Αναλύσεις

«SOS» για το Μεταναστευτικό

Ασκήσεις επί χάρτου για μαζική κάθοδο ροών στην Κύπρο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το μεταναστευτικό λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις πληροφορίες για αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι διαδρομές των διακινητών προς την Κύπρο

Το ενδεχόμενο να εισέλθει η Χεζμπολάχ στον πόλεμο είναι πιο ορατό από ποτέ, κάτι το οποίο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα «σπρώξει» αρκετούς ανθρώπους προς τις βάρκες με προορισμό την Κύπρο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πέρασμα που ξεκινά από τον Λίβανο και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Η συγκεκριμένη διαδρομή ευθύνεται και για την αύξηση κατά 40% στις αιτήσεις ασύλου από Σύρους.

Ωστόσο, το δρομολόγιο Λίβανος - Κάβο Γκρέκο δεν είναι η μοναδική δίοδος για να φτάσουν στην Κύπρο παράτυποι μετανάστες, με την εφευρετικότητα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων να μην περιορίζεται μόνο στις διακινήσεις διά θαλάσσης. Η μεγαλύτερη ανοικτή πληγή του μεταναστευτικού στην Κύπρο είναι η γραμμή αντιπαράταξης. Πτήσεις από χώρες όπως ο Λίβανος φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μεταφέρονται στα κατεχόμενα είτε διά θαλάσσης είτε μέσω του παράνομου αεροδρομίου. Από εκεί προωθούνται προς τη γραμμή αντιπαράταξης, με σκοπό να περάσουν από τα «τυφλά» σημεία στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για να αιτηθούν άσυλο. Τη δεδομένη στιγμή το ποσοστό διέλευσης μεταναστών από τα κατεχόμενα ανέρχεται στο 76%.

Οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να αυξηθούν κατά πολύ στην περίπτωση που η Αίγυπτος ανοίξει τα σύνορά της με τη Γάζα για να διαφύγουν οι άμαχοι. Τη δεδομένη στιγμή, οι Παλαιστίνιοι παραμένουν αποκλεισμένοι στα ερείπια της Γάζας, με τον ΟΗΕ να υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 600.000 εκτοπισμένοι.

Επί του παρόντος, στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα έχει στηθεί ένας πρόχειρος δευτερεύων καταυλισμός με σκηνές για τις ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν.

Παράλληλα, η Κύπρος προετοιμάζεται εντατικά για όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες που βρίσκονται στο Ισραήλ, τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Οι κυπριακές Αρχές υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί η εκκένωση 100.000 ατόμων.

Στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, υπάρχουν ομάδες από 19 κράτη που συνεργάζονται με τις κυπριακές Αρχές για προετοιμασία προς αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή της καθόδου στο νησί ενός μεγάλου αριθμού πολιτών που θα απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή.

«Δυστυχώς χάσαμε το μομέντουμ που είχαμε με τον Λίβανο»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για το πώς επηρεάζεται η πολιτική τής κυβέρνησης στα ζητήματα μετανάστευσης μίλησε στη «Σ» ο Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, Ανδρέας Γεωργιάδης.

Αρχικά ανέφερε ότι όλη η προσοχή μεταφέρθηκε προς τον νότιο Λίβανο, όπου υπάρχουν ανταλλαγές πυρών. «Χάσαμε, δυστυχώς, το μομέντουμ που είχαμε με τον Λίβανο. Μας είχε υποσχεθεί έξτρα αστυνόμευση στα βόρεια παράλια. Τώρα υπάρχει ένα χάος».

Συμπλήρωσε ότι όλες οι πληροφορίες για αύξηση στις μεταναστευτικές ροές προκύπτουν μέσα από τις έρευνες των Αρχών, της Αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών. «Είναι ένας συνδυασμός πληροφοριών και, για να τις πάρουμε στα σοβαρά, πρέπει πρώτα να τις διασταυρώσουμε από 2-3 πλευρές. Οι Αρχές προχωρούν στη διαδικασία διασταύρωσης των πληροφοριών, όμως η πληροφορία παραμένει πληροφορία μέχρι την επιβεβαίωσή της».

