Αναλύσεις

Οι προτεραιότητες των δύο διεκδικητών της Προεδρίας των Δικηγόρων

Μιχάλης Βορκάς και Χρίστος Κληρίδης, ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σημερινή»

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, ο δικηγορικός κόσμος της Κύπρου αποφασίζει ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν για την επόμενη τριετία. Οι δύο πρωταγωνιστές που διεκδικούν την Προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς και Χρίστος Κληρίδης, αρθρογραφούν στη «Σ» καταγράφοντας τoυς κυριότερους στόχους που έθεσαν και τις βασικές τους προτεραιότητες, στις οποίες θα εγκύψουν σε περίπτωση εκλογής τους στη θέση του Προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως ο Χρίστος Κληρίδης είχε κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2020 και διεκδικεί ακόμα μια τριετία στην ηγεσία του Συλλόγου, ενώ ο Μιχάλης Βορκάς, ως ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, θέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 3.00 μ.μ. Η ημερησία διάταξη της συνέλευσης περιλαμβάνει εισαγωγή από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σύντομη λογοδοσία από τον αιρετό Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και την εκλογή αιρετού Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την περίοδο που διαρκεί μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Θα εκλεγούν επίσης τέσσερεις δικηγόροι, ως μέλη του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για την ίδια περίοδο.

15.10 ΒΟΡΚΑΣ .png

Μιχάλης Βορκάς: Οι 10 κυριότεροι στόχοι μου

Στις 18 Οκτωβρίου 2023 διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Σε αυτές καλούνται να παραστούν και να ψηφίσουν 4.500 περίπου συνάδελφοι, τους 17 συνολικά εκπροσώπους τους για την επόμενη τριετία. Έχω ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά μου διεκδικώντας τη θέση του Προέδρου του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου.

Κατά την τριετία που μας πέρασε είχα την τιμή να εκλεγώ ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προώθησα μαζί με τους συνεργάτες μου τον τοπικό μας σύλλογο, την αναβάθμισή του και παράλληλα συμβάλαμε θετικά στην υλοποίηση των στόχων της μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Ταυτόχρονα ως μέλος, εκ του νόμου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, να κατανοήσω και να αναμειχθώ στα ευρύτερα ζητήματα της αρμοδιότητας αυτού, τα οποία ομολογουμένως είναι πάρα πολλά.

«Πιστεύω στη συνεργασία, και είναι αυτήν που θα επιδιώξω σε περίπτωση εκλογής μου, με τις εξουσίες του κράτους και τους θεσμούς, για προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν»

Η πιο πάνω πολύτιμη εμπειρία μου, το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τη δικαιοσύνη και το δικηγορικό επάγγελμα, ως και για προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων όλων των δικηγόρων, μαζί με τη συλλογικότητα που διακρίνει τις ενέργειές μου, αλλά και τη μεγάλη μου όρεξη για δουλειά, πιστεύω πως όλα μαζί θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των κυριότερων στόχων μου, που θα είναι:

(α) Η αναβάθμιση του κύρους του δικηγόρου στην κυπριακή κοινωνία, μακριά από δράσεις και συμπεριφορές, που εκθέτουν και τσουβαλιάζουν το σύνολο των συναδέλφων.

(β) Η συνεργασία με όλες τις εξουσίες και θεσμούς του κράτους κατά τρόπο που να αγγίξουν στην πράξη και να δώσουν αποτελεσματική λύση στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, είτε ως παρόχους διοικητικών υπηρεσιών είτε στο πλαίσιο της άσκησης του λειτουργήματός τους ενώπιον των Δικαστηρίων.

(γ) Η θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης και στις υπόλοιπες δικαστικές δικαιοδοσίες που δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί.

(δ) Η θέσπιση νέων κανόνων άμεσης εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

(ε) Η αύξηση της δικηγορικής ύλης σε συνδυασμό και με την αναγκαιότητα συμμόρφωσης του κράτους με τις διεθνείς δεσμεύσεις του για καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος.

(στ) Η εγκατάσταση όλων των Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων της Λευκωσίας και του Εφετείου σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα, που να διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές γι’ αυτόν τον σκοπό.

