Συνεντεύξεις

Πάφος: Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023

Φαίδωνας Φαίδωνος: «Ο τίτλος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για να δημιουργήσει η Πάφος ένα ισχυρό branding στην Ευρώπη»

Χρονιά-ορόσημο για την Πάφο μπορεί να χαρακτηριστεί το 2023, αφού, πέραν του τίτλου που κέρδισε επάξια ως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού, συνεχίζονται παράλληλα και οι προσπάθειες του Δήμου για ολιστική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα. Ο Δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» κι αναφερόμενος στον τίτλο της Πάφου ως «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού», εξηγεί πως πρόκειται για «μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εργαλεία και τα έργα έξυπνου τουρισμού, τα οποία καλύπτουν τέσσερεις βασικές κατηγορίες: τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση και την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο τίτλος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για να δημιουργήσει η Πάφος ένα ισχυρό branding στην Ευρώπη». Περαιτέρω, στη συνέντευξή του ο κ. Φαίδωνος αναφέρεται στα έργα που έγιναν στην Πάφο, τα οποία της επέτρεψαν να αναδειχθεί ως η 1η έξυπνη πόλη της Κύπρου, ενώ μιλά για τους επόμενους στόχους που έθεσε για το νέο έτος.

Πώς μια μικρή πόλη όπως η Πάφος ανέλαβε την καινοτόμο πρωτοβουλία να μετατραπεί στην 1η έξυπνη πόλη της Κύπρου;

Όπως καλά γνωρίζουμε, η τεχνολογία δεν είναι χρήσιμη μόνο για να διευρύνει τα μονοπάτια της γνώσης του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και για να τον βοηθά να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της καθημερινότητας. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος Πάφου δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής. Αρκετά πολύτιμα χρόνια είχαν ήδη χαθεί.

Τόσο εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος της πόλης, όσο και το Δημοτικό Συμβουλίου, κρίναμε ότι έφθασε η ώρα να βάλουμε την πόλη μας στη νέα εποχή. Ο δημότης της Πάφου πρέπει πλέον να αισθανθεί ότι ζει και δημιουργεί σε ένα περιβάλλον ανάλογο με εκείνο όλων των άλλων πόλεων του σύγχρονου και εξελιγμένου κόσμου. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν για την πόλη και τους κατοίκους της ένας αναχρονισμός, μια ολιγωρία, για την οποία θα είμαστε υπόλογοι στη γενιά που ακολουθεί, αλλά και στους σημερινούς δημότες μας.

Είναι με αυτά τα δεδομένα που τα τελευταία χρόνια θέσαμε ως στρατηγικό στόχο την ολιστική μετατροπή της Πάφου σε Ψηφιακή, Έξυπνη και Πράσινη πόλη, με την ταυτόχρονη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένας τομέας που θα λειτουργήσει ως τρίτος πυλώνας οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην πόλη μας παράλληλα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης.

Τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια εξέλιξη είναι νομίζω αυτονόητα. Όχι μόνον θα επιφέρει μιαν αειφόρο και σταθερή ανάπτυξη στην Πάφο, όχι μόνο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν επιτέλους οι προσοντούχοι και ταλαντούχοι νέοι μας, οι οποίοι σήμερα αναγκαστικά ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Μπορείτε να αναφέρετε και να περιγράψετε συνοπτικά τα έργα της έξυπνης πόλης που ήδη υλοποιήσατε ή προγραμματίζετε;

