Ανθρώπινες Ιστορίες

Η γυναίκα του Άγιου Βασίλη - Πότε πρωτοεμφανίστηκε και το όνομά της

Έχουν να λένε πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, υπάρχει πάντοτε μια ακόμη σπουδαιότερη γυναίκα και η κυρία Claus δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πρώτη αναφορά της κυρίας Claus εμφανίζεται στο διήγημα του 1849 «A Christmas Legend» του ιεραπόστολου Τζέιμς Ρις. Στην ιστορία, ένας ηλικιωμένος άνδρας και μια γυναίκα, που κρατούν και οι δύο μια σακούλα στην πλάτη, τους δίνεται καταφύγιο σε ένα σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων ως κουρασμένοι ταξιδιώτες. Το επόμενο πρωί, τα παιδιά του σπιτιού βρίσκουν άφθονα δώρα για αυτά και το ζευγάρι αποκαλύπτεται ότι δεν είναι «ο γέρος Άγιος Βασίλης και η γυναίκα του», αλλά η μεγάλη κόρη του οικοδεσπότη και ο σύζυγός της μεταμφιεσμένοι.

Ο θρύλος της «κυρίας Βασίλη»

Η κυρία Βασίλη (γνωστή και ως κυρία Άγιου Βασίλη ή Mrs Santa) είναι η θρυλική σύζυγος του Άγιου Βασίλη, του χριστουγεννιάτικου γενειοφόρου στη δυτική χριστουγεννιάτικη παράδοση. Είναι γνωστή για το ότι φτιάχνει μπισκότα με τα ξωτικά, φροντίζει τους τάρανδους και ετοιμάζει παιχνίδια με τον άντρα της. 

Μια παροδική αναφορά στην κυρία Άγιου Βασίλη έγινε σε ένα δοκίμιο στο περιοδικό Harper's Magazine το 1862 και στο κωμικό μυθιστόρημα The Metropolites (1864) του Robert St. ,  εμφανίζεται στο όνειρο μιας γυναίκας με κοντά κόκκινα μεσοφόρια, ένα παλιό, μεγάλο, ψάθινο καπό» και φέρνει στη γυναίκα μια μεγάλη ποικιλία από ρούχα για να φορέσει.

Αφού κρύβονταν στο παρασκήνιο των παραμυθιών που επικεντρώθηκαν στον Άγιο Βασίλη , η κυρία Βασίλη πήρε τελικά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Goody Santa Claus on a Sleigh Ride», ένα ποίημα του 1889 της Katherine Lee Bates. Το ποίημα αφηγείται από την οπτική γωνία της ίδιας της κυρίας Claus, στην οποία δίνεται ένα είδος ονόματος: Goody, που είναι σύντομο για το Goodwife, μια ευγενική μορφή προσφώνησης που χρησιμοποιήθηκε κάποτε στη θέση του «Mrs».

Τα πολλά πρόσωπα της κυρίας Βασίλη

Από το 1889, η κυρία Βασίλη απεικονίζεται παραδοσιακά στα μέσα ενημέρωσης ως μια αρκετά εύσωμη, ευγενική, ασπρομάλλα ηλικιωμένη γυναίκα που ψήνει μπισκότα με μελόψωμο ή επισκευάζει ρούχα κάπου στο φόντο του μύθου του Άγιου Βασίλη. Μερικές φορές βοηθά στην παραγωγή παιχνιδιών και επιβλέπει τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη Μερικές φορές απεικονίζεται στα νιάτα της να έχει κόκκινα μαλλιά. Συνήθως απεικονίζεται φορώντας ένα γούνινο φόρεμα σε κόκκινο ή πράσινο. 

Μία από τις πιο γνωστές απεικονίσεις και προέλευση της κυρίας Βασίλη προέρχεται από την κλασική Χριστουγεννιάτικη ταινία Rankin/Bass του 1970, Santa Claus is Comin to Town. Εδώ παρουσιάζεται ως αυστηρή, αλλά και πολύ όμορφη δασκάλα με το όνομα Miss Jessica. Όταν αρχικά συναντά τον Άγιο Βασίλη (τότε ήταν γνωστός ως Kris Kringle), πιστεύει ότι είναι εγκληματίας, παραδίδοντας παιχνίδια που είχαν πρόσφατα απαγορευτεί από έναν νόμο που δημιουργήθηκε από το Burgermeister Meisterburger. Ωστόσο, αφού ο Kris δίνει στην Jessica μια πορτοκαλί κούκλα φτιαγμένη μόνο για εκείνη, εκείνη αρχίζει να πιστεύει ότι ο νόμος είναι ανόητος.