Αναλύσεις

Νέα έρευνα από την Action Global Communications αποκαλύπτει τις τάσεις χρήσεις των media σε 7 χώρες

Το 77% των συμμετεχόντων έχει καλύτερη εικόνα για τα brands που τοποθετούνται δημόσια για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Action Global Communications, το βραβευμένο ανεξάρτητo δίκτυo στρατηγικής επικοινωνίας και marketing, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μεγάλης κλίμακας έρευνας ‘Media Navigator by Action’, για τη χρήση των media, που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία 3GEM Research & Insights, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 2,750 άτομα,

Η έρευνα διενεργήθηκε με στόχο την παροχή χρήσιμων insights για την ανάπτυξη στοχευμένων και αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας που ανταποκρίνονται στο σημερινό τοπίο των media. Καλύπτοντας επτά διαφορετικές αγορές εντός του δικτύου της Action (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Καζακστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία), η έρευνα εμβάθυνε στη χρήση και την κατανάλωση των MME (media consumption) από τους χρήστες καθώς και τη δημόσια εικόνα (public perception) που έχει το κοινό γι’ αυτά. Η έρευνα συμπεριέλαβε τόσο τα παραδοσιακά και τα ηλεκτρονικά MME, όσο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μερικές από τις τάσεις που ανέδειξε η έρευνα είναι οι ακόλουθες:

  • Oι χρήστες είναι περισσότερο ενημερωμένοι από ποτέ, καθώς υιοθετούν πολλαπλά κανάλια για πρόσβαση σε περιεχόμενο, με διαφορετικό σκοπό το καθένα. Ως αποτέλεσμα, είναι καθοριστικό για τα brands να ακολουθούν μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και να αξιοποιούν αποτελεσματικά κάθε κανάλι, είτε παραδοσιακό, είτε ψηφιακό.
  • Επιπλέον, η γνώση για τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς παίζει σημαντικό ρόλο για το χτίσιμο και την υλοποίηση της κατάλληλης στρατηγικής.
  • Από την άλλη τα social media παραμένουν ένα κυρίαρχο μέσο, και παρόλο που η αξιοπιστία τους βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αποτελεσματικότητα του influencer marketing, που προάγει το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με ένα brand.
  • Τέλος, τα podcasts αποκτούν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα και εξελίσσονται σε ένα δυνατό, νέο μέσο.

Τα ευρήματα της έρευνας ‘Media Navigator by Action’ Μέσω της έρευνας τονίζεται η σημασία της διεξοδικής κατανόησης τόσο του κοινού όσο και του τοπίου των ΜΜΕ σε τοπικό επίπεδο, με την ανάγκη για βαθιά κατανόηση των διαφορετικών και ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων μιας αγοράς, όπως είναι οι αξίες και οι πεποιθήσεις, να είναι υψίστης σημασίας για τη δημιουργία αλληλεπίδρασης με το εκάστοτε κοινό.

Μιλώντας με νούμερα, για την Κύπρο:

  • Το 52% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να σχηματίσει μία πιο θετική γνώμη για τα brands που τοποθετούνται πάνω σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους.
  • 1 στους 2 συμμετέχοντες στην Κύπρο δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί και να αλληλεπιδράσει με brands των οποίων η επικοινωνία και οι καμπάνιες αντηχούν την τοπική κουλτούρα και τις τοπικές αξίες.
  • Το 72% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι ο τρόπος που προτιμούν να αλληλοεπιδρούν με μάρκες είναι μέσω των κοινωνικών μέσων, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 85% για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών
  • Το 60% των συμμετεχόντων θεωρούν τα ειδησεογραφικά portals την πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, με την τηλεόραση να ακολουθεί.
  • Το 55% των συμμετεχόντων θεωρεί τις παραδοσιακές πηγές ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εφημερίδων και της τηλεόρασης, ως πολύ αξιόπιστες.
  • 9 στους 10 συμμετέχοντες θεωρούν εξαιρετικά σημαντική ή πολύ σημαντική την πρόσβαση σε διαφορετικές ειδησεογραφικές πηγές, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν μία πιο σφαιρική αντίληψη.
  • Το 92% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Instagram, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις ηλικίες 18-24. Αντίθετα, το 88% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Facebook, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται στις ηλικίες 18-24.
  • Το 62% των συμμετεχόντων χρησιμοποιεί τακτικά το TikTok, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 79% στις ηλικίες 18-24.
  • Το 66% των συμμετεχόντων ακούει τακτικά podcasts, με το 39% να τα ακούει τουλάχιστον μηνιαίως.
  • 59% των συμμετεχόντων έχει πάρει αγοραστικές αποφάσεις ή έχει διαμορφώσει τη γνώμη του από προτάσεις που είδαν από influencers, ενώ το ποσοστό αυτό για τις ηλικιακές ομάδες 18-24 φθάνει το 75%.

Όπως σημειώνει ο Κρις Χριστοδούλου, CEO της Action Global Communications, η πρώτη έρευνα της Action έρχεται σε μια περίοδο όπου το τοπίο στα μέσα εξελίσσεται ταχύτατα και οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους πολλές διαφορετικές επιλογές στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο, τα brands, αλλά και μεταξύ τους.

«Στο σύγχρονο, ταχέως εξελισσόμενο και δυναμικό περιβάλλον, είναι κρίσιμο για τα brands να προηγούνται των εξελίξεων και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες στις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις του κοινού τους,» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. «Η βαθύτερη γνώση για τις συνήθειες και τις αντιλήψεις των καταναλωτών σήμερα θα δώσει στους decision-makers στο marketing και την επικοινωνία τη δυνατότητα να σχεδιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές και να κατανέμουν σωστότερα το διαθέσιμο budget. Η πλήρης κατανόηση των διαφορών της κάθε αγοράς είναι εξίσου σημαντική, καθώς η συμπεριφορά του καταναλωτή μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά ανά αγορά, όπως επιβεβαιώνει επίσης η έρευνά μας.»

«Η έρευνα ‘Media Navigator by Action’ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα brands που επιθυμούν να πλοηγηθούν στο σύνθετο και διαρκώς εξελισσόμενο media τοπίο», δήλωσε η Νατάσα Περδίου, Country Manager της Action Cyprus. «Η ευθυγράμμιση των στρατηγικών marketing και επικοινωνίας με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών παρέχει τη δυνατότητα στα brands να συσχετιστούν αποτελεσματικά με το κοινό τους και ως εκ τούτου, να έχουν χτίσουν ακόμη πιο στενούς δεσμούς μαζί του».

Ολόκληρη η έρευνα ‘Media Navigator by Action’ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Action Global Communications: actionprgroup.com

Εδώ μπορείτε να δείτε το infographic για τα αποτελέσματα της έρευνας στην Κύπρο: https://actionprgroup.com/infographic-of-cyprus/