Τα έργα που έχουμε ήδη υλοποιήσει, με συνολική δαπάνη πλέον των 7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και αυτά που προγραμματίζουμε, κινούνται σε δύο επίπεδα: α) στα έργα που αφορούν την εσωτερική δομή και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος του πολίτη και β) σε αυτά που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο επίπεδο, προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε τα τελευταία 3 χρόνια την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου με τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων και ψηφιακών εφαρμογών για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών με τρόπο γρήγορο, άνετο και ασφαλή, μειώνοντας έτσι ουσιαστικά τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία του κοινού και αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα της δημοτικής μηχανής. Παράλληλα, δημιουργήσαμε στην Πάφο το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο και στελεχωμένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών, στο οποίο ο πολίτης μπορεί με μία μόνο ολιγόλεπτη επίσκεψη να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ή να λάβει και να καταθέσει τα έγγραφα που χρειάζεται. Την ίδια ώρα, προχωρήσαμε στη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, όπως το «Explore Pafos», για την ολοκληρωμένη προβολή της πόλης μας, καθώς και στην αναδημιουργία-αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου μας σε 6 γλώσσες.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο επίπεδο, προχωρήσαμε στη δημιουργία του δικτύου LoRaWAN, το οποίο αποτελεί την κοινή υποδομή στην οποία στηρίζονται όλες οι υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές εφαρμογές της έξυπνης πόλης, καθώς επιτρέπει τη διασύνδεση και επικοινωνία των αισθητήρων-συσκευών με τις αντίστοιχες εφαρμογές τους. Επίσης, μέσω Στρατηγικής Συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Cyta, προχωρήσαμε στη δημιουργία και φιλοξενία του Κέντρου Δεδομένων της Τοπικής Αρχής στις εγκαταστάσεις του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, ώστε να διαθέτουμε πλήρη εφεδρικότητα και πολυεπίπεδα συστήματα ασφαλείας, αλλά και αξιοποίησης, υποδομών και δεδομένων.

Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε τα εξής έργα έξυπνης πόλης:

  • Έξυπνη στάθμευση: Η Πάφος είναι η πρώτη πόλη στην Κύπρο που προχώρησε στη συνολική δημιουργία ενός πρωτοποριακού συνδυασμένου συστήματος έξυπνης στάθμευσης για 3.300 θέσεις σε όλη την πόλη. Το έργο καλύπτει όλους τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και περιλαμβάνει αισθητήρες συνδεδεμένους με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ώστε να επιτρέπει στους πολίτες να αναζητούν ελεύθερες θέσεις και να μπορούν να πληρώσουν τη θέση στάθμευσης τους online και εύκολα. Το έργο της έξυπνης στάθμευσης επικεντρώνεται στη μείωση του CO2 κατά 20% λόγω της μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Έξυπνος φωτισμός: Το έργο αυτό επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω του συνεπακόλουθου περιορισμού της ποσότητας ρυπογόνων αερίων. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 7.000 λαμπτήρες δρόμου έχουν αντικατασταθεί με έξυπνα και συνδεδεμένα φώτα led, μειώνοντας την κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 55%.
  • Έξυπνοι πυλώνες: Στην Πάφο έχουμε ήδη τοποθετήσει 55 έξυπνους πυλώνες, οι οποίοι μετρούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τους εγκατεστημένους αισθητήρες, ενώ οι οθόνες led που διαθέτουν, ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνθήκες αυτές. Οι οθόνες χρησιμοποιούνται επίσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα και παρέχουν και δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ.
  • Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS): Το έργο της ανάπτυξης και συντήρησης του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS) αποτελείται από την κατασκευή και την επέκταση των συστημάτων γεωγραφικής πληροφορίας, όπως χάρτες και δεδομένα χωρογραφίας, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση, τον προγραμματισμό και την επεξεργασία των γεωγραφικών δεδομένων. Με τη χρήση του GIS επωφελούνται τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι πολίτες, αφού έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.

