Αναλύσεις

Κινδυνεύει να πνιγεί με μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές η Κύπρος (Βίντεο)

Στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι αρχές στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ και υπό τον φόβο αύξησης των πιθανών στόχων τρομοκρατίας.

Οι αρχές της Δημοκρατίας πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους με τη συμβολή της Εθνικής φρουράς για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών ιδιαίτερα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας. Για λόγους ασφαλείας δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τη συμβολή του στρατού.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας ως δεδομένη την αδυναμία του Λιβάνου να επιτηρεί επαρκώς τα χωρικά του ύδατα, βρίσκεται σε ετοιμότητα για την διαχείριση ενδεχόμενων αυξημένων παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζο Χατζηβασιλείου, «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αριθμός στο Λίβανο Συρων υπηκόων που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Και πολλοί απ'αυτούς τους ανθρώπους ενδεχομένως, αν για παράδειγμα υπάρξει επέκταση του πολέμου και σε περιοχές του Λιβάνου με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, θα αυξήσει το αίσθημα της ανασφάλειας που αισθάνονται στο Λίβανο και άρα σίγουρα θα είναι και αυξημένες οι ροές προς την Κύπρο».

Για τις ανάγκες που θα προκύψουν έχει στηθεί ένας πρόχειρος δευτερεύων καταυλισμός με σκηνές στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα. Παράλληλα αναγνωρίζεται ότι οι δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες και για αυτό η κυβέρνηση ζητεί την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοήθεια από κράτη μέλη για διοχέτευση αυτών των ροών.   

Σύμφωνα με τον Χατζηβασιλείου, «αν μιλούμε για μια άφιξη χιλιάδων μεταναστών αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο που να είναι επαρκές και να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο τεράστιο αριθμό. Εκεί είναι που θα χρειαστεί να υπάρξει επέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να έχουμε μια διαχείριση πλέον ενός προβλήματος που ξεπερνά τα όρια και τα δεδομένα της Κύπρου».

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει τεθεί σε επίπεδο ετοιμότητας 2 για εφαρμογή του ειδικού εθνικού σχεδίου Τεύκρος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τεθεί σε άμεση ετοιμότητα όλα τα πρωτεύοντα μέσα έρευνας και διάσωσης.

Ο διοικητής του ΚΣΕΔ, Αντιπλοίαρχος Ανδρέας Χαραλαμπίδης, σημείωσε ότι «ως έρευνα και διάσωση βρισκόμαστε εφαρμογή το επίπεδο ετοιμότητας 2 του ειδικού εθνικού σχεδίου "ΤΕΥΚΡΟΣ".  Όλα τα διαθέσιμα μέσα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας όπως σκάφη, ελικόπτερα του στρατού κ.ο.κ. Ξεφύγαμε από την κατάσταση απλής παρακολούθησης της κατάστασης.  Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα μέσα για την διάσωση».

Το θέμα του Μεταναστευτικού, βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατία, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να θέσει τα δεδομένα ενώπιον των ομολόγων του.

Δείτε το ρεπορτάζ: