Πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια τους
Εικόνες εγκατάλειψης στους προσφυγικούς συνοικισμούς - Ένοικοι του συνοικισμού στην Παλουριώτισσα καταγγέλλουν στη «Σ» ότι διαβιούν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες
Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που τους έχουν δοθεί σπίτια ή διαμερίσματα σε προσφυγικούς συνοικισμούς, μετά τον ξεριζωμό τους το 1974 από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη πατρίδα. Δυστυχώς, στο πέρασμα των χρόνων, τα περισσότερα εκ των προσφυγικών σπιτιών άρχισαν να φθείρονται, με τις υλικές ζημιές να είναι εμφανείς. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αποτάθηκαν στους αρμοδίους, προκειμένου να τους δοθεί μια βοήθεια, για να τα φτιάξουν και να ζήσουν ξανά σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόσο γι’ αυτούς, αλλά και τις οικογένειές τους. Λόγω των αυξημένων και των καθημερινών προβλημάτων στους προσφυγικούς συνοικισμούς οι ένοικοι πλέον βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και ζητούν την βοήθεια των αρμοδίων, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Οι άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, σε αρκετούς προσφυγικούς συνοικισμούς ταλαιπωρούνται από γερασμένες ή ανύπαρκτες υποδομές, από την απουσία ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες, την απουσία συνδέσεων με τα αποχετευτικά συστήματα κ.ά.
Στη «Σημερινή» μίλησαν ένοικοι προσφυγικού συνοικισμού, οι οποίοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο, να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ο Δημήτρης Αντρέου, ο οποίος διαμένει με τη μητέρα του στον προσφυγικό συνοικισμό στην Παλουριώτισσα, ζητά τη βοήθεια του κράτους, καθώς το διαμέρισμα στο οποίο διαμένουν έχει φθαρεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Τα ταβάνι καταρρέει και μπάζει νερά
Μιλώντας στη «Σ» ο Δημήτρης, ανέφερε ότι εδώ και καιρό ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να επιληφθούν του θέματος, καθώς το διαμέρισμα έχει πολλά προβλήματα. Όπως ανέφερε, ο ίδιος λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, συμπληρώνοντας ότι η μητέρα του συγκαταλέγεται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το σπίτι χρειάζεται πολλή δουλειά καθώς επιβάλλεται να αλλαχτούν οι πόρτες και τα παράθυρα. Συμπλήρωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν εντός του σπιτιού και χρειάζονται επειγόντως επιδιόρθωση καθώς είναι επικίνδυνα είναι το μπάνιο, η τουαλέτα, η εξώπορτα που είναι σπασμένη, αλλά και το ταβάνι καθώς μπάζει νερά. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε φαίνεται η έκταση των ζημιών, κυρίως στο ταβάνι του διαμερίσματος, το οποίο, όπως μας αναφέρθηκε, «καταρρέει».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, έκαναν τα απαραίτητα διαβήματα ούτως ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι, με την κατάσταση μέχρι στιγμής να μην έχει αλλάξει, αφού κανείς δεν τους επισκέφθηκε ούτε κλήθηκε κάποιος αρμόδιος για αυτοψία της κατάστασης. Η 75χρονη μητέρα του και ο 42χρονος Δημήτρης το μόνο που ζητούν είναι οι αρμόδιοι να ακούσουν τις εκκλήσεις τους, ώστε να ελεγχθεί άμεσα το διαμέρισμα, αφού οι ζημιές μέρα με τη μέρα επηρεάζουν περισσότερο την καθημερινότητά τους καθώς το σπίτι μπάζει νερά τόσο στο υπνοδωμάτιο όσο και στο καθιστικό.
Εκτός από τις ζημιές εντός του διαμερίσματος, προβλήματα αντιμετωπίζουν και στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, με τον Δημήτρη να διηγείται ένα περιστατικό που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μερικοί από τους ενοίκους δεν δέχονται να δώσουν χρήματα για να επιδιορθωθούν οι εξωτερικές βλάβες και φθορές, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα φώτα της πολυκατοικίας. Λόγω αυτού, ηλικιωμένη γυναίκα γλίστρησε, με αποτέλεσμα να κτυπήσει και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Δημήτρης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να επιληφθούν του θέματος, καθώς από την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία ζουν κινδυνεύει και η 75χρονη μητέρα του.
«Ο προϋπολογισμός δεν ενσωματώνει τις σύγχρονες ανάγκες»
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, επέκρινε την προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι προσανατολισμένος στο να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα, αλλά στο να τα αφήσει να συσσωρευτούν για να επιλυθούν από τους επόμενους. Επιπλέον ανέφερε ότι γι’ ακόμη μια χρονιά ο προϋπολογισμός δεν ενσωματώνει τις σύγχρονες ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Αντιθέτως, είπε, επαληθεύει την τεράστια δεκαετή ανεπάρκεια της διακυβέρνησης να λειτουργήσει οργανωμένα με πλάνο και σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει μια σειρά από επικίνδυνα ζητήματα. Αναφέρθηκε σε πλήρη υποτίμηση της πραγματικότητας που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στους συνοικισμούς, με μισογκρεμισμένα σπίτια και διαμερίσματα. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι από το 2013 μέχρι το 2021 το κράτος είχε στους προϋπολογισμούς του για έργα που αφορούν τους πρόσφυγες, κονδύλι 33 εκ. και δαπάνησε μόνο τα 17, με τον απολογισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη να περιορίζεται στο 50%. Επεσήμανε δε ότι από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί μόλις 20 ανελκυστήρες σε συνοικισμούς. Από το σύνολο των 32 ανελκυστήρων που ο Υπουργός εξήγγειλε ότι θα τοποθετηθούν, 4 χρόνια μετά δεν μπήκε ούτε κι ένας.