Υπό υλοποίηση βρίσκονται ακόμη τα ακόλουθα έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν και παραδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια:

  • Έξυπνη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων: Το έργο αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 30.000 έξυπνων υδρομετρητών, και λογισμικού, καθώς και υπηρεσίες για την αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων συστημάτων. Μέσα από αυτό το έργο αναμένεται ότι θα μειωθούν αισθητά οι απώλειες του νερού αλλά και θα αυξηθεί η ποιότητα του νερού που φτάνει στα νοικοκυριά.
  • PafosNow: Η εφαρμογή PafosNow θα προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής τελών και λογαριασμών, πληρωμή των χώρων στάθμευσης, ενημέρωση των δημοτών σχετικά με νέα, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου Πάφου. Επίσης, θα περιλαμβάνει εφαρμογές πληροφοριών και τουριστικών οδηγών καθώς επίσης και εφαρμογές μεικτής πραγματικότητας. Μέσα από αυτήν την εφαρμογή οραματιζόμαστε να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Πάφου σε μια μόνο εφαρμογή, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού

Τι σημαίνει για την Πάφο η ανάδειξή της ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού για το 2023;

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εργαλεία και τα έργα έξυπνου τουρισμού, τα οποία καλύπτουν τέσσερεις βασικές κατηγορίες: τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα, την ψηφιοποίηση και την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα.

Όπως προανέφερα, η Πάφος, ως ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός όχι μόνο της Κύπρου αλλά της Μεσογείου, κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών έργων έξυπνης πόλης, που οδήγησαν στον τίτλο αυτό. Η διαδικασία επιλογής ήταν δύσκολη και ισχυρά ανταγωνιστική, αλλά μετά από σκληρή και συντονισμένη δουλειά καταφέραμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο τίτλος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό διαβατήριο για να δημιουργήσει η Πάφος ένα ισχυρό branding στην Ευρώπη. Η πόλη μας θα λάβει υποστήριξη από εμπειρογνώμονες για την καλύτερη προώθησή της ως τουριστικού προορισμού στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ένα γλυπτό για το κέντρο της πόλης, ένα διαφημιστικό βίντεο και πολλές άλλες προωθητικές δράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βελτιώσουν το προφίλ της πόλης μας και να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών.

Να αναμένουμε ενέργειες και δράσεις παρόμοιες με το 2017, όταν η Πάφος ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Σίγουρα θα έχουμε αυξημένη δραστηριότητα που θα σχετίζεται με ενέργειες και δράσεις στις τέσσερεις κατηγορίες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτιστεί ήδη ένας κατάλογος με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν. Στόχος μας είναι οι δράσεις αυτές να είναι υψηλής ποιότητας και να συμβάλουν στη βελτίωση της εμπειρίας τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων της πόλης μας. Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στους ξένους και ντόπιους επισκέπτες μας ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, μέσω των οποίων θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της πόλης μας και θα αποκομίσουν μια βαθύτερη κατανόηση του πολιτισμού μας. Θα δώσουμε επίσης προτεραιότητα σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της έξυπνης κινητικότητας, τη διατήρηση των φυσικών μας πόρων μέσω της έξυπνης διαχείρισης των υδάτινων πόρων κ.ά.. Με την προώθηση πρακτικών βιώσιμου τουρισμού μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πόλη μας θα παραμείνει ένας ζωντανός και ακμάζων προορισμός για τις επόμενες γενιές, ενώ θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και μια πιο βιώσιμη, προσβάσιμη και πολιτιστικά πλούσια κοινωνία.

Χρονιά ορόσημο για την Πάφο το 2023

Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος του Δήμου Πάφου για το 2023;

Το 2023 θα είναι για την Πάφο χρονιά-ορόσημο. Θα είναι η χρονιά της πλήρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού και της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι κτηριακές εγκαταστάσεις των οποίων ολοκληρώνονται εντός των προσεχών μηνών. Η λειτουργία των Πανεπιστημίων αυτών θα αλλάξει ριζικά την πόλη και θα τη θέσει οριστικά στην τροχιά μιας νέας εποχής. Το 2023 θα είναι επίσης η χρονιά που θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα ανάπλασης που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η λεωφόρος Ελλάδος, ο νέος κεντρικός σταθμός λεωφορείων και οι έξυπνες στάσεις, η ανάπλαση του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου, ενώ θα αρχίσουν και τα νέα μεγάλα έργα, όπως η δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο κέντρο της πόλης, οι αναπλάσεις της περιοχής Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο και πολλά άλλα. Η νέα αυτή δέσμη έργων έρχεται να συμπληρώσει τα υφιστάμενα, ώστε η Πάφος να αποκτήσει επιτέλους ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών, που θα σφραγίσουν την εικόνα της για τις δεκαετίες που ακολουθούν.

