Συνεντεύξεις

Χαλλούμι ΠΟΠ και νέες εμπορικές συναλλαγές

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εξηγεί στη «Σ» τι άλλαξε τα τελευταία 24ωρα στο χαλλούμι και πόσο αυτό επηρεάζει τους καταναλωτές

Το αγαπημένο εθνικό προϊόν μας έχει πλέον και επίσημα, και συγκεκριμένα από την περασμένη Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, ελεγχθεί και τοποθετηθεί στην αγορά ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Οι μήνες συζητήσεων και αντιδράσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και από τώρα και στο εξής ανοίγονται νέοι δρόμοι για εμπορικές προοπτικές για τον Κλάδο, αφού με την απόσυρση όλων αυτών των χαλλουμιών «μαϊμού» θα μπορεί δυνητικά να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς των Κυπρίων παραγωγών.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εξηγεί τι άλλαξε τα τελευταία 24ωρα στο χαλλούμι και πόσο αυτό επηρεάζει τους καταναλωτές. ​​

Τι άλλαξε από την 1η Σεπτεμβρίου στο κυπριακό αγαπημένο προϊόν, το χαλλούμι;

Από την 1η Σεπτεμβρίου, πλέον η αγορά προμηθεύεται μόνο χαλλούμι που φέρει τη σήμανση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το προϊόν αυτό παράγεται από τυροκομεία που έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο φορέα Bureau Veritas. Μετά από μια δύσκολη περίοδο, στην οποία υπήρξαν έντονες διεργασίες, κατέστη τελικά δυνατό να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων, σύμφωνα με το οποίο όλα τα τυροκομεία θα ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, ενώ αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι θα λαμβάνουν αμειπτική τιμή για το προϊόν το οποίο παράγουν, λαμβανομένων υπόψη και των αυξήσεων που επήλθαν στο κόστος παραγωγής από την πανδημία του κορωνοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με τη συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται ένας διαχρονικός στόχος της Κυβέρνησης, που ήταν αρχικά η καταχώρηση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και ακολούθως η παραγωγή του απ’ όλους τους τυροκόμους, με βάση τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Άφησε ικανοποιημένους τους τυροκόμους η εξέλιξη αυτή; Υπήρξαν καθόλου αντιδράσεις από τις Αγροτικές Οργανώσεις;

Θεωρώ ότι οι εξελίξεις για το χαλλούμι πρέπει να αφήνουν ικανοποιημένους όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας του, η οποία στο εξής θα υλοποιείται χωρίς σκιές και γκρίζα σημεία. Πλέον, όλα τα προϊόντα που παράγονται και φέρουν το όνομα «χαλλούμι» πρέπει να έχουν ελεγχθεί και να φέρουν τη σχετική πιστοποίηση και σήμανση ΠΟΠ. Για τον λόγο αυτό, από χθες Σάββατο άρχισαν εντατικοί έλεγχοι στην κυπριακή αγορά για να διαπιστωθεί αυτή ακριβώς η συμμόρφωση. Παράλληλα με την υλοποίηση των ελέγχων στην Αγορά της Κύπρου, αρχίζουν πλέον οι έλεγχοι και στην Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία διακινείται και ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών του προϊόντος. Στόχος είναι η πάταξη του φαινομένου του μιμητισμού και η απόσυρση όλων αυτών των προϊόντων που παρανόμως φέρουν την ονομασία χαλλούμι ή / και hellim και παρανόμως παράγονται από τυροκομεία του εξωτερικού και πωλούνται στην ευρωπαϊκή Αγορά. Αντιλαμβάνεστε ότι διανοίγονται νέες εμπορικές προοπτικές για τον Κλάδο, αφού με την απόσυρση όλων αυτών των «χαλλουμιών μαϊμού» θα μπορεί δυνητικά να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς των Κυπρίων παραγωγών.

Επηρεάζει καθόλου το αποτέλεσμα τους καταναλωτές; Η τιμή παραμένει η ίδια;

Οι καταναλωτές σε όλην αυτήν τη διαδικασία είναι και οι τελικοί κριτές για κάθε προϊόν. Άλλωστε η όλη φιλοσοφία του συστήματος των προϊόντων ΠΟΠ είναι να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν τα πραγματικά παραδοσιακά προϊόντα και όχι προϊόντα που απλώς «προσομοιάζουν» με αυτά. Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, όλες οι σκιές και τα γκρίζα σημεία που συνδέονταν με την εμπορία του προϊόντος πλέον δεν υφίστανται και ο καταναλωτής, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όταν προμηθεύεται το προϊόν χαλλούμι, θα είναι βέβαιος ότι αγοράζει το αυθεντικό κυπριακό προϊόν, έχοντας την επιλογή μεταξύ ενός χαλλουμιού το οποίο παρασκευάστηκε είτε από 100% αιγοπρόβειο γάλα είτε από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος. Όσον αφορά την τιμή του προϊόντος, αυτή θα συνεχίσει να καθορίζεται με βάση τους κανόνες λειτουργίας της Αγοράς και σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κόστος παρασκευής του προϊόντος, το οποίο ομολογουμένως έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Αυτό που αναμένεται από τον Κλάδο είναι ότι, το χαλλούμι ΠΟΠ, ειδικά στις αγορές του εξωτερικού, θα είναι σε θέση να απολαμβάνει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από άλλα παραπλήσια προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα διάφορα «τυριά σχάρας», που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πιο ακριβά από το ίδιο το χαλλούμι. Θεωρείται επίσης δεδομένη η θετική επίδραση της πιστοποίησης ΠΟΠ στη φήμη του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος.