Αναλύσεις

Για διόρθωση ιστορικών γεγονότων

Η συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς 12 Φεβρουαρίου 1977 έγινε στη Λευκωσία και όχι στη Βιέννη – δεν ήταν «Συμφωνία» δεν είχε υπογραφές

Διάβασα το άρθρο του κ. Αλέκου Μιχαηλίδη στον «Φιλελεύθερο» 12.1.2023 «Ο επιδερμικός θάνατος της ΔΔΟ και ο Χριστοδουλίδης» και βρίσκω μεγάλο λάθος τον ισχυρισμό του αρθρογράφου πως « Συμπληρώνονται 46 χρόνια από την επικύρωση της Συμφωνίας υψηλού επιπέδου, που υπέγραψαν στη Βιέννη ο τότε Πρόεδρος Μακάριος και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς….»

Και το λάθος έγκειται στα εξής:

1) Δεν υπήρξε «Συμφωνία» στις 12.2.1977 με «Σ» κεφαλαίο αλλά μια συνεννόηση με κατευθυντήριες γραμμές, (guidelines) ως οδηγίες προς τους διαπραγματευτές για να ξεκινούσε ο διακοινοτικός διάλογος.

2) Δεν υπήρξαν «υπογραφές» η συνεννόηση κρατήθηκε στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ.

3) Η συνεννόηση έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης μεταξύ Μακαρίου/Ντενκτάς προεδρεύοντος του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Αυστριακού Κούλτ Βάλτχαίμ.

4) Η συνάντηση έγινε στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ και όχι στη …Βιέννη.

5) Ούτε ο Σπ. Κυπριανού υπέγραψε οτιδήποτε το 1979 όταν και πάλι η δεύτερη συνεννόηση μεταξύ Κυπριανού/Ντενκτάς έγινε και πάλι προεδρεύοντος σε συνεδρία του τότε ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ.

6) Η μόνη τέτοια συνεννόηση που φέρει, όχι υπογραφή αλλά μονογραφή από αμφότερους, ήταν η 8η Ιουλίου 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου/Ταλάτ. (Την βρήκα από το Αρχείο του ΟΗΕ). Ο Τ. Παπαδόπουλος αρνιόταν ότι ο λαός είχε απορρίψει την ΔΔΟ και το γνωστοποίησε αυτό στον ΓΓ Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή του ημερ. 7 Ιουνίου 2004 μέσω του τότε Μόνιμου Αντιπρόσωπου της ΚΔ στον ΟΗΕ, σημερινού υποψήφιου για την προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη. (Βλέπε άρθρο μου στην «Σημερινή» 18.3.2016 «Μια ιστορία παραπλάνησης και ψευδαισθήσεων» και βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία»).

Στις 16.10.2015 έγραψα μεταξύ άλλων στο άρθρο μου «Φάντασμα οι «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» «Σημερινή» 16.10.2015.

«Στις 14 Φεβρουαρίου 1977, δύο μέρες μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία, εν τη παρουσία του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο τότε Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αφού είδε τον Βάλντχαϊμ και εξασφάλισε από πρώτο χέρι το τι έλαβε χώρα, έστειλε ενημερωτικό τηλεγράφημα στο Φόρεϊν Όφις, τονίζοντας ότι ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΘΕΝΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ από ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, καταγράφτηκαν οι λεπτομέρειες της συζήτησης και οι οδηγίες (instructions) προς τους διαπραγματευτές (to the negotiators) των δύο πλευρών ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (δηλαδή το πρακτικό). Δηλαδή, από κρατηθέντα πρακτικά, σκόπιμα και ενσυνείδητα κάποιοι τα ανήγαγαν ψευδώς, παραπλανητικά, διαστρεβλωτικά σε «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», για να ξεγελούν τον λαό και να καταπατούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Έγραψε ο ́Υπατος Αρμοστής μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζοντας:
« ... The agreed instructions to the negotiators had been worked out painstakingly and word by word - Waldheim clearly considered this the major achievement of the meeting... No document had been signed, but the minutes of the meeting, taken by the UN, included the points on the basis of which the negotiators would work. It had been agreed in principle that Cyprus would be federal, unitary, bicommunal, independent and non-aligned...»

Σχετικό επίσης το άρθρο του κ. Νίκου Κουτσού «Η ερμηνεία του κειμένου των κατευθυντηρίων γραμμών της 12ης Φεβρουαρίου (1977) – Η μεγαλύτερη ιστορική διαστρέβλωση στην πορεία του Κυπριακού». «Σημερινή» 19.12.2021

Διαβάστε επίσης: Η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ, αγαπητέ Νίκο Κουτσού