(ζ) Η θέσπιση νέων διαδικασιών στα ζητήματα της αρμοδιότητας του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου ως Εποπτικής Αρχής και η συνεργασία αυτής με τις αντίστοιχες Εποπτικές Αρχές του κράτους.

(η) Η εξυπηρέτηση όλων των μελών του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και όχι η άνευ ουσιαστικής αιτίας αστυνόμευσή τους με πρώτιστο στόχο την επιμόρφωση, την πρόληψη και την αποφυγή αχρείαστων οικονομικών επιβαρύνσεων σε αυτούς, ιδιαίτερα στους νέους δικηγόρους.

(θ) Η θετική συμβολή των δικηγόρων σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά που άπτονται της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Κύπρου, των θεμάτων που αφορούν την κυπριακή Οικονομία, τα δικαιώματα των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία όπου υφίστανται, για παράδειγμα, bulling, ο εθισμός τους σε ναρκωτικές ουσίες κ.λπ.

(ι) Η επίλυση του πλέον σημαντικού προβλήματος που αφορά την αναλογιστική ζημιά στο Ταμείο Συντάξεων των Δικηγόρων χωρίς τη θυματοποίηση κανενός.

Όλα τα πιο πάνω, μαζί με πάρα πολλά άλλα ζητήματα, που ήδη απασχολούν τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, πιστεύω πως το νέο συμβούλιο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου μπορεί να τα αντιμετωπίσει και προωθήσει με συλλογικό τρόπο και σίγουρα μέσα από διαδικασίες που θα δώσουν εκεί που απαιτείται το δικαίωμα σε όλους ανεξαίρετα τους δικηγόρους να τοποθετηθούν πριν από τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Πιστεύω στη συνεργασία, και είναι αυτήν που θα επιδιώξω σε περίπτωση εκλογής μου, με τις εξουσίες του κράτους και τους θεσμούς, για προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν για το καλό τόσο του δικηγορικού κόσμου όσο και της Οικονομίας και Κοινωνίας της Κύπρου, στην οποία οι δικηγόροι προσφέρουν για δεκαετίες.

15.10 ΚΛΗΡΙΔΗΣ .png

Δρ Χρίστος Κληρίδης: Στοχευμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις

Βασική προτεραιότητα του συνδυασμού μου στις επερχόμενες εκλογές για την Προεδρία και Μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι η ενίσχυση των λειτουργών της Δικαιοσύνης μέσα σε ένα ενισχυμένο κράτος δικαίου.

Αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

α) Η επόμενη τριετία πρέπει να γίνει τριετία αναβάθμισης και προώθησης της διαιτησίας ως μεθόδου επίλυσης διαφορών μεταξύ διαδίκων. Τούτο συνεπάγεται ενίσχυση του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του Π.Δ.Σ. διά του εμπλουτισμού του μητρώου του, και συμπερίληψη σε αυτό μεγαλύτερου αριθμού δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων με επταετή έως δωδεκαετή πείρα άσκησης δικηγορίας στον τομέα της ειδικότητάς τους και σε σχέση με απαιτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Ο θεσμός της διαιτησίας και διαμεσολάβησης πρέπει επίσης να ενισχυθεί με τον εκσυγχρονισμό βασικού δικαίου που διέπει τις διαιτησίες και την εξασφάλιση μόνιμου χώρου, τον οποίον θα μπορούν να επισκέπτονται οι δικηγόροι και διαιτητές για τις ακροάσεις των υποθέσεων. Ο εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών είναι μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται ανά την υφήλιο και θα επιτευχθεί μόνο με την προώθησή της από τον Π.Δ.Σ. σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Η αμοιβή διά τα θέματα αυτά θα πρέπει να είναι λογική, για να υπάρχει κίνητρο προσφυγής στη διαδικασία αυτή.

