιμη, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Από τη δική μας πλευρά, διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών μας σε εμβόλια και αντιιικά φάρμακα κατά της νόσου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κατ’ επέκτασιν θωρακίζουμε τη Δημόσια Υγεία.

Ήδη, από την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, περίπου 800 συνάνθρωποί μας, που εμπίπτουν στους δικαιούχους, έλαβαν την ενισχυτική/4η δόση με επικαιροποιημένα εμβόλια και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Το σημαντικό είναι ότι, μέσα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στην Τσεχία, μετά από παρέμβαση της χώρας μας σε συνεργασία με την Ελλάδα, εξασφαλίστηκε η διάθεση επικαιροποιημένων εμβολίων στα κράτη μέλη, που θα καλύπτουν νέες παραλλαγές του ιού. Ήδη στη χώρα μας στα εμβολιαστικά κέντρα χορηγούνται τα επικαιροποιημένα εμβόλια που καλύπτουν επιπρόσθετα του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2, τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron. Μέσα από τον εμβολιασμό παρέχεται προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο.

Πρόσφατα άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τα ΤΑΕΠ και την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα αναλάβετε δράση;

Από την 1η Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ ακόμα δύο νοσηλευτήρια, το «Ιπποκράτειο» στη Λευκωσία και το «Άγιος Γεώργιος» στην Πάφο. Θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση του διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη για την ένταξη και λειτουργία των Πρώτων Βοηθειών. Ο στόχος όλων μας είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και ως Υπουργείο Υγείας παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εάν καταγραφούν προβλήματα μέσα από διάλογο και συνεργασία, θα τα επιλύσουμε.

Τι πρόκειται να γίνει με τα φάρμακα που δεν είναι γραμμένα στο ΓεΣΥ;

Αρμόδια για την εξέταση αιτημάτων για ονομαστικά περιστατικά για χορήγηση φαρμάκων που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ ή που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο και είναι εκτός των όρων και προϋποθέσεων του ΟΑΥ είναι η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι επί του παρόντος και επί το πλείστον τα νέα καινοτόμα φάρμακα και οι νέες αναθεωρημένες φαρμακοθεραπείες που αφορούν όλο το εύρος των παθήσεων όπως καρκίνος, αιματολογικές, νευρολογικές, πνευμονολογικές, ψυχιατρικές, ρευματολογικές, αντιμικροβιακές, γονιδιακές, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις κ.ά. παρέχονται στους Κύπριους πολίτες, μόνο μέσω της έγκρισης των αιτημάτων από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και του Αναθεωρητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας.

Από το 2021 και έπειτα οι εγκρίσεις της ΕΟΑ αφορούν αιτήματα απ’ όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ (ΟΚΥπΥ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια).

Τα αιτήματα που αφορούν τα καινοτόμα φάρμακα καθώς και τις νέες αναθεωρημένες φαρμακοθεραπείες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και το Αναθεωρητικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας μέχρι τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ.

Πρόσφατα έγινε σάλος με τα 120 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε το Υπουργείο για τις υπηρεσίες που παρείχε, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως δηλώσατε. Πώς βοηθάει το Υπουργείο τον ΟΑΥ, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες που στρέφονται στο Υπουργείο για βοήθεια;

Το Υπουργείο Υγείας μέσω του Τομέα Επιδοτουμένων Ασθενών εξακολουθεί να διαχειρίζεται αποστολές ασθενών στο εσωτερικό για υπηρεσίες υγείας οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι για τις εν λόγω υπηρεσίες υπάρχει σχετική αλληλογραφία του ΟΑΥ προς το Υπουργείο Υγείας, με βάση την οποία ο Οργανισμός ζητά από το Υπουργείο να παρέχει τις υπηρεσίες μέχρι αυτές να συμπεριληφθούν στο ΓεΣΥ. Για όλες τις αποστολές το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία/συνεννόηση με λειτουργούς του ΟΑΥ, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή περιστατικών τα οποία καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας θα εξακολουθήσει προς το συμφέρον των ασθενών να διεκπεραιώνει τις εν λόγω αποστολές μέχρι ο ΟΑΥ να είναι σε θέση να αναλάβει τα περιστατικά. Το Υπουργείο Υγείας με επιστολή του στον ΟΑΥ ζητά όπως γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2023 να είναι σε θέση να αναλάβει τις παραπομπές ασθενών στο εσωτερικό για υπηρεσίες υγείας που δεν παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ. Τονίζω γι’ ακόμη μια φορά πως το Υπουργείο Υγείας δρα και λειτουργεί μέσα σε θεσμικά πλαίσια και διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και με κύριο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι; Πώς θα θέλατε να ολοκληρωθεί η θητεία σας;

Απο την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έχουμε θέσει στόχους για υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν και ενισχύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων είναι η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η λειτουργία της απογευματινής εργασίας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ για την εξέταση ασθενών και τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, η ένταξη Πρώτων Βοηθειών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, η δημιουργία νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας.

Οι προσπάθειές μας αυτό το διάστημα επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Αποτελεί προσβολή για τη χώρα μας, η μη διάθεση Πρώτων Βοηθειών για παιδιά. Μέσω της λειτουργίας του προσωρινού τμήματος Πρώτων Βοηθειών θα εξυπηρετούνται χιλιάδες παιδιά μέχρι την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου θα συνεχίσω να ακούω τους πολίτες, να καταγράφω τα προβλήματα που παρουσιάζονται και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να τροχοδρομούμε άμεσες και κατάλληλες λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Ήδη μέσα από μνήμονια συνεργασίας και συναντίληψης, που έχουν υπογραφεί με ευρωπαϊκές και μη χώρες, επιτυγχάνεται η διεύρυνση των συνεργασιών στον τομέα της υγείας. Χθες ολοκληρώσαμε τις διερευνητικές επαφές σε νοσοκομεία στο Λονδίνο, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών σε ηπατικές και ογκολογικές παθήσεις. Σύντομα θα υπάρξουν νεότερα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των νοσηλευτηρίων. Όπως βλέπετε, οι στόχοι είναι πολλοί και οφείλουμε να τους πετύχουμε.