Σε τι υστερεί η πόλη της Πάφου και ποιο είναι το όραμά σας σας για το μέλλον;

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έργα έγιναν πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε η Πάφος να μη στερείται πλέον των υποδομών που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη, λειτουργική, φιλική και ελκυστική πόλη. Ωστόσο, δρόμοι, πλατείες, πάρκα και κτήρια πάντοτε θα γίνονται, όχι μόνο γιατί θα υπάρχει ένας δραστήριος και ευσυνείδητος Δήμαρχος, αλλά και γιατί οι ανάγκες το επιβάλλουν. Εκείνο, όμως, που κάνει τη διαφορά, αυτό που αλλάζει την τύχη μιας πόλης και καθορίζει την πορεία της για τις δεκαετίες που ακολουθούν, δεν είναι η εφαρμογή μιας επιτυχημένης διαχείρισης. Είναι η σύλληψη και η υλοποίηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισης που θα ανοίγει νέους ορίζοντες για την πόλη και τους κατοίκους της, που θα κτίσει γερά τα θεμέλια της προόδου και της ανάπτυξης, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της. Με άλλα λόγια, μιας μεταρρύθμισης ικανής να θέσει την πόλη στην τροχιά της εποχής της και να την ετοιμάσει για τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Και αυτή η μεταρρύθμιση, αυτό το όραμα, δεν μπορεί παρά να εστιάζει στην ανάπτυξη του τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Καινοτομίας και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Πόσο κοντά είστε στον στόχο αυτό;

Είμαι πραγματικά ευτυχής -και επιτρέψτε μου να πω, περήφανος- γιατί τα τελευταία χρόνια θέσαμε γερά θεμέλια για την υλοποίηση του οράματος αυτού. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά, με σωστό προγραμματισμό και την απαραίτητη αποφασιστικότητα, με τη στήριξη του Κράτους και της Κυβέρνησης αλλά και τη δική μας επιμονή, κατορθώσαμε να θέσουμε την Πάφο στην τροχιά της νέας εποχής. Ο στρατηγικός στόχος που είχαμε θέσει για την ανάπτυξη του τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Καινοτομίας και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Είναι πεποίθησή μου ότι η Πάφος, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, οφείλει να επενδύσει πολυδιάστατα στην Εκπαίδευση -και μάλιστα σε περιφερειακό επίπεδο- προκειμένου να απολαμβάνει τα διάφορα επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη που δημιουργούνται από την εγκατάσταση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε μια περιοχή. Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή θα επιτύχει ταυτόχρονα μια σημαντική αύξηση της κρίσιμης μάζας του πληθυσμού, με την προσέλκυση φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού, με όλες τις θετικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Παράλληλα, οφείλει να επενδύσει στην Καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, ώστε να δημιουργήσει το απαραίτητο «οικοσύστημα», το φιλικό δηλαδή περιβάλλον που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τον στόχο αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα έργα της Ψηφιακής και Έξυπνης Πόλης τα οποία συνεχίζονται, διευρύνονται και εμπλουτίζονται, ενώ αναμένουμε ότι η πόλη μας θα φιλοξενήσει σύντομα και μία τουλάχιστον εταιρεία υψηλής τεχνολογίας παγκόσμιας εμβέλειας, πράγμα που θα μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος και των προσδοκιών μας.

Αισθάνομαι ειλικρινά ότι κανένας πλέον δεν έχει το δικαίωμα, ούτε μπορεί, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, να οδηγήσει ξανά την Πάφο στη στασιμότητα και στην οπισθοχώρηση. Εγκαρδιωμένοι και εμψυχωμένοι από όσα κατορθώσαμε τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Για να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας και κάνουμε την Πάφο μια πόλη όπου να αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.