«Βασική προτεραιότητα του συνδυασμού μου στις επερχόμενες εκλογές για την Προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι η ενίσχυση των λειτουργών της Δικαιοσύνης μέσα σε ένα ενισχυμένο κράτος δικαίου»

β) Παράλληλα θα πρέπει, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί, αλλά και οι δικηγόροι, να αυξηθούν δραματικά τα έξοδα στις περιπτώσεις όπου η διαφορά δεν μπορεί να επιλυθεί με διαιτησία ή διαμεσολάβηση. Αυτό θα σημαίνει ότι οι διάδικοι θα προτιμούν πάντοτε την επίλυση της διαφοράς τους με διαιτησία ή διαμεσολάβηση, για να αποφύγουν το υψηλό κόστος του δικαστηρίου αλλά και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

γ) Θα πρέπει απαραίτητα να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για την αποτελεσματική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Με εισήγησή μου, πέρα από τον εκσυγχρονισμό του δικαίου, συμπεριλήφθηκε πρόταση για τον διορισμό προς όφελος του εξ αποφάσεως πιστωτή, άλλου δικηγόρου, ο οποίος θα ενεργεί ως παραλήπτης/διαχειριστής της περιουσίας του εξ αποφάσεως χρεώστη. Μετά την εξασφάλιση δε του διατάγματος, ο δικηγόρος παραλήπτης/διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να αποτείνεται στις τράπεζες για έρευνα, όσον αφορά τους λογαριασμούς και τα υπόλοιπα του εξ αποφάσεως χρεώστη, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές για εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων ή για διαπίστωση τυχόν γενόμενων διαβιβάσεων κατά τη διάρκεια που εκκρεμούσε η διαφορά και πριν ή και μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Παράλληλα, προτίθεμαι να προωθήσω την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρότασης νόμου, την οποία έχουμε ετοιμάσει με δικές μου οδηγίες και κατέθεσα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την οποίαν, και για σκοπούς διασφάλισης καλύτερου ελέγχου και αποφυγής ξεπλύματος χρήματος, ορισμένα είδη συμβολαίων ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ. μακροχρόνιες ενοικιάσεις και πωλητήρια έγγραφα που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο, να γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα από δικηγόρους. Η προώθηση της πρότασης νόμου αυτής έχει ήδη ξεκινήσει και είχα επαφές με βουλευτές της Επιτροπής Νομικών για την άμεση προώθησή της.

δ) Θα δημιουργηθεί νέα Επιτροπή του Π.Δ.Σ., η οποία θα σχετίζεται με θέματα που αφορούν τις κυρώσεις αλλά και τους κανονισμούς και νομοθεσία για το «ξέπλυμα». Στόχος της Επιτροπής είναι, πέρα από τη βελτίωση του εποπτικού συστήματος που ακολουθείται σήμερα από τον Π.Δ.Σ., και την καλύτερη ενημέρωση των μελών μας, μέσα από διάφορες ενέργειες να έχει συνεχή διαβούλευση με τα μέλη μας σε σχέση με θέματα που τα απασχολούν. Θα είναι ένα διαρκές forum ανταλλαγής απόψεων και προτεινόμενων από όλους τους εμπλεκόμενους λύσεων.

ε) Προώθηση και τελική επίλυση του θέματος που αφορά τη βιωσιμότητα του Ταμείου Συντάξεως, ενός πολυεπίπεδου ταμείου, το οποίο θα παρέχει την ευχέρεια σε όσους επιθυμούν να παραμείνουν, να παραμείνουν σε αυτό, είτε υπό την μορφή του υφιστάμενου ταμείου, έστω και με την καταβολή κάποιων αυξημένων εισφορών, είτε υπό την μορφή Ταμείου Προνοίας. Όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πρέπει να έχουν την επιλογή αυτή.

ζ) Προώθηση στο εξωτερικό επισκέψεων ομάδων μελών μας στο πλαίσιο συγκεκριμένων εκδηλώσεων με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως Κέντρου της Μεσογείου σε ευρωπαϊκή χώρα, απ’ όπου μπορούν να διεξάγονται οι εργασίες διαφόρων επιχειρήσεων διεθνώς. Επίσης ως Κέντρου επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του Εμπορικού Δικαστηρίου, αλλά και μέσω διαιτησίας

η) Τέλος, περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των οργάνων του Π.Δ.Σ.