«Θα έχουμε ροές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούμε να διαχειριστούμε»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να έρθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία Παλαιστίνιοι της Γάζας, ανέφερε ότι, προς το παρόν, οι Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη Γάζα. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος και αν θα εισέλθουν στον πόλεμο η Χεζμπολάχ και το Ιράν. Παρακαλώ να μη γίνει κάτι τέτοιο γιατί θα είναι καταστροφικό για την περιοχή αλλά και για εμάς. Θα έχουμε ροές πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούμε να διαχειριστούμε».

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική του. «Πηγαίνουμε αρκετά καλά, όμως έχουμε μιαν αύξηση 15% στις αφίξεις Σύρων. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει την πολιτική της».

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως θα ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται για τη Συρία. «Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου άρχισε να κάνει μια προεργασία για τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών που θα επιδιώξουν αυτήν την αλλαγή», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο δουλεύει πολύ καλά το θέμα της μείωσης μεταναστών από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και συγκεκριμένα από το Κόνγκο, τη Νιγηρία και το Καμερούν. «Έχουμε δει μεγάλη διαφορά. Αυτό επιτεύχθηκε με την άμεση εξέταση των αιτήσεων, τις απελάσεις και τις επιστροφές», τόνισε.

Μιλώντας για το σχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι ικανοποιεί τις θέσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. «Πολλά από αυτά που ζητήσαμε να μπουν είναι μέσα και αυτό θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται πλέον ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να μας ακούν και μας ικανοποιούν τις ανάγκες μας».

20.10 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ .png

563 αιτήσεις ασύλου από την έναρξη του πολέμου

Η «Σ» έχει στην κατοχή της συγκριτικά στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, μέχρι τις 25 του μήνα, καταγράφηκαν 563 αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρονικού διαστήματος είχαμε 319 αιτήσεις ασύλου, κάτι που δείχνει μιαν αύξηση που θα πρέπει να παρακολουθείται. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2022 από τις 7 μέχρι τις 25 του μήνα καταγράφηκαν 552 αιτήσεις ασύλου, αριθμός που κυμαίνεται κοντά στα φετινά στατιστικά. Συνολικά, από 1-25 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 806 αιτήσεις ασύλου.

29.10 ΑΦΙΞΕΙΣ .png

40% αύξηση στις αιτήσεις Σύρων

Όπως λέχθηκε πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει μεγάλη σημασία στον περιορισμό μεταναστευτικών ροών από αφρικανικές χώρες, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά πολύ. Αυτό διαφαίνεται και από τα στατιστικά που δημοσιεύει η «Σ», τα οποία συγκρίνουν τις μεταναστευτικές ροές από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής για τον μήνα Οκτώβριο του 2022 και του 2023. Συγκεκριμένα, από 1 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 122 αιτήσεις Νιγηριανών. Το αντίστοιχο διάστημα του 2023 οι αιτιάσεις μειώθηκαν σε 33. Οι αιτήσεις των Κονγκολέζων για τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 161, ενώ το 2023 ήταν μόλις 14. Οι αιτήσεις των Καμερουνέζων για τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 139, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για το 2023 ήταν 10. Συνολικά τον Οκτώβριο του 2022 καταγράφηκαν 420 αιτήσεις ασύλου από τρεις χώρες, ενώ φέτος οι αιτήσεις μέχρι στιγμής είναι 57.

Όσον αφορά τους Σύρους, από 1η μέχρι 24 Οκτωβρίου του 2022 καταγράφηκαν συνολικά 299 αιτήσεις ασύλου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2023, έχουμε μέχρι στιγμής 518 αιτήσεις. Υπάρχει, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 40%.