Αναλύσεις

Στοιχεία και όνομα έδωσε ο ΠΔΣ στην Αστυνομία – Ελέγχονται 9 δικηγορικά (Βίντεο)

Αποδείξεις και ονόματα έχει στην κατοχή του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος παρέπεμψε στην Αστυνομία εννέα υποθέσεις για ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων από δικηγορικά γραφεία.

Υπό το φως των αποκαλύψεων της δημοσιογραφικής έρευνας «Cyprus Confidential», ο Μιχάλης Βορκάς ξεκαθάρισε ότι όσοι διαπιστωμένα εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις θα τους ανακληθεί η άδεια.

Στο μεταξύ ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου εκκρεμούν 150 υποθέσεις για τον χειρισμό των οποίων αποφασίστηκε η δημιουργία τριών κλιμακίων.

Οι κραδασμοί από τις αποκαλύψεις φτάνουν και στην Ινδία όπου γίνεται λόγος για Ινδούς απατεώνες και φοροφυγάδες που απέκτησαν Κυπριακό Διαβατήριο.

Εφτά δικηγορικά γραφεία βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομίας ως ύποπτα για ενδεχόμενη παραβίαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων ένεκα της εισβολής στην Ουκρανία, υπό την σκιά των αποκαλύψεων της έρευνας Cyprus Confidential.

Επιπλέον 2 γραφεία βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ασκώντας τον εποπτικό του ρόλο, ενημέρωσε τις Αρχές για τα εν λόγω γραφεία, ώστε να διερευνηθούν οι υποθέσεις και παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αν στοιχειοθετηθούν αδικήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΔΣ και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβούλιου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα 150 περίπου υποθέσεις.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη συσκεψη στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών.

Επιπλέον έχει αποφασιστεί όπως τρία στελέχη της Αστυνομίας αποσπαστούν, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για να συμβάλουν στις έρευνες ως προς το κατά πόσον κυπριακές εταιρικές οντότητες στον τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποβοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες με παράνομα μέσα.

Μέχρι και την Ινδία φτάνουν οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο της έρευνας Cyprus Confidential σύμφωνα με δημοσίευμα της Indian Express η οποία βλέπει οικονομικά εγκλήματα πίσω από πολιτογραφήσεις Ινδών.

Συγκεκριμένα, πρώην αξιωματούχος της εκτελεστικής εξουσίας με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, κάνει λόγο για πέραν των 60 κυπριοποιημένων Ινδών  ζητώντας ποινικές διώξεις σε βάρος τους.

Γίνεται λόγος για ένα ζεύγος Ινδών που είχαν ιδρύσει εταιρεία στην Κύπρο με στόχο να αναπτύξει εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου στην Κύπρο, αλλά την έκλεισε μετά που απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα.

Σε μια άλλη περίπτωση το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση του κυπριοποιημένου Ινδού που ελέγχθηκε για απάτη στην Ινδία, ήρθε αντιμέτωπος με σύλληψη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2020 και τελικά αρμόδια υπηρεσία της χώρας του τού δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία.

Η διερευνητική επιτροπή Νικολάτου, για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις είχε επισημάνει την περίπτωση του στο παρελθόν  και εισηγείτο την αποστέρηση του κυπριακού διαβατηρίου στην βάση ότι υπέβαλε ψευδή ή και παραπλανητικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του».

Δείτε το ρεπορτάζ του Προκόπη Θουκυδίδη: